Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Şubat ayında sanayi üretiminin aylık bazda % 1.3 artması sanayi üretiminde 'dipten dönüş başladı mı?' sorusunu gündeme getirdi. TÜİK verilerine göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5,1 geriledi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise şubatta bir önceki aya kıyasla yüzde 1,3 artış kaydetti.



"DİPTEN ÇIKIŞ SİNYALLERİ GÜÇLENİYOR"

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu Bloomberg HT'ye aylık bazda yaşanan artışın önemli olduğunu ve bugünkü verinin 'dipten çıkış sinyali'ni güçlendirdiğini söyledi.

Kömürcüoğlu şunları söyledi "Ekonomide dipten çıkış sinyalleri güçleniyor, diğer öncü göstergelerde de bunu almaya devam ediyoruz. Ama yıllık verinin daralmaya devam etmesi ekonomide daralmanın devam ettiğini, yani daralmanın devam edeceğini ancak daralmanın hız keseceğini işaret ediyor." Kömürcüoğlu yılın 2. yarısında tekrar pozitif seyir görülebileceğini belirtti.

"ÖNEMLİ BİR DÖNÜŞÜN DE GÖSTERGESİ" 

Denizli Sanayi Odası Başkanı Müjdat Keçeci aylık bazda Ağustos'tan beri eksi olarak devam eden sanayi üretiminin son 2 ayda  artmasının bir dönüşün de göstergesi olduğunu söyledi. Keçeci "Sanayi üretimini eksiye geçiren önemli faktörlerden birisi iç piyasadaki daralmaydı. Hükümetin KGF ile iç piyasayı hareketi sağlamaya çalışması, KOBİ niteliğindeki şirketlerin de aksiyon almasıyla özellikle 2. çeyrekte sanayi üretiminin artış göstereceğini düşünüyorum." değerlendirmesini yaptı.

"%1.3'LÜK ARTIŞ BİR UMUT"

Eskişehir Sanayi Odası Organize Sanayi Bölgesi Yönetim Kurulu Başkanı Nadir Küpeli ise Bloomberg HT'ye aylık bazda % 1.3'lük yükselişin bir umut olduğunu belirterek "Ama son dönemde sanayiciyi üzen gelişmeler oluyor. Üretimin desteklenmesini bekliyoruz. Üretim desteklenmeyince sürdürülebilir refah seviyesi olmayacağı ortada.

Bugünkü veriye bakınca bir umut var ama üreticinin pozitif yönde desteklenmesi gerekiyor. Ülkemizin kalkınması için pozitif imkanlar sağlanmalı. Önümüzü görebilirsek eminim ki daha iyi günler olacak." diye konuştu.