Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Şirketlerde “teknolojiyi kullandığın kadar öde” dönemi

Şirketlerde "teknolojiyi kullandığın kadar öde" dönemi

Global büyüklüğü 4 trilyon doları aşan bilgi ve iletişim teknolojileri pazarında, başta bankacılık ve e-ticaret platformları olmak üzere güvenlik yatırımlarının artması bekleniyor. İlk dokuz ayda cirosunu geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 6,4 milyar TL'ye taşıyan Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, yeni yılda maliyetleri düşürmek isteyen şirketlerin, 'teknolojiyi kullandığın kadar öde' ve abonelik olarak tabir edilen çözümleri tercih ettiğini söyledi.

Giriş: 30 Aralık 2022, Cuma 20:31
Güncelleme: 30 Aralık 2022, Cuma 20:31

HANDE BERKTAN

Dünyada ve Türkiye'de firmalar teknolojik dönüşümle verimliliği artırma ve personel maliyetlerini azaltmaya çalışırken 'Kullandığın kadar öde' sistemi, şirketlerin adeta can simidi oldu.

Uçtan uca dijital çözümler sunan ve teknoloji dağıtıcısı Penta Teknoloji Genel Müdürü Fatih Erünsal, yeni yılda maliyetleri düşürmek isteyen şirketlerde, teknolojiyi kullandığın kadar öde’ ve abonelik olarak tabir edilen çözümler yaygınlaşmaya başladığını belirtti.

Bloomberg HT için sorularımızı yanıtlayan Penta Teknoloji Genel Müdürü Erünsal “Maliyetlerin düşürülmesi ve bütçenin daha etkin kullanılabilmesi için altını çizmemiz gereken bir diğer konu ise ölçeklenebilir teknoloji. Hem şirketler hem de bireyler için ‘kullandığın kadar öde’ ve abonelik olarak tabir edilen çözümler yaygınlaşmaya başladı. Bu teknolojiler önümüzdeki dönemde daha çok öne çıkacak ve gündemimizde yer alacak.

Tüm bu teknoloji, dünyadaki ekonomik gelişmeleri de fazlasıyla etkiliyor. Teknolojiyi elinde tutan ve bunu geliştirebilen, aynı zamanda bunu çok iyi kullanabilen ülkeler ile bu alanlara yatırım yapma şansı olmayan veya tercihini başka yönde kullanan ülkeler arasındaki fark giderek açılacak.” dedi.

Bilişim teknolojilerinde öne çıkan trendlere dair “Önümüzdeki dönemde özellikle Connectivity (bağlanılabilirlik) en kritik konu başlıklarından biri olacak. Yerel olarak üretilen teknolojiyi en hızlı şekilde diğer taraflara iletebilmek için bağlantının çok güçlü olması gerekiyor. 5G ile birlikte aktarım hızı artık devrimsel bir niteliğe ulaşacak. Bu herkesin bilgiye her yerden, anında ulaşması anlamına geliyor. Bu şekilde tüm sistemler inanılmaz bir hızla çalışmaya başlayacak ve tedarik zincirinin yönetiminden depolama ünitelerinin kullanımına, akıllı ev sistemlerinden insanların iş yapış şekillerine veya gaming deneyimlerine varana dek pek çok şey değişecek.

Bulut teknolojisi çok önemli başlıklardan bir diğeri. Bulut teknolojisi zaman ve mekandan bağımsız olarak tüm veriye ulaşmayı ve farklı lokasyonlarda da çalışabilmeyi sağlıyor. Ayrıca bu hizmet servisleri geliştikçe ölçeklenebilir hale geliyor ve hizmetler için kullanıldığı ölçüde ödeme yapılabilmesini mümkün kılıyor.

Grafik tasarımı ve görüntüleme teknolojileri alanındaki ilerleme de dikkat çekici. Önceden yapılan bir çizimin gerçekliğe yakınsaması ile bugünkü arasında büyük oranda artış var. Gelişen görüntüleme teknolojileri ile yazılım ve donanım ürünleri birlikte çalışarak, hem görüntüyü işlerken hem de görüntülerken gerçeğe yakınsayan bir netice ortaya çıkarıyor.

Bir diğer konu ise yapay zeka ve makine öğrenmesi kavramları. Bu alan hayatımızda önceleri daha az yer alırken bağlanılabilirlik oranının da artmasıyla kullanım alanları daha çok daha fazla genişleyerek hayatımızın her alanında büyük rol oynayacak.” açıklamasını yaptı.

“Bankacılıkta, altyapı güvenliğine yönelik yatırımlar artacak”

Veri güvenliği konusunda yatırımların artacağını belirten Erünsal “Sektördeki tüm ilerlemenin daha güvenli ve veri kaybı olmadan sağlanması gerekiyor. Tüm bu gelişmeler ağa bağlı cihazlarda verinin güvenli bir biçimde en az kayıpla aktarılması için yapılan çalışmaları hızlandırıyor. Şu anda donanım üreticileri dahil olmak üzere tüm üreticiler, ürünleri için güvenlik yatırımlarını artırıyor.

Bunun yanı sıra bu alandaki yazılımların da sayısı bir hayli arttı. Artık ürünler yazılım ve donanım birliktelikleriyle bir çözüm paketi halinde kullanıcılara sunuluyor. Ayrıca bu yoğun teknolojik gelişmelerin yanında özellikle bireysel kullanıcı veya çalışanlara hitap eden kısmında kullanım kolaylığı ve tak çalıştır özellikleri de ön plana çıkıyor.

Online bankacılık yaygınlaştı. Gerek kurumlar gerekse bireyler, bankacılık işlemlerini uzaktan yürütüyor ve ödemelerini online olarak yapıyor. Bu da ciddi bir altyapı ve güvenlik yatırımı gerektiriyor. Bu sebeple bankacılıkta güvenlik ve altyapı çözümleri yoğun olarak kullanılacak.” dedi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının global ölçekte 4 trilyon dolara ulaştığına dikkat çeken Fatih Erünsal “Bilgi ve iletişim teknolojileri pazarının küresel ölçekteki büyüklüğünün yaklaşık 4 trilyon dolar değerine ulaştı. Türkiye’de son yıllarda bilgi ve iletişim sektörünün değerinin 30 milyar doların üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Penta Teknoloji olarak bilişim sektöründe sermaye, pazar büyüklüğü ve kârlılık açısından hızlı büyümemizi yılın üçüncü çeyreğine de taşıdık. Bu yılın ilk dokuz aylık döneminde konsolide ciromuz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 67 artışla 6,4 milyar TL’ye ulaştı. Aynı dönemde brüt kârımızı da 487,8 milyon TL’ye yükselttik.” dedi

“Bilgi ve iletişim teknolojileri 2023 yılında güçlü büyümesini sürdürecek”

Bilgi ve iletişim sektörünün büyüme ivmesini koruyacağını belirten Penta Teknoloji Genel Müdürü Erünsal2023 yılında da sektörümüz büyümeye devam edecek. Teknolojik ürünlerin günden güne gelişmesiyle daha farklı amaçlarla daha geniş kullanım alanı bulması, talebin artmasında büyük rol oynuyor. Teknoloji insan hayatını kolaylaştıran, süreçleri hızlandıran, hata payını azaltan bir etkiye sahip ve hepimiz için vazgeçilmez bir noktada yer alıyor. Bu yüzden önümüzdeki yıllarda da her sektörde ve her alanda, en basitinden ürün teslimatından bankacılığa, tedarik zincirinden altyapılara kadar teknolojiye olan ihtiyacın ve talebin artacağına inanıyoruz.değerlendirmesini yaptı.