Advertisement
HABERLER ABONE OL

Dilara SARI

Sinemaların kapanması, sosyal hayatın sıfırlanması gibi faktörlerin özellikle mart ayı sonrası desteklediği izleme platformları, ekonomik ve sosyal hayatta sınırlamaların hafiflemesi ile yavaşlama trendine girmiş olabilir.

3. çeyrek bilançosu ile hayal kırıklığı yaratan Netflix, pandemi dönemindeki sert yükselişine son vermiş gibi duruyor. İlk iki çeyrekte da 10 milyon üzeri yeni kullanıcı sayısına ulaşan Netflix, 3. çeyrekte sadece 2,2 milyon yeni üyeye ulaşabildi.

Büyümeyi destekleyen faktörlerin zayıflamasına ek olarak pazara her gün yeni bir oyuncunun girmesi de izleme platformlarında doygunluk riskini ortaya çıkıyor. ABD pazarında HBO Max, Hulu, Peacock gibi platformların sayısı her gün artarken, Amazon Prime gibi küresel oyuncular da pay artırma telaşında. Pandemi süresince temalı parklarda büyük kayıplara uğrayan ve Mulan benzeri büyük yapımlarını sinemalarda yayınlayamayan Disney, geçtiğimiz haftalarda film ve televizyon bölümlerini yeniden yapılandıracağını ve izleme platformlarını merkez alan bir yapılaşmaya gidileceğini açıkladı.

Büyüme potansiyeli küresel operasyonlara kayıyor

ABD pazarında yoğunlaşan rekabet Netflix gibi büyük şirketleri küresel operasyonlara itiyor. Örneğin Netflix bilançosuna bakarsak ABD ve Kanada pazarı 3.çeyrekte %8,9 büyüme kaydetmişken, bu rakam gelişen ülke pazarlarında %31,4; Latin Amerika ülkelerinde %23,6, Asya-Pasifik ülkelerinde %62,1 olarak gerçekleşiyor.

JustWatch verilerine göre örneğin İspanya pazarında pandemi öncesi izleme platformları %265’lik bir büyüme gösterirken bu rakam Nisan ayında %614’e ulaştı. Kısıtlamaların hafiflemesine rağmen %405 büyüme ile izleme platformları küresel pazarlarda hala pandemi öncesi seviyelerden daha hızlı büyüme kaydedebiliyor.

Konu hakkında sorularımızı yanıtlayan JustWatch SEO Direktörü Leonard Brahm’a göre henüz pazar doygunluğuna ulaşmak için hala alan var: “Her platform başarılı olacak diye bir durum yok, ancak televizonu baz alırsanız izleme platformları için hala yer var. Büyük ihtimalle önümüzdeki dönemde 4-6 tane daha küresel büyük oyuncu ve 2-3 tane yerel oyuncuyla tanışabiliriz. Üstelik yarış daha da ısınacak: Disney+ önümüzdeki ay Latin Amerika pazarına girmeye hazırlanıyor.”

Ancak Netflix’i tahtından indirmek düşünülenden zor olabilir. Justwatch’un geçtiğimiz aylarda gerçekleştirdiği bir araştırmaya göre 66 ülkenin 61’nde pazar lideri Netflix. Netflix Almanya, Avusturya ve Hindistan’da tahtı Amazon Prime’a bırakırken, Türkiye’de liderliği BluTV alıyor. Netflix’in pazarda olmadığı Çin’de ise lider konumda iQiyi var.

ABD’de birçok yeni yüze rağmen Netflix yarışı açık ara önde götürüyor. JustWatch verilerine göre Netflix ABD pazarının %32’sine sahipken, Amazon Prime henüz %21 seviyelerinde. Amazon’u %13 ile Hulu, %10 ile Disney ve %6 ile HBO Max izliyor. Peacock başladığı dönemden üç ay sonra Apple TV’yi geride bırakmışken, Hulu’ya olan ilgi de %30 artmış durumda.

Tek bölüm 10 milyon dolar fatura çıkarıyor

Pandemi sonrası yeni normal düşünüldüğünde dahi uzmanların izleme platformlarından beklentileri yüksek.

Sektörün 2020 sonunda 51 milyar dolarlık bir pazara ulaşacağı beklenirken, gelirlerde yıllık büyümenin %10 seviyelerine gerileyeceği ve bununla birlikte 2025 yılında 85 milyar üzeri bir pazar büyüklüğüne ulaşılacağı öngörülüyor.

Bu sebeple platformlar özellikle “orijinal içerik” için harcadıkları bütçeyi artırıyor. Netflix’e bakıldığında içerik için 2017’de 10 milyar dolar harcama yapan şirket, 2020’de bu rakamı 17 milyar üzerine çıkardı. Netflix CEO’su David Wells’e göre şirket bir saatlik orijinal içerik için 20 milyon dolar harcama yapmaya istekli. Şirket rakamlarına göre Netflix orijinal dizisi olan The Crown’un şirket için bölüm başına faturası ortalama 10 milyon dolar civarı. Stranger Things’in bir bölümü ise Netflix için ortalama 8 milyon dolara mal oluyor. Yine orijinal içerik adı altında şirketin komedyen Dave Chapel’e 60 milyon dolar ödeme yaptığı belirtiliyor.

İçerik üretmenin yeni yollarını arayan şirketler için her deneyin başarılı olduğu söylenemez. Hollywood kalitesinde 5-10 dakikalık içerikler üretip yayınlama planları ile yola çıkan 1,75 milyar dolarlık Quibi, operasyonlarına son vereceğini açıkladı. Wall Street Journal haberine göre şirketin çalışanları işten çıkarılacak ve bugüne dek yapılan içerikler diğer firmalara satılacak.