Advertisement
KRİPTO PARA ABONE OL

BARBAROS GÖRGÜ - EROL OYTUN ERCAN

Elon Musk’ın Bitcoin macerası, Aralık ayında Twitter’da Tesla’nın bilançosunu Bitcoin’e taşımanın mümkün olup olmadığını sormasıyla başladı. MicroStrategy CEO’su Michael Saylor ise Musk’a “Eğer hissedarlarına 100 milyar dolar değerinde bir iyilik yapmak istiyorsan bilançonu dolardan Bitcoin’e taşımalısın.” cevabını verdi.

Bitcoin’e şirketlerin ilgisini değerlendiren Paribu Danışma Kurulu Üyesi Turan Sert, “MicroStrategy’nin başındaki Michael Saylor önce kendisi Bitcoin aldı, sonrasında şirketin kasasındaki 500 milyon dolar ile Bitcoin aldırdı. Bununla da yetinmedi, tahvil ihraç ederek borçlandı ve bu borçlarla da Bitcoin aldı. Şu an kasasında 70 bin Bitcoin gibi bir rakam bulunduruyor, yaklaşık 3 milyar dolar civarında.” dedi.

Bireylerde başlayan Bitcoin’in yatırım aracı olma pratiğinin yavaş yavaş yatırım fonlarına geçmesi, sonrasındaysa halka açık şirketlerin mali birimleri tarafından kullanılması senaryosunun bir parçası olarak Elon Musk’ın şirketi Tesla’nın bu işe girdiğini belirten Sert, “Yatırım fonları Bitcoin’e ilk girenler oldu, arkasından halka açık şirketler geldi.” dedi.

Bitcoin destekçilerinin gelişim senaryosunda kripto paranın önce kurumsal yatırımcılar tarafından kullanılması, sonrasında şirketler tarafından kullanılması ve son olarak da merkez bankaları tarafından rezerv olarak kullanılması, kripto paranın gelişim döngüsü için büyük önem taşıyor.

"Dogecoin'i denetleyici kurumların kafasını karıştırmak için çıkarmış olabilir"

Michael Saylor ile Twitter konuşmasından yaklaşık 1 ay sonra Musk, Twitter profiline Bitcoin etiketi ve emojisi koymuş, bu hareketle beraber Bitcoin neredeyse yüzde 15 yükselerek 36 bin doları geçmişti.

Musk, aynı gün erken saatlerde Twitter’da yaptığı “Dogue” görseli paylaşımıyla da Dogecoin rallisini de tetiklemişti. “Dogecoin halkın kripto parasıdır.” diyen Elon Musk, Clubhouse'daki bir sohbet odasında ise "Bitcoin'i 8 yıl önce almalıydım partiye geç kaldım." demişti.

Turan Sert ise Dogecoin paylaşımlarıyla ilgili, “Geçtiğimiz hafta Clubhouse’da yaptığı konuşmada Dogecoin ile ilgili paylaşımları şaka amaçlı yaptığını söyledi. Dogecoin’i Amerika’daki denetleyici kurumların gazabına uğramamak ve kafa karıştırmak için çıkarmış olabilir ama Tesla Dogecoin almadı. Tesla 1,5 milyar dolarlık Bitcoin aldı.” yorumunda bulundu.

"Kurumsal yatırımcıların girmesinde 2. halka"

Musk, Aralık ayında Bitcoin ile ilgili ilk tweet paylaşımını yaptığında kripto para 23 bin dolar civarında bulunuyordu. Son olarak, Tesla’nın 1,5 milyar dolar değerinde Bitcoin almasıyla beraber, kripto paranın değeri 47 bin dolar seviyesini aşarak geçen sürede iki katına çıkmış oldu.

Bu hamlenin kripto paralara kurumsal yatırımcıların girmesindeki ikinci halka olduğunu dile getiren Sert, “Önce yatırım fonları girdi, şimdi büyük şirketler girmeye başlıyor. Bunun kısa süreli dalgalanmaları azaltıcı bir etkisi olacaktır çünkü kurumsal yatırımcılar panik hareketlerde bulunmazlar.” dedi.

Bunun negatif etkisinin Bitcoin’i alternatif yatırım aracı olmaktan çıkarmak olacağını vurgulayan Sert, kurumsal yatırımcılarla birlikte başka piyasalardaki hareketlerin Bitcoin’e sıçrama ihtimalinin yükseldiğini belirtti.

"Bir merkez bankasının bitcoin aldığını görebiliriz."

Kurumsal yatırımcıların ötesinde, gelecekte bir merkez bankasının Bitcoin aldığının görülebileceğini belirten Sert, “Bu son halka olabilir, belki şu an alıyorlar ama açıklamasını yapmıyorlar. Merkez bankaları bir alternatif yatırım aracı olarak nasıl altın tutuyorsa, onun yanında Bitcoin’i de rezerv para olarak tutmaya başlayacaklar.” diye ekledi.

Yatırımın yanında diğer bir önemli sorunun kitle kullanımının yaygınlaşması olduğuna değinen Sert, “Tesla’nın yatırımı o anlamda da önemli çünkü Tesla yaptığı açıklamada 1,5 milyar dolarlık Bitcoin aldım demenin yanında ürünlerimizin Bitcoin ile alımı için de çalışmalara başlayacağız dedi.” İfadelerini kullandı.