Advertisement

İRFAN DONAT

Kırmızı/beyaz sert ekmeklik buğday fiyatının 2021 yılında ton başına 2.250 TL olarak açıklanmasının ardından, TMO'dan önemli bir açıklama yapıldı.

TMO'dan yapılan açıklamada, "Buğdayın kalitesine göre, açıklanan fiyatlar üzerine ayrıca yüzde 2 ilave fiyat uygulanacaktır. Bu şekilde kaliteli ürünün fiyatı ton başına 2.300 TL'ye ulaşacaktır" denildi.

Hasat başlangıcından bugüne kadar piyasaların yakından izlendiğini ve piyasaların seyrine göre TMO politikalarının şekillendirildiği bilgisi paylaşılan açıklamada, "Ülkemizde hububat ve bakliyatta 2021 yılı hasadı lokal olarak Mayıs ayı başlarında başlamıştır. Türkiye genelinde hasat, bugün itibariyle arpa, buğday ve kırmızı mercimekte yaklaşık yüzde 1 seviyesindedir" denildi.

TMO açıklamasında şu bilgilere yer verdi:

1- TMO, Türkiye genelinde bulunan yaklaşık 200 işyerinde ve protokol imzalanan lisanslı depolarda (yaklaşık ilave 170 nokta) alım faaliyeti gösterecektir.

2- TMO, üreticilerimizin iş yerleri önünde uzun süre beklemelerini önlemek amacıyla uyguladığı randevulu alım sistemine devam edecektir.

3- TMO ile protokol imzalayan lisanslı depoculuk şirketleri www.tmo.gov.tr internet adresinde yayınlanmakta olup lisanslı depolara ürün teslim eden üreticiler bu depolar üzerinden ürününü elektronik ürün senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satabileceklerdir.

4- TMO iş yerlerinde pazar günleri hariç haftanın 6 günü, lisanslı depolar üzerinden ise haftanın tüm günlerinde alım yapılacaktır.

5- Üreticilerden bu yıl da boşaltma ücreti alınmayacaktır. Böylece üreticinin ton başına ilave 11,80 TL kazancı olacaktır.

6- Ürün bedeli ödemeleri, ürünün TMO’ya teslim edildiği tarihten itibaren 10 gün içerisinde üreticilerin banka hesaplarına aktarılacaktır.

Ürününü lisanslı depolar üzerinden Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) olarak TMO’ya satanlara ödemeler ise en geç üç gün içerisinde yapılacaktır.

7- Üreticilerimizin lisanslı depoları kullanmaları menfaatlerine olacaktır. Nitekim lisanslı depolara ürün teslim edilmesi halinde; %2 stopaj, %2 SGK prim kesintisi muafiyeti, 25 TL/Ton nakliye desteği (750 TL’ye kadar), araç başına 25 TL analiz desteği, depo kira ücreti desteğinin yanında T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerinden ürün bedelinin %75’ine kadar sıfır (%0) faizli 9 ay vadeli kredi kullanma imkânı (5 milyon TL’ye kadar) ile peşin ödeme gibi avantajlar mevcuttur.

Ayrıca 2021 yılı hasat dönemi hububat alımlarında;

1- 2020 yılı hasat döneminde olduğu gibi Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı üreticilerden belgelerindeki üretim miktarı üzerindeki yüzde 50 fazlasına kadar ürünün tamamı satın alınacaktır.

2- Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olmayan kesimler (tüccar/sanayici) ise üreticiden aldığını belgelemek kaydıyla stoklarındaki ürünü 1 Kasım 2021 tarihinden itibaren TMO’ya satabileceklerdir.

3- TMO, altyapısı uygun olan ticaret Borsalarında hububat alımı yapacaktır. Ticaret borsası üzerinden alım yapan iş yerlerinde üreticiler, randevu almak suretiyle hem borsalar üzerinden hem de doğrudan iş yerlerine gelerek ürünlerini TMO’ya satabileceklerdir. Borsa üzerinden lisanslı depoya ürün teslim etmek isteyen üreticilerimizin randevu almasına gerek duyulmadan ürününü istedikleri zaman ELÜS yoluyla TMO’ya satabilecektir.