TMSF/Gülal: Koza Altın yılda asgari 15 ton altın üretir hale gelecek
TMSF Başkanı Muhiddin Gülal, Ağrı Mollakara Tesisi Temel Atma Töreni'nde Bloomberg HT'ye yaptığı açıklamada, "Koza Altın yılda asgari 15 ton altın üretir hale gelecek. Burada hemen hemen 160 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız." dedi
Koza Altın İşletmeleri Ağrı Mollakara Tesisi Temel Atma Töreni'ne katılan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Muhiddin Gülal, Bloomberg HT’nin sorularını yanıtladı.
Muhiddin Gülal, tesisin açılışıyla ilgili olarak Türkiye ve Ağrı adına çok kıymetli bir temel atma törenine şahitlik ettiklerini söyledi. Koza Altın olarak, şirketin altın üretim planlarını detaylandıran Gülal, şu açıklamaları yaptı:
“Koza Altın’ı 2016 yılından beri TMSF olarak biz yönetiyoruz. 2019 yılında ülkede üretilen 39 ton altının 11 tonunu Koza Altın üretti. Yani 3’te 1 seviyesinde katkı sağladık. Yine 2020’de 42 ton altın üreten ülkemizde, biz 8,1 ton altın üretmek suretiyle katkı sağladık. Hükümetimiz, önümüzdeki 5 yıl içerisinde üretilen altın miktarını 100 tona çıkarmakla ilgili bir projeksiyon yürütüyor. Dolayısıyla biz de buna, “Nasıl destek verebiliriz?” dedik. Daha çok sondaj ve arama yaparak üretim miktarımızı artırarak buna katkı sağlayacağız. Bunun için de inşallah 2023 yılı içerisinde buradan elde edeceğimiz altın ile birlikte Koza Altın yılda asgari 15 ton altın üreten bir firma haline gelecek. Burada hemen hemen 160 milyon dolarlık bir yatırım yapacağız. Raporlanmış ve sondajı kesinleşmiş yaklaşık 20 tonluk bir rezerv söz konusu. Bu altını 6-7 yıllık süreçte gün yüzüne çıkaracağız.
“38 farklı noktadaki sondaj çalışmamızdan olumlu netice aldığımızı söyleyebilirim”
Maden araması için yapılan yatırımın hangi vadede ekonomiye ve Koza grubu bilançosuna yansıyacağına değinen Gülal, şu ifadeleri kullandı:
“İlk dökümümüzü 2022 yılı son çeyreğinde yapacağız ama bizim asıl üretimimiz 2023 yılında gerçekleşecek. Yaptığımız yatırımın karşılığını 2023 yılından itibaren alacağız. Burada yılda 3-3,5 tonluk bir üretim gerçekleştirmeyi düşünüyoruz. 6-7 yıl içerisinde ise bu 20 tonu ekonomimize kazandıracağız. Bizim, Van ve Ağrı civarında 16 adet daha ruhsatımız var. Orada da arama izinleriyle alakalı sürecimiz devam ediyor. Biz sondajlardan da iyi neticeler alacağımızı düşünüyoruz. Koza Altın olarak bizim 240 arama ruhsatımız var. Şu an ülkemizin muhtelif noktalarında 38 farklı noktada sondaj çalışmalarımız var. Buralardan da olumlu netice aldığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.”
“Koza Altın aktif olarak yüzde 144 seviyesinde büyüdü”
Gülal Bloomberg HT’e verdiği demeçte TMSF bünyesinde yer alan şirketlerin aktif büyüklükleri hakkında da bilgi verdi. Gülal değerlendirmesine şu cümlelerle devam etti:”
“Şu an itibariyle TMSF kayyumuyla yönetilen 783 şirketimiz var. Bunların aktif büyüklüğü bugün itibariyle 70,3 milyar seviyesine yükseldi. Çalışan sayımız 44 bin 415 kişi. Bu yapının özkaynak büyüklüğü de yaklaşık 30 milyar TL seviyesinde. Biz devraldığımızda 42,3 milyar TL aktif büyüklükteydi. Bugün itibariyle 70,3 milyar TL seviyesinde. Yani bu yapı, TMSF yönetiminde ortalama yüzde 65 seviyesinde büyüdü. Koza Altın aktif olarak yüzde 144 seviyesinde büyüdü. Erciyes Anadolu Holding ve Aydınlı Grup’un aktif büyümesi yüzde 100’ün üzerinde. Şunu gönül rahatlığıyla söyleyebilirim. TMSF kayyumluğu döneminde irtifa kaybeden şirketimiz olmadı.”