Advertisement
HABERLER ABONE OL

Turizm gelirlerindeki rekor düşüş, sektörün milli gelir içindeki payını da bu alanda veri tutulan dönemin en düşük seviyesine geriletti. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2020’de net turizm geliri yüzde 63,6 gerileyerek 10,9 milyar dolar oldu. Geçen yıl bu rakam 30 milyar doların üzerindeydi. Aynı dönemde dolar bazlı milli gelirin yüzde 7,7 düşüşle 702 milyar dolara indiği tahmin ediliyor.

Böylelikle turizm gelirlerinin milli gelirdeki payı geçen yıl görülen yüzde 4 seviyesinden yüzde 1,6’ya geriledi. Bu oran Rusya uçak krizi ve sonrasında artan güvenlik endişeleri döneminde bile en fazla yüzde 2’ye inmişti.

Birçok dengeyi bozdu

Turizm gelirlerindeki sert düşüş istihdamdan, ödemeler dengesine kadar birçok kalemde önemli bozulmalara yol açtı. Söz konusu düşüş, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası verilerine göre Kasım ayı itibariyle cari açıkta ilave 16 milyar dolarlık yükselişe neden oldu. Bu da altın ithalatının da arttığı 2020’de ek finansman ihtiyacı yarattı.

Sektördeki istihdam kaybı da yüksek oldu. TÜİK’in son yayımladığı Ekim verisine göre sektörde son bir yılda 286 bin kişi işini kaybetti. Konaklama ve yiyecek hizmetlerinde toplam istihdam 1,4 milyona geriledi.