Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye enflasyon görünümünde üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas genişlemeye devam ediyor.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre Şubat'ta tüketici fiyatlarındaki yıllık artış yüzde 15,6 olarak gerçekleşirken üretici fiyatlarında yıllık enflasyon yüzde 27,1 olarak kaydedildi. Böylelikle üretici fiyatları ile tüketici fiyatları arasındaki makas 11,5 puan oldu. Bu rakam 2019 Ocak ayından bu yana en yüksek seviye olarak izlendi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Ocak ayı fiyat gelişmeleri değerlendirmesinde üretici fiyatlarının yarattığı baskıya dikkat çekmişti. Değerlendirmede "Tüketici fiyatları üzerindeki üretici fiyatları kaynaklı baskılar, temel mal ve gıda gruplarında belirgin olmak üzere, güçlü bir şekilde devam etmiştir." ifadeleri yer almıştı.

Garanti BBVA Yardımcı Başekonomisti Seda Güler Mert, enflasyon verilerine ilişkin Bloomberg HT'ye yaptığı değerlendirme “Son dönemdeki artan maliyet baskıları burada ağır basmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

Mert, kurdan etkilenen alt kalemlerde kur geçişkenliğinin sınırlı da olsa azalmaya başladığını belirtti. Buna karşılık, maliyet yönlü etkilerin ve hizmet fiyatlarındaki geçişkenliğin hala yukarı yöndeki baskıları devam ettirdiğini açıklayan Mert "Gıda fiyatları da mevsimsel olarak bizi olumsuz olarak etkileyen diğer gelişmelerden birisi. O yüzden son durumda biraz piyasanın üstünde kalsa da yükselişini sürdürdüğünü söyleyebiliriz. ÜFE tarafında da yükselişin devam ettiğini görüyoruz. Burada da makasın genişlediğini söyleyebiliriz.” diye konuştu.