Advertisement
SEKTÖR HABERLERİ ABONE OL

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Firuz Bağlıkaya, Turizm İstişare Kurulu (TİK) ile koronavirüs salgını sonrasında sektörü canlandıracak adımlar atmak için çalıştıklarını belirterek, " Önümüzdeki haftaya kadar tamamlayıp açıklamayı planlıyoruz." dedi.

Firuz Bağlıkaya, koronavirüs riskinin biteceğine dair umutları olduğunu ifade ederek, "Belli bir süre sonra rakamlar aşağı doğru inecek ve insanlar birkaç hafta içinde bu kötü günleri unutacak. Tekrar sosyalleşmek ve tatil yapmak isteyecek." dedi.

Artık insanların sosyalleşmediğini, herkesin kendi içine kapanma psikolojisinde olduğunu aktaran Bağlıkaya, "Yurt içinde de seyahat acenteleri çok zor durumda. Şu anda rezervasyon yapmış, tatil satın almış insanların paralarını geri talep ettiği yerler seyahat acenteleri..." diye konuştu.

Bağlıkaya, 30 gün öncesinden seyahat iptali durumunun devam ettiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bizce derhal düzeltilmesi lazım bu durumun. Seyahatin iptali demek, sistemin tamamen çökmesi demek. Kimsenin gemisini tek başına kurtaramayacağı çok açık. Bu iş bitince çok ciddi bir dönem gelecek. Kartlar yeniden dağılacak, oyuncular değişecek, birtakım değişiklikler olacak gibi görünüyor. Türk turizmciler olarak yerimizde sapasağlam, zinde olmamız lazım ki bu arayı mümkün olduğunca telafi edebilelim. Şirketlerin gelir kaybını hep birlikte mümkün olduğu en kısa sürede telafi edebilelim."

TÜRSAB Başkanı Bağlıkaya, sektör paydaşlarının birlikte hareket ettiğini belirterek, Turizm İstişare Kurulu (TİK) olarak istihdam, likidite akışı ve kamuya olan yükümlülüklerin ertelenmesi gibi başlıkların ilgili bakanlıklara iletildiğini bildirdi.

Konaklama vergisinin ertelenmesi ve sektörde toplu işten çıkarmaların önüne geçilmesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini vurgulayan Bağlıkaya, bu dönemde kilit gördükleri kalifiye kadroların mağdur edilmemesi için devlet desteğinin olmasını talep ettiklerini söyledi.

Küçük işletmeler için belli bir rakama kadar teminatsız kredi taleplerinin olduğunu belirten Bağlıkaya, şunları söyledi:

"Bizim beklediğimiz şey, turizm segmentiyle ilgili ekonomik önlemlerin alınması. Bütün bu taleplerimizle ilgili Cumhurbaşkanlığımızın yapacağı açıklamayı bekliyoruz. Likidite akışının sağlanması, kamu borçları, şahıs borçlarının ötelenmesi, işlem yapılmaması lazım. İnanıyorum ki herkesi tatmin edecek bir paket açıklanacak. Bakanlığımızdan 2020 aidatlarının alınmaması konusunda yetki istedik. İkinci olarak evden çalışmayla ilgili müsaade istedik.

Çünkü acentelerin açık bulundurulma zorunluluğu var. Bu konuda cevap bekliyoruz. Ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan toplantıda belediye nezdinde acentelere yük olacak vergilerin ötelenmesiyle ilgili talepte bulunduk. Salgının insani boyutuyla ilgili bütün dünya çaresiz. Sistemin suyu tüketici ve sistem kilitlendi. Yeni duruma adapte olarak yeni önlemlerin alınması lazım. Bu şekilde ekonomik olarak ülkemizi ve sektörümüzü ayakta tutabiliriz."

 

AA