Bloomberght
Bloomberg HT Haberler TL'deki değer kaybından en çok etkilenen borsa şirketleri

TL'deki değer kaybından en çok etkilenen borsa şirketleri

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) başkanlığında yaşanan değişimin ardından Türk Lirası'nda kaydedilen değer kaybıyla döviz açık pozisyonu olan şirketlerin durumu gündeme geldi. Ziraat Yatırım'ın yaptığı araştırmaya göre Aralık sonu itibariyle döviz açık pozisyonu en yüksek şirketler arasında THY, Zorlu Enerji ve Pegasus ilk sıralarda yer aldı. Döviz pozisyon fazlası olan şirketlerde ise başı Sabancı Holding, Şişe Cam ve Aselsan çekti

Giriş: 01 Nisan 2021, Perşembe 13:57
Güncelleme: 01 Nisan 2021, Perşembe 14:02

Türk Lirası'ndaki değer kaybı şirketlerin kambiyo zararlarını yeniden gündeme getirdi. Kurun yükselişi özellikle döviz açık pozisyonu olan şirketleri için baskı yarattı.

Ziraat Yatırım, döviz kurlarının yılın ilk çeyreğine ilişkin finansallara olası etkisiyle ilgili yaptığı analizde borsa şirketlerinin döviz pozisyon karnesini de ortaya koydu.

2021 yılının ilk çeyreğinde kur cephesinde oldukça oynak bir dönem takip edildi. 2020 yılının son çeyreğinde TL küresel para birimlerinden Dolar, Euro ve Japon Yen’ine karşı değer kazanarak bilançoda döviz açığı olan şirketler için kısmı de olsa kur farkı geliri yazmıştı. Fakat 2021 yılının ilk çeyreğinde bu tabloda döviz pozisyonu fazla olan şirketlerin gelir yazması bekleniyor.

İlk çeyrekte TL'nin dolar karşısındaki kaybı %13 oldu

2021 yılının ilk çeyreğinde dolar, euro ve japon Yen’i karşısında TL sırasıyla yüzde 13, yüzde 9 ve yüzde 6 değer kaybetti. Ziraat Yatırım'ın analizine göre ilk çeyrek bilançolarında döviz açık pozisyonu olan bazı şirketler negatif etkilenmesi beklenirken, kasasında döviz fazlası olanların ise kambiyo tarafından gelir elde etmesi bekleniyor.

Döviz açık pozisyonu olan borsa şirketleri

Konuya ilişkin rapor paylaşan Ziraat Yatırım’ın notlarında ise döviz açık pozisyonları olan şirketler için; Ak Enerji (AKENR) 472 milyon TL, Sasa Polyester (SASA) 459 milyon TL, Sinpaş GYO (SNGYO) 357 milyon TL ve İzmir Demir Çelik (IZMDC) 331 milyon TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumsuz etkilenecek şirketler olarak ön plana çıktı.

Diğer taraftan, yüksek döviz açık pozisyonu olmasına karşın finansallarını dolar cinsinden tutan Türk Hava Yolları'nın (THYAO) TL fazlasından gider yazmasına karşın açık pozisyonun euro ve yen cinsi olması ve dolar karşısında değer kaybetmeleri sebebiyle nette 449 milyon TL'lik kur farkı geliri yazabileceği ifade edildi.

Döviz pozisyon fazlası olan borsa şirketleri

Döviz pozisyon fazlası olanlar için kurlardaki yükselişe bağlı olarak, Şişe Cam (SISE) 971 milyon TL, Aselsan (ASELS) 877 milyon TL, Doğan Holding (DOHOL) 355 milyon TL ve Enerjisa (ENJSA) 223 milyon TL kur farkı geliri yazarak döviz kurlarındaki değişimden olumlu etkilenecek şirketler olarak ön plana çıktı.

Diğer taraftan, döviz pozisyon fazlası yüksek olmasına karşın, İskenderun Demir Çelik'in (ISDMR) ve Enka İnşaat'ın (ENKAI) USD cinsinden bilanço tutması nedeniyle sırasıyla 254 milyon TL ve 152 milyon TL kur farkı gideri kaydetmesi beklenirken, Koç Holding'in (KCHOL) de döviz fazla pozisyonu gözükmekle birlikte, riskten korunma araçları ve doğal hedge sonrası 283 milyon TL kur farkı gideri kaydedebileceği hesaplandı.