Bloomberght
Bloomberg HT Haberler Tesla'dan gizli nikel anlaşması

Tesla'dan gizli nikel anlaşması

Yıllardır hammadde tedarikinin çeşitlendirilmesi ve verimliliği konusunda çalışmalar yürüten Tesla yaptığı gizli anlaşmalar sayesinde Ukrayna işgali sonrası yaşanan nikel krizini rakiplerine göre sorunsuz atlattı.

Giriş: 30 Mart 2022, Çarşamba 18:03
Güncelleme: 30 Mart 2022, Çarşamba 18:03

Dünyanın en büyük nikel tedarikçilerinden Rusya’nın, Ukrayna işgali elektrikli araba pili üretiminde kritik öneme sahip nikel tedarikiyle ilgili endişelerin artmasına neden oluyor.

Bununla birlikte tüm dünyada değerli metalin arayışına giren Tesla 2021’den bu yana birkaç nikel tedarikçisiyle anlaşmalar imzaladı. Buna madencilik devi Vale SA ile yapılan birkaç yıllık tedarik anlaşması da dahil. Bloomberg kaynaklarına göre daha açıklanmayan anlaşma Kanada’dan elde edilecek nikeli içeriyor.

Diğer otomotiv üreticilerinin aksine Tesla kendi nikel tedarikini nasıl güvene alacağı konusunda yıllardır çalışıyor. Bu çalışmalar Elon Musk’ın Tesla’nın tedarik zincirinde kontrol sahibi olmak için odaklandığı dikey birleştirmenin bir parçası olarak gerçekleşti.

Nevada Reno’da Panasonic ile birlikte devasa bir pil fabrikası işleten firma kendi pillerini üretmesinin yanında diğer başlıca tedarikçilerden pil hücresi satın alıyor ve kendi pillerini üretiyor.

Bunun yanında hammaddelerin nasıl işleneceği ve pillerin yapımı konusunda sağlanabilecek ilerlemeler üzerinde de devamlı çalışmalarını sürdürüyor.

"Tesla birkaç adım önde"

“Tesla’nın nikel konusunda yaptıkları onlara gizli bir rekabet avantajı sağlıyor” diyen Loup Ventures Yönetici Ortağı Gene Munster, “Tesla diğerlerinin birkaç adım önünde kalmaya devam ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Musk üretimi artıran şirket için en büyük endişenin nikel tedariki olduğu konusuna dikkat çekmişti. Değerli metalin ulaşılabilirliği elektrikli araba sektöründe bir endişe kaynağı olmayı sürdürüyor. BloombergNEF’e göre 2030 yılında nikel ihtiyacı 1,5 milyon tona ulaşacak. Bu rakam bu yıl için 400,745 ton olarak tahmin edildi.

İki yıl önce maden üreticileriyle yaptığı telefon görüşmesinde, “Lütfen daha fazla nikel çıkarın” çağrısında bulunan Musk, “Eğer nikeli verimli ve çevreye duyarlı şekilde çıkarabilirseniz Tesla sizinle uzun dönemli devasa kontratlar imzalayacak” ifadelerini kullanmıştı.

Elektrikli araba pilleri için gerekli olan rafine edilmiş birinci sınıf nikel tedarikinde yüzde 17’lik üretim payına sahip Rusya’ya uygulanan yaptırımlar, durumun daha da endişe verici hale gelmesine neden oluyor.

Fiyatlar üç katına çıktı

Ukrayna işgalinin başlangıcıyla yüzde 30 yükselen ve sonrasında yaşanan kısa pozisyon sıkıştırması nedeniyle üç katına çıkan metal fiyatları devam eden süreçte bu kazançları geri vermişti. Savaşın biteceğine dair işaretler oluşursa piyasanın da normale döneceği düşünülüyor.

Tesla’nın Vale ile yaptığı tedarik anlaşması son yıllarda yaptığı anlaşmalardan sadece bir tanesi. Elektrikli araç devi Ocak ayında Talon Metals’in Minnesota’daki operasyonlarından 75 bin metrik ton nikel almak üzere anlaştı. Bunu dünyanın en büyük madencilik şirketi BHP Group’un Avustralya’daki operasyonlarından tedarik sağlanması izledi.

Talon Metals Sözcüsü Todd Malan Tesla’nın tedarik zincirindekini konumunu değerlendirirken, “Konu hammaddelerin tedarik güvenliğinin sağlanması ve pil bileşenleri için tümleşik bir yaklaşım olduğunda insanlar Tesla’nın ne kadar ileride olduğunu anlayamıyorlar” ifadelerini kullandı.

Brezilya merkezli Vale şirketi EV sektörüne satışlarını yüzde 5’ten yüzde 30-40 seviyelerine artırmayı planladığını açıklarken Tesla ile olan anlaşmasıyla ilgili bir yorum yapmadı. Firmanın hisseleri New York’ta seans öncesi yüzde 2,8 değer kazandı.