Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Amazon tarafından desteklenen elektrikli araç üreticisi Rivian, liderliğini Tesla'nın yaptığı elektrikli araç piyasasında yer edinebilmek amacıyla geçtiğimiz ay halka arz olmuştu.

78 dolara halka arz edilen Rivian’ın hisseleri 1 hafta içerisinde 172 dolara ulaştıktan sonra gerileyerek şu an 104 dolar seviyesinde bulunuyor. Wall Street’teki analistler ise Rivian’ın Tesla ile elektrikli araç piyasasında rekabet edebilecek tek şirket olduğunu düşünüyor.

Morgan Stanley Analisti Adam Jonas, 147 dolar hedef fiyat ile Rivian için portföyde ağırlığının artırılması tavsiyesini verirken şirketin elektrikli araç portföyünde olması için gerekli tüm stratejik özelliklere sahip olduğunu söyledi.

Piper Sandler Analisti Alexander Potter ise birçok şirketin Tesla’nın başarısını yakalamaya çalıştığını fakat başarılı olamadığını belirterek, “Rivian’ı diğerlerinden ayıran şey batarya ve yazılım teknolojisini de içinde barındıran dikey entegrasyon stratejisi” dedi. Potter da Rivian için hedef fiyatını 148 dolar olarak belirlerken al tavsiyesinde bulundu.

Deutsche Bank da yayımladığı bir not ile Rivian’ın büyük ve kârlı bir şirket olmak için hem donanımsal hem de yazılımsal olarak eşşiz özelliklere sahip olduğunu belirtti. Rivian’ın Amazon ile ilişkisinin önemli olduğunun altını çizen Deutsche Bank, 130 dolar hedef fiyat ile al tavsiyesi verdi.

JP Morgan Analisti Ryan Brinkman ise Rivian için hedef fiyatını 104 olarak belirlerken hisse için tavsiyesini nötr olarak belirledi. Rivian’ın Tesla, Ford ve General Motors gibi şirketlerle piyasa rekabet edebileceğini belirten Brinkman, buna rağmen hisselerdeki son artışla hisse değerinin halihazırda çok fazla olduğunu söyledi.

Gerçek Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Serkan Sucu, araç hasarlarının onarımında öncelikle orijinal parça şartı getirilmesini Bloomberg HT'ye değerlendirdi.

Sucu, yedek parça zammının yüzde 41 olduğunu, bu sebeple önümüzdeki yıl sigorta fiyatlarının bu durumdan etkileneceğini söyledi.

Sucu, “Örnek vermek gerekirse; B segmenti bir aracın kaputunun masrafı 10 bin TL, far ise 13 bin 800 lira oldu. Poliçe, yedek parça, sigorta hepsi birbiri ile dengeli bir şekilde artacak” diye ekledi.

“Araç fiyatlarında Ocak ayında da bir artış olabilir”

Kur artışının araç fiyatlarını üzerinde etkisini de değerlendiren Sucu, “1 Ekim’de 524 bin TL olan araç 1 Aralık’ta 774 bin TL oldu. Kur artışı böyle devam ederse ocak ayında da araç fiyatlarında yeni bir artış söz konusu olacaktır. Fiyatlar oldukça arttı. Bugün itibariyle yüzde 45 ve 50 ÖTV’li araç piyasada yok.

Sıfır otomobillerle paralel olarak ikinci el fiyatlarının da yükseldiğini söyleyen Sucu, “Şu an için 2. ele talep var. Çünkü sıfır arabada bulunulabilirlik problemi var. Bir bayimizde 150 araç satmamız gerekirken bize verilen araç sayısı 18” dedi.

“ÖTV düzenlemesi için araç bulunması gerekli”

Sucu ayrıca, “ÖTV düzenlemesi yapılmak isteniyor ama araç bulunmadığı için işe yaramaz. ÖTV ile ilgili bir düzenleme olursa, otomobiller 100 bin ile 150 bin TL arasında ucuzlayacaktır" dedi.

Türk lirasının reel değerini gösteren gösterge tüm zamanların en düşük seviyesine indi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Kasım ayında TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunun 54,33 seviyesine gerilediğini açıkladı.

Böylece reel efektif döviz kuru 1994’e kadar giden veride en düşük seviyeye gerilemiş oldu.

Bu yıl Şubat ayında 69 seviyesine tırmanan kur Haziran ayında 60 seviyesinin altını test etmişti. Sonrasında toparlanma sinyali veren kurda Ekim ayında yine 60'lı seviyeler izlenmişti.

Kasım ayında dolar/TL yüzde 40'ı aşan yükseliş kaydederken, Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yıllık tüketici enflasyonu yüzde 21,31; üretici enflasyonu ise yüzde 54,62 olarak açıklanmıştı.

ÜFE bazlı döviz kurunda yatay seyir

TÜFE bazlı reel efektif döviz kurunda tarihi düşük seviyeler izlenirken, ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru Kasım'da görece yatay seyrini sürdürdü.

Buna göre Kasım'da ÜFE bazlı reel efektif döviz kuru 73,62 oldu.

Bununla birlikte TÜFE ve ÜFE bazlı reel efektif döviz kurlar arasındaki makasın da devam ettiği izlendi.

Reel efektif döviz kuru nasıl hesaplanıyor?

Türkiye'nin dış ticaretinde önemli paya sahip ülkelerin para birimlerinden oluşan sepete göre, ikili ticaret akımları kullanılarak ağırlıklandırılan Türk Lirasının ortalama değeri ile nominal efektif Döviz kuru hesaplanıyor. Nominal efektif döviz kurundan da nispi fiyat etkileri arındırılarak reel efektif döviz kuruna (REK) ulaşılıyor.

REK, TÜFE, ÜFE ve birim işgücü maliyetlerden biriyle arındırılarak üç farklı alt endeks oluşturuyor. TCMB enflasyon hedefi kapsamında TÜFE bazlı REK'i esas alıyor.