Advertisement
TÜRKİYE MAKRO VERİLERİ ABONE OL

Kabineden çıkan tam kapanma kararı vatandaşın kartlı harcamalarında hızlı artışa neden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre 30 Nisan haftasında kartlı alışveriş harcamaları önceki haftaya göre yüzde 25 artış ile 28,2 milyar TL seviyesine yükselirken, en fazla artış yüzde 36,8 ile yapı malzemeleri harcamalarında oldu.

En fazla artan ikinci harcama grubu yüzde 35,1 ile giyim ve aksesuar olurken, üçüncü grup ise yüzde 30,1 ile internet alışverişleri oldu.

Toplam alışverişler içerisinde 8,4 milyar TL'lik harcama ile en fazla paya internet alışverişleri sahip olurken, ikinci sırada 6,6 milyar TL'lik harcama ile market ve alışveriş merkezleri geldi. Üçüncü sırada ise 2,4 milyar TL'lik harcama ile elektronik eşya harcamaları yer alıyor.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi rakamlara ilişkin değerlendirmesinde son dört haftalık ortalamalar üzerinden bakıldığında düşüş olduğuna dikkat çekti.

Bürümcekçi, "Pandemi başlangıç döneminin yarattığı baz etkisinin katkısına rağmen, son dört haftalık ortalama harcamaların yıllık değişimi yüzde 77,3 ile tarihi zirvesinden yavaşlamasını sürdürdü. Bu işlemlerden ayrı olarak açıklanan internet üzerinden yapılan alışverişlerde ise haftalık 1,9 milyar TL artış ile 8, milyar TL'ye doğru yükseliş kaydedildi. İnternet dahil dahil toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi de yüzde 77,6'ya geriledi. Daha net bir gösterge olarak gördüğüm internet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi de yüzde 82 ile düşüş kaydetti." değerlendirmesini yaptı.