Şimşek: Türkiye bazı makro ekonomik reformlarını hızlı şekilde aşacak
-
Maliye Bakanı Şimşek Türkiye'nin var olan bazı makro ekonomik yapısal reformlarını çok hızlı bir şekilde aşacağını söyledi

İSTANBUL (A.A) - 07.01.2011 - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ''2011 yılı ve sonrasına baktığımızda, yeter ki doğru politika çerçevesini koruyalım, yeter ki bu ülkede siyasi istikrar korunsun, ben şuna inanıyorum Türkiye var olan bazı makro ekonomik yapısal reformlarını çok hızlı bir şekilde aşacaktır'' dedi.
''Türk Ekonomisi ve İnşaat Sektörü'' konulu toplantıdaki konuşmasında Şimşek, enerjinin, dünyanın karşı karşıya olduğu önemli bir problem olduğuna işaret ederek, reel anlamda bugün fiyatlar yüksek olmasına rağmen Türkiye'nin bunu idare edebildiğini söyledi.
Dünya ekonomisine değinen, 2011'in dünya ekonomisi açısından, özellikle gelişmiş ülkeler açısından biraz daha ümit verici olduğunu belirten Şimşek, ''Çünkü sinyaller oldukça olumlu. Mesela ABD'de yavaş yavaş ekonomi istihdam yaratmaya başladı. Bu, dünya ekonomisi için olumlu bir gelişme'' dedi.
Şimşek, Avrupa'da 2010'un çok sıkıntılı geçtiğini, 2011'e ilişkin olarak hala kaygılar bulunduğunu dile getirerek, ''Avrupa'nın kenar mahalleleri tabii iyi durumda değil ama Avrupa'nın çekirdek ülkeleri -bizim için de önemli olan odur, Almanya, İngiltere gibi, bu ülkeler bizim için daha önemli ihracatımız açısından, turizm açısından, Türkiye ekonomisi açısından... Kenar mahallerindeki sıkıntılara rağmen aslında Avrupa da en azından şu anda iyi bir noktaya doğru gidiyor. ABD'ye göre nispeten zayıf kalabilir ama en azından kötü senaryolar gerçekleşmeyecek. Yani Avrupa'daki borç krizi geniş ölçekte Avrupa'nın çekirdek ülkelerine, büyük ülkelere yansımadı, yansıdıysa da sınırlı oldu'' diye konuştu.
Türkiye'nin de aralarında bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin geçen yıl ''süper bir performans'' gösterdiğini kaydeden Şimşek, şu görüşleri dile getirdi:
''Bu yıl belki geçen yılki performansı göstermeyebilirler ama yine de güçlü büyüme süreci devam edecek. Dünya ekonomisine baktığım zaman 2011 yılı için oldukça ümitliyim. Yüzde 4,5-5 arası bir büyüme muhtemeldir. Bu da aslında potansiyel büyümenin biraz ötesinde bir büyüme, güçlü bir büyüme... Hele bir de istihdam yaratmaya başlarsa, ondan sonraki yıllara ilişkin de beklentilerimiz iyileşir.''
Şimşek, dünya ekonomisinin güçlü hale gelmesinin, risk iştahını artıran bir faktör olduğunu ve bunun Türkiye'nin lehine bir durum yarattığını belirterek, böylece yeniden doğrudan yatırımların canlandığı bir döneme geçileceğini ve Türkiye'ye olan ilginin artarak devam edeceğini söyledi. Şimşek, ''2011 yılı ve sonrasına baktığımızda, yeter ki doğru politika çerçevesini koruyalım, yeter ki bu ülkede siyasi istikrar korunsun, ben şuna inanıyorum Türkiye var olan bazı makro ekonomik yapısal reformlarını çok hızlı bir şekilde aşacaktır'' dedi.
-''PİYASALAR ZATEN BİZE NEREDEYSE A NOTUNU VERECEK KADAR BİZİ DOĞRU YERDE FİYATLIYORLAR''-
Bakan Şimşek, dünyaya açık bir politika yürüttüklerini ifade ederek, şöyle devam etti:
''Başarılı olacağımıza inanıyorum. Muazzam bir girişimcilik ruhu var, yeter ki kamu engel olmasın. Yavaş yavaş onu da engel olmaktan çıkarıyoruz. Özelleştirmeler sayesinde devletle rekabet etmek zorunda değilsiniz. Var mı devletin çimento fabrikası? Ama çok önceden vardı. Şu anda en azından rekabet şartlarını bozmuyoruz. Birçok alanda böyle. Artık elektrikte de böyle, başka alanlarda da böyle. Elektrik dağıtım şebekelerinin tamamını ihalesini tamamladık. Bu basit bir konu ama mikro düzeyde reformdur. Niye? Çünkü devlet, sattığı elektriğin parasını toplayamıyor bazı bölgelerde. Şimdi özel sektör bizden daha iyi yapacak bu işi. Bu anlamda yaptığımız şeyler sadece makro ekonomik istikrarı tesis etmek değil, mikro düzeyde de kalıcı uzun vadeli çok adım atıyoruz. Mikro düzeydeki bu adımlar, sektörlerde rekabetin artması çok çok önemidir eğer Türkiye hakikaten kalıcı bir şekilde bu süreci devam ettirecekse. Onun için ben 2011 yılı ve sonrası için ümitliyim. Sorunlarımız olabilir, var. Biz bütün sorunları çözdüğümüz iddiasında değiliz. Çok temel bazı konular var. Onlara ilişkin stratejiler ortada, adımlar atılmış, bazılarının sonuçları zamanla gelecek.''
Türkiye'nin krizde, bir stres testinden geçtiğini belirten Şimşek, ''Şimdi yavaş yavaş millet bunu anlamaya başladı. Takdir etmiyorlardı, yavaş yavaş takdir etmeye başladılar. Piyasalar zaten bize neredeyse A notunu verecek kadar doğru yerde fiyatlıyorlar. Türkiye'nin en büyük talihsizliği, Türkiye'ye ilişkin ait algıların geçmişe ait olması... Ama Türkiye'nin gerçekliği, gerçekleri, Türkiye'nin mevcut hali çok değişti. Bu algıyla gerçeklik arasında aleyhimize olan şeyi bizim daha çok anlatmamız lazım, kapatmamız lazım, kapatacağız'' dedi.