Advertisement
ENERJİ ABONE OL

SOCAR Türkiye Kurumsal İletişim Başkanı Murat LeCompte, Piyasa Hattı programında Türkiye petrokimya sektörünün salgından nasıl etkilendiğini Bloomberg HT’ye değerlendirdi.

Murat LeCompte yapmış olduğu değerlendirmesinde ilk olarak, Türkiye’de Kovid-19 salgını öncesi petrokimya sektöründe üretim, ithalat ve ihracat verilerinde meydana gelen değişimlere değindi. Petrol sektöründe talebin azalmasından dolayı, otomotiv ve jet yakıtlarında düşüş yaşandığını söyleyen LeCompte, salgın sürecinde petrokimya ham maddelerine olan ihtiyacın devam ettiğini fakat belli bir miktar düşüş yaşandığını dile getirdi.

İthalat ve ihracat verilerini açıklayan Lecompte, “Bu yılın ilk 6 ayını 2019 ‘un ilk 6 ayı ile karşılaştırdığımız zaman orada bir düşüş görüyoruz. Örneğin 2019’un ilk 6 ayında yaklaşık 5 milyar dolar olan ihracat rakamları bu sene 4,5 milyara düştü. İthalat tarafında da benzer bir durum söz konusu. 1 milyar dolara yakın bir azalış var.” dedi.

"Pandemi sürecinde jet yakıtı üreten Star Rafineri'deki üretimin neredeyse hepsini dizel tarafına kaydırdık"

Salgın sürecinde sektörel olarak hangi sorunlarla baş etmek zorunda kaldıklarını cevaplayan LeCompte, salgının başlamasıyla birlikte SOCAR Türkiye olarak çalışanların sağlığına yönelik gerekli önlemleri çok hızlı aldıklarını ve özelikle çalışma saatlerini değiştirdiklerini söyledi. İşin ticari boyutunda da önlem alan şirket, uçuşların durması sebebiyle uçakların kullandığı jet yakıt talebinde bir düşüş yaşadı. Bu sebeple, jet yakıtı üreten Star Rafineri, üretimlerinin neredeyse hepsini dizel tarafına kaydırdı.

SOCAR’ın bilanço yapısına da değinen LeCompte, “Yıllar öncesinden 19,5 milyar dolar yatırım yapacağımızı söylemiştik ve bunun 16,5 milyar doları tamamlandı.” açıklamasında bulundu. Dolayısıyla yatırım sürecinin büyük bir kısmını tamamlayan şirket, yatırımlarının kalan kısmını devam ettirecek. LeCompte, rakamlara baktığımız zaman 2019’da Petkim’in üretim rekoru kırdığını ve 2020’nin ilk 3 ayını incelediğimizde talep düşüşüne rağmen üretim anlamında az da olsa bir artış gördüklerini ifade etti. “Ciro tarafına baktığımız zaman 2019’da yine yüzde 25’lik bir artış yaşandı ve net kar 764 milyon liraya çıktı.” dedi.

"Halka arzımız bir miktar ertelenecek, net tarih vermek mümkün değil"

SOCAR’ın 2021’deki yatırım beklentileriyle ilgili sorulara da cevap veren LeCompte, “2021 yılındaki yatırımlarımıza aynı şekilde devam edeceğiz. Yavaşlama ve plan değişikliği gibi bir durum yok. Star Rafineri’de bir takım ek yatırımlar var. Bu yatırımları yapmaya devam ediyoruz. Şu anda rafinerinin kapasitesini artırabilmek için inşaata devam ediyoruz. Yeni petrokimya tesisi tarafında da şu anda ön mühendislik ve tasarı aşamasındayız.” dedi. Bu yatırımın önemli olacağını açıklayan LeCompte, bu tesis aracılığıyla bir petrokimya ürününü olan PTA’yı üreteceklerini, bu sayede Türkiye’nin uzun zamandır ithal ettiği bu ürünü temin ederek cari açığa yılda yaklaşık olarak 4,5 milyar dolar katkı sağlayacaklarını söyledi.

Son olarak SOCAR Türkiye’nin halka arz etmesi hakkındaki merak edilen konuya da değinen LeCompte, pandemi sürecinin devam etmesi sebepli halka arzın bir süre daha erteleneceğini, dolayısıyla bir tarih veremeyeceğini ifade etti.