Advertisement
HABERLER ABONE OL

CEMRE NUR KARACA

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), daha rasyonel ve şeffaf veri politikası için harekete geçti.

Bloomberg HT’nin aralarında TÜİK'in üst düzey yetkilisinin de olduğu dört kaynaktan aldığı bilgiye göre TÜİK şeffaflığı artırmak ve veri derleme metodolojilerini geliştirmek amacıyla 3 farklı değerlendirme komisyonu kurdu. Komisyonlarda ekonomistler ve bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri yer alacak.

3 farklı başlıkta kurulan ve 10 kişiden oluşan komisyonlar enflasyon, işsizlik ve büyüme gibi veri setlerinin metodolojilerini iyileştirme konularına yoğunlaşacak. TÜİK, Avrupa İstatistik Ofisi iyileştirmeleriyle birlikte Türkiye'ye en uygun sistem için çalışmaları gerçekleştirecek. 1-2 yıl içerisinde verileri değerlendirecek olan ekonomistler ve sivil toplum kuruluşları şu aşamada TÜİK veri hesaplama sistemi hakkında bilgi alıyor.

Bloomberg HT'ye konuşan üst düzey TÜİK yetkilisi verilen kararın piyasada karşılık bulmasını beklediklerini söylerken piyasa gerçeğini yansıtmak istediklerini belirtti. Uzun bir süredirin TÜİK'in kendi içerisinde dijital dönüşüm ve veri kapsayıcılığı konusunda çalışmalarını artırdığına dikkat çeken yetkili bu çalışmaları ilerletmek adına uzmanlarla işbirliğine gitme kararı aldıklarını ifade etti.

TÜİK verileri ekonomi kamuoyunun gündemine gelmişti

TÜİK'in verileri ekonomi kamuoyunda gündeme gelmiş, buna karşı kurumdan verilere yönelik şeffaflık eleştirilerine karşı açıklama yapılmıştı.

Açıklamada, "TÜİK olarak ulusal ve uluslararası normlara göre istatistik üretmekle görevli bir kurumuz. Bu normlar üretilen her istatistiğin bilimsel bir metoda dayanmasını gerekli kılmaktadır. Bu metotlar uluslararası karşılaştırılabilir verilerin üretilebilmesi için AB, Birleşmiş Milletler, Uluslararası Çalışma Örgütü, Dünya Tarım Örgütü gibi birçok uluslararası teşkilat ve kurumun belirlediği standartlardır. TÜİK olarak bu standartları yakından takip ediyoruz. Neyin ne zaman yapılmasına ilişkin kesin çizgiler bulunuyor, biz de buna uyuyoruz. Bazı kriterlerin yeniden yapılandırılıp güncellenmektedir. Bir diğer güncelleme gerekçesi de geç gelen verilerin hesaplamalara dahil edilmesidir." ifadeleri kullanılmıştı.