Bloomberght
Bloomberg HT Haberler 'Teknolojik dönüşüm sigortacıların ufkunu açtı'

'Teknolojik dönüşüm sigortacıların ufkunu açtı'

Teknolojik dönüşümün sigortacıların ufkunu açtığını söyleyen Axa Sigorta CEO'su Yavuz Ölken, gelişen teknolojinin sigortacılıkta bir çok yeni ürün ve hizmeti de beraberinde getirdiğini belirtti.

Giriş: 19 Mart 2019, Salı 16:04
Güncelleme: 19 Mart 2019, Salı 16:04

Axa Sigorta CEO'su Yavuz Ölken, dijital ve teknolojik dönüşümün sigortacıların ufkunu açtığını söyledi. BloombergHT televizyonunda Finansal Teknoloji programına katılan Ölken, "Nesnelerin interneti, bir sigorta ürününe dönüşebiliyor. Diğer taraftan yapay zeka risk ölçümlerinde kullanılabiliyor. Büyük veri teknikleri sahte hasar tespitlerinde büyük hız kazandırıyor. Dolayısıyla sigortacılık mutlak olarak sanayi 4.0 teknolojilerinden istifade ediyor" diye konuştu.

Dijital transformasyon ve büyük veride sektörün ön planda olduğunu ifade eden Ölken, büyük veri, yapay zeka ve derin öğrenme uygulamaları ile sektörün dünya ile kıyaslandığında belli bir seviyenin üzerinde olduğunu kaydetti. Insurtechler'in de çok önemli kaynaklar olduğunun atını çizen Ölken, "Bunlarla işbirliği yapmak zorundayız. Şuanda sektör olarak da şirket olarak da öğrenme aşamasında olduğumuzu düşünüyorum" diye konuştu.

'SEKTÖRÜN TÜM KANALLARININ DİJİTALE YATKIN OLDUĞUNU GÖRÜYORUZ'

Sigortacılık sektörünün yüzde 70'ler bandında acenteler üzerinden hizmet aldığını belirten Ölken, bugün Türkiye'nin büyük illerinden küçük illerine kadar tüm dağıtım kanallarının dijitale yatkın olduğunu vurguladı. Ölken, dağıtım kanallarında dijital okur yazarlığın olağanüstü hızlı geliştiğini kaydetti. Müşterilerin acentelere ve şirketlere her an, her platformdan ulaşmak gibi bir isteklerinin olduğunu ifade eden Ölken şöyle devam etti: "Mobil uygulamalar, internet siteleri, akıllı bir telefon santrali gibi... Burada şirketlere görev düşüyor. Aslında bu topyekün bir dijital transformasyon. Bir acentemizin müşterisine biz hizmet ederken, telefon santralinde müşteri işlemi kesintiye uğrattığı an, dağıtım kanalının bundan haberdar olmasının sağlayacak bir dijital transformasyonunu yaratmamız lazım. Bu beklentileri uçtan uca karşılayacak bir ekosistemi yaratmak için sektör çalışıyor."

'TSB ÇALIŞTAYINDA ANA GÜNDEM MADDELERİMİZDEN BİRİ DİJİTALLEŞMEYDİ'

Türkiye Sigorta Birliği'nin şubat ayında yaptığı Strateji Çalıştayı'na da değinen Ölken, "Sektördeki bütün şirketlerin ve Sigortacılık Genel Müdürlüğünün ortak paydası, bugün dijital teknolojileri kullanarak sektörün gelişimine nasıl katkı sağlarız, hasar maliyetlerini nasıl düşürürüz, süreçleri yalınlaştırıp maliyetleri nasıl düşürürüz konuları üzerinde ortak çalışmalarımız olacak. Bu Çalıştay'da da bu konuların üzerinde detaylı duruldu" diye konuştu.

'DİJİTAL DÖNÜŞÜM OLMAZSA OLMAZIMIZ

Sektörün, maddi hasarlı otomobil, küçük işletme ve ev sigortalarında hasar otomasyonunda çok ileri olduğunu kaydeden Ölken, "Özellikle anlaşmalı tamirhane sistemleri ile entegre olan dijital transformasyon da varsa uzaktan kameralı ekspertiz bile yapabiliyorsunuz" dedi. "Sektörde, yüzde 70 mertebesindeki hasar dosyasının mutlak süratle dijital akışta olduğunu biliyoruz" diyen Ölken şöyle devam etti: "Ekspertiz sistemleri de buna dahil olmak üzere. Ödeme sürelerinin 2-3-4 günlere kadar indirilebildiğini görüyoruz. Hatta otomobil sigortalarındaki cam hasarlarında aynı gün bile ödeme yapabilir duruma geliyorsunuz. Çünkü yapay zeka bir cam hasarının gerçekten kırılma olup olmadığını, fotoğraf üzerinde oynama olup olmadığını geçmiş bir hasarın bir benzeri olup olmadığını tahminleyip çözebiliyor. Hatta artırılmış gerçeklik uygulamaları ile hasar tahmini bile yapabiliyorsunuz ki, bunları test ediyoruz. Dolayısıyla sigortacılar için süreçlerin yalınlaştırılması adına dijital dönüşüm olmazsa olmaz."

'TEKNOLOJİ YARDIMIYLA SKORLANAN İYİ SÜRÜCÜ VE KÖTÜ SÜRÜCÜ FİYAT FARKI % 35'E YAKIN'

Ürün tarafına ise müşterilerin değişen alışkanları olduğunun altını çizen Ölken, bu alamda 2018 yılını bir test yılı olarak geçirdiklerini söyledi. Geçen yıl telematikli kasko denilen ve teknoloji kullanımı ile sürücülerin kullanım alışkanlıklarını skorlayabilen uygulamayı test ettiklerini belirten Ölken, bu uygulama ile ani fren yapan ayrı, gece çok uzun soluklu araba kullananı ayrı skorlayabildiklerini söyledi. Bu poliçeden geçen yıl deneme amaçlı, yaklaşık bin adet sattıklarını ve şu anda veri topladıklarını kaydeden Ölken, sürücülerin de bunu talep ettiğini, çünkü iyi sürücülerin primlerinde indirim istediklerini kaydetti. Test yılından çok iyi sonuç aldıklarını kaydeden Ölken, bu yıl bu ürüne talebin daha da artacağını, bu gibi ürünlerin önümüzdeki dönemde sektörde saha sık görüleceğini belirtti. Ölken, İyi sürücü ve kötü süreci arasındaki fiyat farkı yüzde 30-35'lere çıktığını söyledi. Bu ürünün trafikteki davranış alışkanlıklarını da değiştirdiğini belirten Ölken, "Biz şirket yöneticilerimizin araçlarında bu uygulamaya iki yıl önce başladık. Amacımız öğrenmekti. Kendi skorlarıma baktım. Bütün negatif skorları Avrasya Tüneli'nin dönüşünde almışım. Meğer oraya girerken biraz daha hızımı düşürmem gerekiyormuş. Bu bile benim için bir öğreti oldu. Bütün arkadaşlarımız artık kendi rotalarında daha sağlıklı araç kullanıyorlar." Ölken, iklim değişiminin gelir kaybına yönelik, parametrik sigorta ve siber güvenlik için çıkan sigorta ürünlerini, teknolojik gelişimle sektöre gelen ürünlere örnek olarak sıraladı.