TEHAD: Elektrikli şarj istasyonu yatırımlarına hızla ağırlık verilmeli
Türkiye'de elektrikli otomobil pazarı 100 bin adede doğru koşarken altyapı yatırımlarının da önemi her geçen gün artıyor. Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği (TEHAD) Başkanı Berkan Bayram, büyüyen pazara karşın Türkiye genelinde elektrikli şarj istasyonlarında 18 bin adet soket bulunduğunu ve bu tarafta yatırımlara hız verilmesi gerektiğini söyledi. TEHAD Başkanı, yatırım boyutunda devletin şarj istasyonu yatırımlarını finansal anlamda ve yer bulunması konusunda desteklemesi gerekliliğine de vurgu yaptı.
HANDE BERKTAN
Bloomberg HT’deki Gündem Teknoloji programına katılan Türkiye Elektrikli ve Hibrid Araçlar Derneği Başkanı Berkan Bayram, elektrikli araç pazarındaki büyümeyi “Globalde elektrikli otomobil satış rakamları geçen yılın ilk çeyreğine göre yüzde 30 büyüdü. Çin, özellikle pazarın büyümesini destekleyen ülke konumunda. Elektrikli otomobil pazarı 13.5 milyon adete ulaştı. Türkiye de bu artıştan nasibini alıyor. Yerli üretim ve ithal araçlar Türkiye pazarını domine etmeye devam ediyor.” şeklinde özetledi.
“Yakın zamanda kablosuz şarj yöntemini konuşmaya başlayacağız”
Elektrikli otomobillerde şarj teknolojilerine dair TEHAD Başkanı Bayram “Elektrikli otomobillerde şarj teknolojileri çok hızlı gelişti. Elektrikli otomobil tarafında şarj hızı, gücü ve yöntemleri dört yılda çok büyük ilerleme kaydetti. Dolayısıyla şarj süresinin kısaldığını gördük. Bundan 5, 6 yıl önce hızlı şarjlanmayı sağlayamıyorduk. AC şarjlanma sektörün önündeki önemli engellerden biriydi. Artık DC şarj ağının çok hızlı bir şekilde geliştiğini gördük. Şarj süreleri 20 ile 40 dakika arasında değişebiliyor. 30 dakikalık şarj süresi ile 200 km ile 250 km. menzil gidilebiliyor. Teknoloji anlamında elektrikli otomobillerin menzil süresinin artması, şarj süresinin kısalması önemli gelişmeler. Yakın zamanda kablosuz şarj yöntemini konuşmaya başlayacağız.” açıklamasını yaptı.
“Elektrikli şarj istasyonu yatırımlarına hızla ağırlık verilmeli”
Gelişen pazara karşın, elektrikli otomobil şarj istasyonlarının yanıt vermesinin mümkün olmayacağı uyarısında bulunan Bayram, “Şu anda elektrikli şarj istasyon ağının elektrikli otomobil satış rakamlarına paralel olarak yeterli olduğunu söyleyebiliriz. Ama sektörün yakın zamanda 100 bin adetlik satış rakamına ulaşacağını tahmin ediyoruz dolayısıyla yılsonuna doğru yetersizlik yaşanmaması adına hızla şarj istasyon yatırımlarına ağırlık verilmeli. Geçen yıl çok problem yaşanmadı ancak bu yıl yatırımlara hız verilmeli. Türkiye genelinde elektrikli şarj istasyonlarında 18 bin adetlik sokete ulaşıldı diğer tarafta elektrikli otomobil pazarı 100 bin adede doğru ulaşıyor. Elektrikli otomobil şarj istasyonlarının, bu rakamlara yanıt vermesi mümkün değil. Türkiye genelinde 180 adet lisanslı şarj istasyonu şirketi var. Lisans sahibi operatör firmalarının hızlanması gerekiyor. Burada otomobil ihracatçılarına, üreticilerine, distribütörlere büyük görev düşüyor. Yatırım boyutunda devletin şarj istasyonu yatırımlarını finansal anlamda ve yer bulunması konusunda desteklemesi gerekiyor.” dedi.