Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Tedbir uygulanan 2 sigorta şirketine ilişkin açıklama
HABERLER

Tedbir uygulanan 2 sigorta şirketine ilişkin açıklama

  • Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) Başkanı Davut Menteş, Güvence Hesabı'na devredilen 2 sigorta şirketinin toplam sektör payının binde üç seviyelerinde olduğunu ve yaşanan durumun bu şirketlere özel ve münferit olduğunu belirtti.

Giriş: 11 Aralık 2023, Pazartesi 17:12
Güncelleme: 11 Aralık 2023, Pazartesi 17:15

SEDDK tarafından Güvence Hesabı'na devredilen Gri Sigorta AŞ ve Sınırlı Sorumlu Mellce Karşılıklı Sigorta Kooperatifi şirketlerine uygulanan tedbirlere ilişkin gelinen son duruma ve bundan sonraki sürece yönelik İstanbul'da bir basın toplantısı düzenlendi.

Toplantıya SEDDK Başkanı Davut Menteş, Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Uğur Gülen, Güvence Hesabı Müdürü Abdullah Kara ve TOBB-Sigorta Acenteleri İcra Komitesi (SAİK) Başkanı Levent Korkut katıldı.

"Sigorta sektörünün genel mali yapısı güçlü"

SEDDK Başkanı Menteş, toplantıda yaptığı konuşmada, tedbire konu şirketlerin toplam sektör payının binde üç seviyelerinde olduğunu ve bu durumlarıyla sektörü etkilemeyecek yapıda olduklarını dile getirdi.

Sigorta sektörünün genel mali yapısının güçlü olduğuna dikkati çeken Menteş, "Diğer taraftan sektörün uzun yıllar ortalamalarının üstünde öz kaynak karlılığı ve sermaye yeterlilik seviyelerine ulaştığı bir yılda, bu şirketlerin tedbir gerektirecek halde sermaye yetersizliği ve mali bünye zafiyet halinde bulunmaları ve bu durumdan bir türlü çıkamamaları, durumun ne denli bu şirketlere özel ve münferit olduğunun en önemli göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Menteş, söz konusu sigorta şirketlerine mali durumlarını düzeltmeleri için makul süreler verildiğini, kademeli önlemler uygulandığını ancak durumlarında iyileşme görülememesi üzerine de 5684 Sayılı Kanunun 20. maddesinin Kurula verdiği yetkiye istinaden tedbir yoluna gidildiğini anımsatarak, "Alınan tedbir kararının uygulanması öncesinde, ilgili paydaşlarla gerekli istişarelerin yapıldığını ve görüş alışverişinde bulunulduğunu da burada özellikle belirtmek isterim." dedi.

Güvence Hesabı'nın 5684 Sayılı Kanun'la Türkiye Sigorta Birliği bünyesinde kurulmuş ve görevleri kanunun 14 ve 20. maddelerinde düzenlenmiş bir kurum olduğunu anımsatan Menteş, kanunun 14. maddesi gereğince Güvence Hesabı fonlarının, trafik ve diğer zorunlu sigortalar dışındaki sigortalar için devreye girmediğini ve zararı karşılamadığını dile getirdi.

"Diğer yaptırımlara yönelik çalışmalar da gündemimizde"

Diğer taraftan yine kanunun 20. maddesinde Güvence Hesabına ikinci bir görev verildiğini belirten Menteş, "Buna göre, Güvence Hesabı, Kurul kararıyla mali bünye zafiyeti nedeniyle tedbir kapsamına alınan şirketlerin sigorta portföyünün idaresinde veya portföyün tasfiyesinde görevlendirilebilirler. Güvence Hesabı'nın kapsama alanının genişletilerek tüm sigorta branşları için güvence sağlanabilmesi maksadıyla gerekli mevzuat çalışması kurumumuzca başlatılmıştır. Diğer taraftan bankacılık mevzuatında da olduğu gibi kötü yönetim, aktif azaltıcı işlem veya muhasebe hilesi gibi fiillerle sigortalıların hak ve menfaatlerine zarar veren şirket yöneticilerinin şahsi sorumluluklarına yönelik uygulanacak diğer yaptırımlara yönelik çalışmalar da yine gündemimizin ön sıralarında yer almaktadır." ifadelerini kullandı.