Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Yale Üniversitesi Profesörü Robert Shiller, ters getiri eğrisinin resesyon sinyalleri verdiğiyle ilgili görüşlerin “kendi kendini gerçekleştiren kehanete” dönüşebileceğini söyledi.

Londra’da gerçekleştirilen davranışsal ekonomi konferansında konuşan Robert Shiller “ters getiri eğrisinin” Google’da gittikçe daha fazla arandığını ve bazı finansal piyasa aktörlerinin bundan faydalanarak fiyatlamalarını bu yönde yaptıklarını belirtti.

ABD ekonomisinin iyi bir durumda olduğunu belirten Shiller, son dönemde resesyon ve ters getiri eğrisi arasındaki ilişkinin basın ve finansal kurum araştırmalarında daha önce hiç olmadığı kadar güçlü kurulduğunu belirterek, “Bu konu hakkında 1970’ler öncesinde neredeyse hiç konuşulmuyordu. Benim görüşüme göre ters getiri eğrisi ve resesyon arasında kurulan ilişki kendi kendini gerçekleştiren bir kehanete dönüşerek ABD’de resesyona yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

Shiller bu duruma finansal piyasa davranışlarından bir örnek vererek, “Finans piyasasındakiler de en iyi hisseyi seçmiyorlar, ortalama bir yatırımcının yakın zamanda çok iyi olacağına inandığı bir hisseyi seçiyor” dedi.

Akın Aytekin