SPK'nın yeni halka arz düzenlemeleri ne anlama geliyor?
Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) halka arzlara ilişkin ilke kararında dikkat çekici düzenlemeler getirdi. İlke kararında öne çıkan düzenlemelerden biri izahnamede tanımlanması şartıyla, kurumsal yatırımcı grubu dışında kalan yüksek talepte bulunacak yatırımcı grubu için halka arz edilecek toplam tutarın yüzde 10'una kadar tahsisat yapılabilmesi oldu. Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan, yeni düzenlemeleri Bloomberg HT yayınında değerlendirdi.
Rota Portföy Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Eraslan Bloomberg HT’ye SPK’nin halka arz ve kripto varlıklara dair ilke kararlarındaki değişikliği değerlendirdi.
Eraslan, ilke kararlarındaki değişiklikleri olumlu bulduğunu vurgulayarak, hisse senedi piyasasında sağlıklı fiyat oluşumu açısından önerilen unsurlardan olduğunu belirtti.
Eraslan konu hakkında şunları söyledi:
Geçtiğimiz dönemde bu tip kurallara pek ihtiyaç duymuyorduk. Türkiye’de portföy yönetimi sektörünün büyüklüğü küçük oranlardaydı. Hatta halka arzlarda belirleyici nitelikte bir talebi yapabilme imkanları yoktu. En son açıklanan verilere göre sektörün geldiği rakam 5,6 trilyon TL. Çok sayıda portföy yönetim şirketi var. Bunların çok sayıda hisse senedine yatırım yapan fonları var. Tabana eğilmiş, dağıtım yapılması hisse senedi piyasasında sağlıklı fiyat oluşumu için de önerilen unsurlardan bir tanesi… Bu ilke kararlarının son derece olumlu buluyorum.
Geçtiğimiz dönemde yaşanan problemler dikkate alınarak, bunların bir daha yaşanmaması için yatırımcıların mağdur edilmemesine yönelik alınmış tedbirler olduğunu söyleyen Eraslan, “Türkiye’de daha büyük ölçekli halka arz yapabilmek için daha geniş katılıma ihtiyaç var. Gerçekten bunu taşımak kabiliyeti olan o hisse senedine yatırım yapmış olan halka arza katılsın anlamına geliyor. Bu yönüyle de sürdürülebilir ve istikrarlı bir hisse senedi piyasasına katkı yapacağını düşünüyorum” diye ekledi.
“Türkiye’nin bu konuda iyi bir pratiği var”
Düzenlemede kripto varlıklara dair sektörde yaşanma ihtimali olan çeşitli olumsuzlukların önüne geçilebilmesini teminen aldığı ilke ve tedbirler hakkında da konuşan Eraslan, ciddi mağduriyetlerin yaşandığını bu düzenlemeyi olumlu bulduğunu belirtti.
Eraslan şunları söyledi:
“Geçtiğimiz dönemde mağduriyetler yaşanmıştı. Kripto platformu kendi mal varlığıyla müşteri mal varlığını aynı havuzun içerisinde değerlendiği durumlarda ciddi mağduriyetler oluyor. Türkiye’nin bu konuyla ilgili iyi bir pratiği var; yatırım fonlarından, emeklilik fonlarından gelen şirket mal varlığıyla fonların mal varlığı ayrılması konusunda, uzunca bir süredir uyguluyoruz. Sorun yaşanmadan devam edebilen ürünler de oluşturmayı başardık. Kurulun yaptığı şey kripto varlıkları alım satımına aracılık eden firmaların da buradaki düzenlemelere benzer düzenlemelere tabi olması. Ben bunu çok olumlu görüyorum”