Advertisement

Antalya'nın Gazipaşa ilçesinde üç yıl önce deneme amaçlı ekilen ve kısa sürede geçim kaynağı haline gelen "ejder meyvesi" tescillendi.

Batı Akdeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü (BATEM), İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ve Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi iş birliğinde, Antalya Valiliğinin desteğiyle tropik meyve projesi başlattı.

Bu kapsamda 2012'de ABD'den 6 türde 11 çeşit tropik meyve çeşidi getirilerek, bunların Gazipaşa ilçesinde iki farklı lokasyonda adaptasyonları gerçekleştirildi.

Bölgeye uyum sağlayan ve halk arasında "ejder meyvesi" olarak bilinen anavatanı Güney Amerika olan pitaya, üç yıl içinde çiftçinin geçim kaynağı haline geldi.

Tropikal çeşitlerin ticaretinin yapılabilmesi, fidan üretimleri için tescil çalışması gerçekleştirildi.

Bu kapsamda, Tohumluk Tescil ve Sertifikasyon Merkezi'nin tescil ettiği pitaya, Türkiye'nin ilk tescillenmiş tropikal meyvesi oldu.

Tanesi, büyüklüğüne göre 10 ila 60 lira arasında satılan ejder meyvesi, içecek, cacık, salata ve meyve olarak tüketilebiliyor.

"Mineral ve vitamin bakımından zengin"

Mersin'de de yetiştirilen ejder meyvesinin tüketici tarafından ilgi çekmeye başladığını söyleyen Mersinli üretici Mehmet Tanrıverdi, Türkiye'de ilk ejder meyvesi üreticilerinden biri.

Sera maliyetlerinin yüksek olduğunu söyleyen Tanrıverdi, meyvenin her geçen gün daha popüler hale geldiğini belirterek, "Bu meyve dünyada çok popüler. Rusya'dan, Dubai'den çok sayıda talep var. Bu talepleri karşılamakta zorluk yaşıyoruz" dedi.

Ejder meyvesinin diğer bölgelerde de yavaş yavaş üretilmeye başlandığını belirten Tanrıverdi, "Tropikal bir meyve olduğundan serada yetişiyor. Maliyeti de yüksek ama birçok derde de deva. İnsülin hastalarından, kanser hastalarına bir çok hasta bu ürünü sipariş ediyor. Ayırca vatandaşın kafasında bir ürün oluşturmak gerekirse bu meyve kısmen kiviye benziyor" ifadelerini kullandı.

Getirisi iyi olmasına karşın bahçe kurulumundan üretimine kadar bakımının çok ilgi ve dikkat isteyen bir ürün olduğunu kaydeden Tanrıverdi, yapılan araştırmalara göre, mineral ve vitamin bakımından zengin olan meyvenin sinir sistemi ile birlikte kemiklere, tırnaklara ve gözlere iyi geldiğini ifade etti.