Bloomberg HT Haberler Saman zam rekoru kırdı
PİYASALAR

Saman zam rekoru kırdı

  • Saman bu yılın zam rekorunu kırdı, Karaman Ziraat Odası Başkanı Muğlu saman fiyatlarının bu yıl yüzde 400'lük artışla 40 kuruşa yükseldiğini açıkladı

Giriş: 22 Ağustos 2012, Çarşamba 12:07
Güncelleme: 22 Ağustos 2012, Çarşamba 12:44

Karaman Ziraat Odası Başkanı Recep Muğlu, geçen yıl kimsenin yüzüne bakmadığı samanın bu yıl yüzde 400'lük fiyat artışıyla 2012'nin zam şampiyonu olduğunu söyledi.

Muğlu, Türkiye'nin tahıl üretiminde önemli payı olan Karaman'da bu yıl kışın çok soğuk geçmesi ve bahar aylarında yağışın az olması sebebiyle hububat rekoltesinin yarı yarıya azaldığını belirtti.

Geçen yıl üretimin çok iyi olduğunu, bununla paralel olarak saman miktarında da artış yaşandığını ifade eden Muğlu, ''Çok olduğu için geçen yıl üretici tarlasındaki sapları değerlendiremedi. Samanın kilosu en çok 10 kuruşa satıldı. Binlerce ton saman tarlalarda kaldı. Çiftçiler, saplar ve samanlar tarlaya zarar vermesin diye bunları imha etti. Çiftçi yasak olmasına rağmen tarlalardaki bu kalıntılardan yakarak kurtulmaya çalışıyordu. Şimdi hububat tarlaları tertemiz. Neredeyse tarlalar süpürülmüş gibi. İmkanı olanlar da atasözündeki gibi samanları boş arazilerde depolayarak sakladılar'' diye konuştu.

Saman fiyatında bu yıl yaşanan büyük artışa dikkati çeken Muğlu, şunları kaydetti: