Advertisement

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü Ahmet Güldal, buğday rekoltesi ve fiyatlarına yönelik yazılı bir açıklama yaptı.

Türkiye'de buğday sıkıntısı bulunmadığını ve bakanlığın 2020 yılı rekolte tahmininin 20,5 milyon ton civarında olduğunu ifade eden Güldal, "Ben hasadın başladığı ilk günlerde Adana, Hatay, Gaziantep illerimizdeydim. Dekara 400-500 kg ürün alınan yerlerden 800-900 kg ürün alındığını gördüm. İç bölgelerimizde ve Trakya tarafında nispeten rekolte düşüktü. Yerel de olsa kuraklık bazı bölgelerde etkili oldu. Ancak bu durum toplam rekolteyi etkilemedi. Ülkemizde 20 milyon ton ve biraz üzerinde buğday üretildi. Bunun kimin elinde olduğunun bir önemi yok. Önemli olan buğdayın Türkiye'de olmuş olmasıdır. Biz ülkemizde buğday olduğunu biliyoruz" dedi.

TOPLAM BUĞDAYIN SADECE %5'İ ÇİFTÇİNİN ELİNDE

Ahmet Güldal, "Çiftçinin, üreticinin elinde kalsa kalsa %5'lik bir buğday kaldı. Şu anda buğday tacir, sanayici ve spekülatörlerde bulunuyor. Sanayici üretim kapasitesi ve ihtiyacı kadarını işliyor ve mamul madde yapıyor. Ancak tacir ve özellikle spekülatörler buğdayı elinde tutuyor. Piyasanın yükseleceği yönünde beklenti içindeler. Satmamak üzere stokluyorlar. Biz buna müsaade edemeyiz. Belli bir miktar dış alımla buğday getirmemizin bir nedeni de bu durumu çözmektir" açıklamasında bulundu.

TMO'nun stoklarında bir sorun olmadığını kaydeden Güldal, piyasayı regüle edecek yeterli stoka sahip olduklarını savundu.

Güldal, "Biz bu stoku oluşturduk. Ancak iç piyasaya verdiğimiz ürünümüzün yerine yeni ürün koymak için dış alım da yaptık, yapıyoruz. Burada şunu ifade etmeliyim ki; salgın hastalık nedeniyle gıda fiyatlarında artışlar oldu. Bunun yanında buğday ithal eden Suudi Arabistan, Mısır gibi ülkeler aynı anda ithalat ihaleleri açtılar. Buğday almayan Pakistan bile ithalat ile buğday teminine gitti. Buğday fiyatını yükselten bir etkende bu oldu" ifadelerine yer verdi.

TMO olarak belli bir plan dâhilinde ve ihtiyaç kadar dış alım yoluna gittiklerini hatırlatan Güldal, "Alım miktarını da belli bir sınırda tuttuk. Çünkü biliyoruz ki yüksek tonajlı alımlar fiyatların da yükselmesine neden olacaktır. İthalatın özel sektöre açılması, iç piyasada fiyatlara olumlu yansıyacaktır. Bunun da sinyallerini almaya başladık. Biz TMO olarak buğdaya stratejik ürün gözüyle bakıyoruz. Buğdaya pozitif yaklaşıyoruz. Bizim bu yaklaşımımız ve bu yılki fiyatlar önümüzdeki yıl üretime olumlu yansıyacaktır. Şu ana kadarki buğday ekilişlerine baktığımızda “güçlü ekiliş” yönünde bir ilerleme var. TİGEM ve özel sektörün tohumluk satışlarının artması bunu gösteriyor. Ekim ayının sonuna gelmemize rağmen yağmurun yağmaması tabii bizi endişelendiriyor. İklim şartlarının el vermesi durumunda önümüzdeki yıl buğday üretimde önemli bir artış olacaktır” dedi.

İrfan Donat - Bloomberg HT Tarım Editörü

idonat@bloomberght.com