Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Son zamanlarda yükselen tahıl fiyatları, Türkiye'nin ithalat kararlarını gözden geçirmesine yol açıyor.

Bloomberg’in haberine göre Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), tahıl ürünlerinde yaşanan fiyat artışları sebebiyle 515 bin tonluk arpa ithalatını içeren ihaleyi geri çekti.

Diğer büyük ithalatçılar da ihaleleri iptal ediyor

Afrika ve Asya'daki büyük tahıl ithalatçılarının da, tahıl ve yağlı tohum fiyatlarında gerçekleşen artışlar nedeniyle satın alma girişimlerini durdurdukları görülüyor.

Dünyanın en büyük buğday ithalatçısı ülkelerinden biri olan Mısır, 2 Ağustos tarihinde bir yıl içinde yaptığı en küçük hacimli tahıl ithalatına imza attı. Ülke aynı zamanda bitkisel yağ ihalesi ise iptal edildi.

Türkiye’nin 515 bin tonluk arpa ihalesini iptal etmesinin öncesinde, Pakistan da geçen hafta sonu gerçekleşen ihalede satın almayı hedeflediği buğday miktarının yarısından daha azını satın aldığını açıkladı.

Büyük buğday üreticileri, tahıl üretim tahminlerini alt üst eden sıcaklık, kuraklık ve selin etkisiyle tahıl arzını karşılamada güçlük çekiyor. Dünya genelinde biyodizel talebinin artmasıyla paralel olarak bitkisel yağ fiyatlarının da yükseldiği gözlemleniyor.

Moskova merkezli SovEcon'un Başkanı Andrey Sizov, Rusya’nın tahıl görünümünü yüzde 7 oranında düşürmesinin ardından buğday ürünleri hakkında yaptığı açıklamada, “Bence pek çok alıcı böyle bir fiyatlamaya hazır değil.” ifadesini kullandı.