Advertisement
FAİZ-BONO ABONE OL

Türkiye'de yeni ekonomi yönetimine ilişkin fiyatlamalar piyasa göstergelerinde sert hareketlenmelere neden oluyor.

Kur, risk primi ile birlikte tahvil piyasasında da kabinenin açıklanmasını takip eden ilk işlem gününde hareketli bir seyir izlendi.

Para politikasında normalleşme beklentisinin etkisiyle tahvillerde satış dalgası görüldü. 2 yıllık gösterge tahvil faizi 2 puan artışla 15,50'ye dayandı. 5 yıllık tahvil faizlerinde ise 3 puanı aşan yükselişle yüzde 15 seviyesi test edildi.

Tahvillerde satış dalgası yaşanırken risk primindeki düşüş de dikkat çekti. Risk primi 12 Mayıs'tan sonra ilk kez 500 baz puanın altına geriledi.

Şimşek, TCMB başkanlığı için adı geçen Hafize Gaye Erkan ile görüştü

Yeni kabinede Mehmet Şimşek'in Hazine ve Maliye Bakanı olarak atanmasının ardından para politikası tarafında normalleşme beklentileri canlandı.

Hazine ve Maliye Bakanlığı görevini pazar günü Nureddin Nebati’den devralan Mehmet Şimşek, “Türkiye’nin rasyonel bir zemine dönme dışında bir seçeceği kalmamıştır” açıklamasını yaptı. “Hükümetin temel hedefinin toplumsal refahı yükseltmek” olduğunu söyleyen Şimşek, “Önümüzdeki dönemde bu hedefe ulaşmada şeffaflık, tutarlılık, öngörülebilirlik ve uluslararası normlara uygunluk temel ilkelerimiz olacaktır” ifadelerini kullandı. Vakit kaybetmeden orta vadeli program çalışmalarına başlayacakları mesajını veren Şimşek, “Sürdürülebilir yüksek büyüme için mali disiplinin tesis edilmesi ve fiyat istikrarının sağlanması temel hedefimiz olacaktır. Orta vadede enflasyonun yeniden tek haneli rakamlara düşürülmesi, her alanda öngörülebilirliğin artırılması, cari açığı azaltacak yapısal dönüşümün hızlandırılması ülkemiz için hayati önem taşımaktadır. Uygulanacak maliye politikası ve yapısal reformlarla, Merkez Bankamıza enflasyonla mücadelede destek olmak temel politikamız olacaktır” diye konuştu.

Şimşek, TCMB'nin başına getirilmesi planlanan eski First Republic Bank Eş CEO’su Hafize Gaye Erkan ile görüştü. Bloomberg'in haberine göre Pazartesi sabahı Ankara'ya gelen Erkan, Şimşek tarafından kabul edildi. Erkan'ın atamasının birkaç gün içinde yapılması planlanıyor.

TCMB için planlamalar hız kazanırken, yabancı kurumların beklentilerinde de politika faizinde sert artış öngörüleri öne çıktı.

SocGen Türkiye ile ilgili yeni analizinde politika faizinin 22 Haziran’da 650 baz puan artışla yüzde 15’e yükseltilmesini, ardından Temmuz ve Ağustos aylarında 500’er baz puan artırımlar gerçekleştirilmesini beklediğini açıkladı.