Şimşek: Türkiye stres testinden başarıyla geçti
-
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT Genel yayın Yönetmeni Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtladı

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Bloomberg HT'nin üçüncü kuruluş yıldönümü için Ciner Grubu'na konuk oldu.
Bloomberg HT Genel Yayın Yönetmeni Prof. Dr. Kerem Alkin'in sorularını yanıtlayan Şimşek, 2012 yılının Türkiye ve dünya ekonomisi açısından güç bir yıl olduğuna dikkat çekti.
Maliye Bakanı Şimşek, Türkiye'nin 2012 yılında ılımlı da olsa büyüdüğünü söyledi ve "AB krizi ve Arap Baharı'nın Türkiye'ye yansımaları oldu" dedi.
-"Türkiye stres testinden geçti"-
Zorluklara karşın Türkiye'nin 2012'de başarılı bir performans sergilediğini kaydeden Şimşek, Türkiye'nin önemli bir stres testinden başarı ile geçtiğini sözlerine ekledi. Şimşek, "2012 bütçe açısından sorunlu bir yıldı, ancak gelir hedeflerinde sapma olmadı" dedi.
Bakan Şimşek, 2012'de iç talebin büyümediğini, ihracat pazarlarında sorunların var olduğunu, ancak hedeften sapmadıklarını belirtti.
2013 yılını için de değerlendirmelerde bulunan Şimşek, "2013 yılı için daha iyimseriz, küresel görünüm daha da iyileşiyor," dedi. Küresel arka planın iyieştiğini ve toparlanmanın daha güçlü olacağını kaydeden Şimşek, "Yumuşak iniş sürecinde enflasyonu düşürdük, para politikasını esnettik" şeklinde görüş bildirdi. Cari açığı 27 milyar dolar küçültmeyi başardıklarına dikkat çeken Bakan Şimşek, "2012 yılında, yumuşak iniş esnasında, enflasyon düştü, cari açığı küçülttük" dedi.
-"Avrupa'daki toparlanma Türkiye'ye olumlu yansıyacak"-
Para politikasındaki gevşemenin iç talebe yansıyacağını ve büyümenin hızlanacağını kaydeden Şimşek, "Avrupa'daki toparlanma Türkiye ekonomisine olumlu yansıyacak" dedi. 2013 yılında ekonomideki olumlu kazanımları koruyacaklarına dikkat çeken Bakan Şimşek, iç talebin büyümenin kompozisyonunu destekler nitelikte olacağını belirtti. Şimşek, "Cari açık kontrol altında olacak, enflasyon düşük kalmayı sürdürecek" dedi.
Para politikasında alınan önlemlerin gecikmeli olarak etkisini gösterdiğini belirten Şimşek, kredi hacminde yılın son çeyreğinde toparlanma olduğunu söyledi. Şimşek sözlerine şöyle devam etti:
"Bundan sonra cari açıkta sınırlı daralma olabilir. Enerji fiyatları belirleyici. Londra ve New York'ta küresel fon temsilcileri ile görüşeceğim. Fon akımının devam etmesiyle ve yurtdışı kaynak geldikçe faizler düşük kalır ve bu olumlu yansır. Türkiye'nin güçlü hikayesi var. Bunu iyi anlatırsak yatırımcı gelir".
Talep dengeleme sürecinde yapısal reformların gündemde olduğunu söyleyen Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Türkiye reformları aralıksız sürdüren bir ülke. Yatırımcılar reform srüeci ve yansımalarını merak ediyor" dedi. 10 yıl önce reel faizin yüzde 30 düzeyinde olduğuna dikkat çeken Şimşek, şimdi yüzde sıfır düzeyine indiğini sözlerine ekledi.
"Amacımız vergi oranını artırmak değil, adeleti sağlamak"-
Vergi konusunda da değerlendirmelerde bulunan Şimşek, hedeflerinin vergi sistemini basitleştirmek ve öngörülebilir kılmak olduğunu söyleyerek, "Amacımız vergi oranını artırmak değil, adaleti sağlamak" dedi. Yeni Gelir Vergisi Kanunu ile yatırımları desteklemeyi sürdüreceklerini kaydeden Bakan Şimşek, doğrudan vergi gelirlerinin daha makul düzeyde olması gerektiğini sözlerine ekledi. Şimşek, "Kamu harcamaları vergi gelirleri ile finanse edilecek. Bakanlık Gelir Vergisi'ne ilişkin çalışmaları tamamladı. Gelir Vergisi Yasası için hazırlıklar tamamlandı ve Vergi Usul Kanunu için çalışmalar sürüyor.
-"Türkiye'nin önceliği istihdam ve yatırım"-
Türkiye'nin önceliğinin istihdam ve yatırım olduğuna dikkat çeken Şimşek, tüketim üzerindeki vergileri indirmenin temel öncelik olmadığını belirtti. Şimşek, teşvikte yatırımcılara neredeyse açık çek verdiklerini söyleyen Şimşek, "Temel önceliğimiz eğitim, sağlık ve altyapıya daha fazla bütçe ayırmak" dedi. Vergi konusunda yapılan düzenlemelerin sonuçlarının yakında görüleceğini söyleyen Şimşek, "2013'te nakit akışımızda herhangi bir sorun yok" şeklinde değerlendirmede bulundu.
"Dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi önceliğimiz"-
Özelleştirme çalışmaları ve planları konusunda da bilgiler veren Şimşek, "Dağıtım şebekelerinin özelleştirilmesi önceliğimiz" dedi ve bu yıl bazı şirketlerde ikincil halka arzların gündeme gelebileceğine dikkat çekti. Şimşek, "Özelleştirmede özellikle gelir ayağında iddialıyız. Bu yıl elimiz güçlü" açıklamasında bulundu ve 4.2 milyar liralık özelleştirme gelirinin Hazine'ye aktarıldığını ve 4 milyar lira olan 2013 yılı hedefinin ise Ocak ayında aşıldığını sözlerine ekledi. Şimşek, Özelleştirme gelirlerinde bu yıl rekor kırabiliriz. Bu yıl özelleştirme konusunda çok daha iyi bir noktadayız. " dedi.
Özel sektörün dinamizminin gelirlerin artmasına neden olduğunu söyleyen Şimşek, özelleştirmede yapılanın mülkiyet devri değil, işletme hakkı devri olduğunu ifade etti. Türkiye'de tasarrufların mutlaka artması gerektiği uyarısında bulunan Şimşek, "Vatandaşlarımızın tasarruflarını artırması için yeni teşvikler veriyoruz" dedi.