Advertisement
TÜRKİYE EKONOMİSİ ABONE OL

Sermaye piyasası uzmanları, Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Ödül Töreninde buluştu.

4. TSPB Sermaye Piyasaları Ödül Töreni’nde 2018 yılındaki başarıları dolayısıyla aracılık, kurumsal finansman, saklama, portföy yönetimi, yatırım fonu yönetimi, yatırım ortaklığı yönetimi ve sermaye piyasası haberleri gibi 42 farklı dalda ödüller sahiplerini buldu.

Bloomberg HT, sermaye piyasası basını ödülleri kategorisinde 3 dalda ödüle layık görüldü.

Yılın Sermaye Piyasası TV Programı Ödülünü Sabah Raporu, Sermaye Piyasası Yazarı Ödülünü Cüneyt Başaran, Sermaye Piyasası Haberi Ödülünü ise Ceren Dilekçi 'Yüksek Frekanslı İşlemlere Düzenleme Gerekir mi?' başlıklı haberiyle aldı.

Törende konuşan Sermaye Piyasası Kurulu Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, yabancı yatırımcılarda 200 gün olan elde tutma süresinin yerlilerde 35 güne kadar düştüğünü belirtti.

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, her ne kadar geçen yıl hem küresel piyasalarda hem de ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle sermaye piyasalarında 2018 yılının ilk yarısında gözlemlenen canlanmayı ikinci yarıda görülmese de 2018 yılının tamamında gerek 15 milyar TL öz kaynak finansmanı gerekse de 179 milyar TL özel sektör borçlanma araçları ihraçları yoluyla sermaye piyasalarına aktarılan fon tutarının son 5 yıldaki en yüksek düzeyine ulaştığını ifade ederek, "Her iki alanda da bu yılın ilk çeyreğindeki gerçekleşmeler 2019 yılının 2018 yılından daha iyi olacağını işaret etmektedir." dedi.

Taşkesenlioğlu, Türkiye'nin sermaye piyasalarının talep tarafındaki en önemli sorunlarından birisinin özellikle bireysel yatırımcılar nezdinde finansal okuryazarlığın düşük düzeylerde olması, piyasalara olan güven ve algı sorunu olduğuna işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunun en müşahhas örneği yatırımcıların menkul kıymetleri elde tutma süreleridir. Yabancı yatırımcılarda 200 gün olan elde tutma süresi yerli yatırımcılarda 35 güne kadar düşmüştür. Dolayısıyla tüm paydaşlarımızla birlikte uzun dönemli finansman ihtiyacının karşılandığı sermaye piyasalarında farkındalığı artırmak adına yerli ve yabancı yatırımcılara dönük düzenli ve sistemli bir çalışma yapılması gerekmektedir. Kurulumuzun özellikle finansal eğitim alanında yoğunlaşan finansal tabana yayılma çalışmalarına ek olarak sermaye piyasalarının bilinirliğini artırmaya dönük bugünkü ödül törenine benzer etkinliklerinin çeşitlendirilmesinin, finansal okuryazarlığının artırılmasına dönük çalışmaların koordineli ve düzenli olarak yapılmasının sermaye piyasalarımızın talep tarafının geliştirilmesine önemli katkılar sunacağına inanıyorum."

"REFERANS FAİZİ ÜZERİNE GELİŞTİRİLECEK TÜREV ARAÇLARLA DERİNLİK ARTACAK"

Törende konuşan Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği Başkanı Erhan Topaç, geçen yılın ilk yarısı ile ikinci yarısında iki farklı yatırım hizmetinin ön plana çıktığını belirterek, ilk yarı büyük halka arzların konuşulduğu, yeni şirketlerin Borsaya geldiği, özellikle Aselsan halka arzıyla yeni yatırımcıların sermaye piyasası ile tanıştığı bir dönem olduğunu kaydetti.

Topaç, yılın ikinci yarısının küresel ve bölgesel dalgalanmaların artması sonucunda işlem hacminin yükseldiği, alım/satımın ve risk yönetiminin ön plana çıktığı bir dönem olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:

"Otomatik Katılım Sistemi devreye girmesiyle ve vergi oranı farklılaştırmaları gibi değişiklerin etkisini kolektif yatırım sektörümüz de hissetti. Ancak, faizlerin yükseldiği, borsanın dalgalandığı, gayrimenkul fiyatlarının düştüğü, büyümenin daraldığı bir ortamda aracılık sektörümüz gibi kolektif yatırım sektörümüz de güçlü duruşunu sürdürdü. Geçtiğimiz yıl yaşanan gelişmeler, sermaye piyasalarının önemini bir kez daha ortaya koydu. Sektörümüzün hizmet, ürün, gelir yapısı ve coğrafi çeşitlendirme yapması gerekiyor. Bu dönüşümün, sermaye piyasalarının gelişmesine yönelik yaptığımız önerilerimizin dikkate
alınmasıyla oluşacak uzun dönemli bir programla mümkün olabileceğini düşünüyoruz."


Topaç, ürün ve hizmet çeşitlenmesi anlamında bu sene özgün girişimlere ve ilklere şahit olduklarını aktararak, "Örneğin, uluslararası sermaye piyasalarında yoğun olarak kullanılan menkul kıymetleştirme faaliyetlerinin ülkemizde de yaygınlaşması için önemli bir adım atılarak, Aralık 2018’de Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası tarafından tamamlan varlığa dayalı menkul kıymet ihracı yapıldı. 3,15 milyar TL’lik bu ihracın başarısı, sermaye piyasalarında dönüm noktası olarak kabul edilebilir." ifadelerini kullandı.

Ayrıca, 2018 yılında faaliyete geçen Borsa İstanbul Swap Piyasası ile tezgahüstü piyasalarda gerçekleştirilen işlemlerin, organize bir piyasa güvencesinde yapılabilmesinin ve türev pazarlarının derinliğinin artışının önünün açılmış olduğunu vurgulayan Topaç, "Borsamızın öncülük ettiği bir diğer önemli çalışma ise Repo ve Para Piyasalarında konsolidasyonun sağlanarak kısa vadeli TL referans değişken faizin oluşturulmaya çalışılması. Önümüzdeki günlerde bu referans
faizi üzerine geliştirilecek türev araçlarla sermaye piyasamızın derinliği daha da artıyor olacak." diye konuştu.

Sermaye Piyasası Onur Ödülüne Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak başta olmak üzere, Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Bülent Aksu, SPK Başkanı Ali Fuat Taşkesenlioğlu, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdür ve Yönetim Kurulu Başkan Vekili Murat Çetinkaya ve İstanbul Takas ve Saklama Bankası AŞ Genel Müdürü Mahmut Kayacık layık görüldü.