Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji Türk fintech 2022'de 7 ülkede daha ödeme yaptıracak

Türk fintech 2022'de 7 ülkede daha ödeme yaptıracak

Yurtdışında şu anda üç ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten Birleşik Ödeme CEO'su İlker Sözdinler, "Yurtdışına açılma konusunda hedeflerimiz agresif. 2022 yılı sonunda 10 ülkede olma hedefimiz var" dedi.

Giriş: 14 Şubat 2022, Pazartesi 17:12
Güncelleme: 21 Şubat 2022, Pazartesi 10:55

SEFER YÜKSEL

Birleşik Ödeme CEO'su İlker Sözdinler, 2022 yılında hedeflerini yurtiçi ve yurtdışı olarak ayırdıklarını söyledi. İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Dr. Selim Yazıcı ile birlikte Bloombergt HT televizyonunda Finansal Teknoloji programına konuk olan Sözdinler, yurtdışının son derece önemli olduğunu ve çok agresif hedefleri olduğunu belirtti. Sözdinler, şu anda üç ülkede faaliyet gösterdiklerini, yıl sonunda 10 ülkede olma hedefinde oldukların kaydetti.

Lisanslı fintechlerin yurtdışına açılması için sadece o ülkede ofis açmanın yeterli olmadığını kaydeden Sözdinler, "O ülkenin merkez bankasından gerekli izinlerin alınması gerekiyor. Gitmek istediğimiz bazı ülkelerde lisans da olmuyor. Gidip iş modellerimizi detaylı anlatmak gerekebiliyor. 2021 yılında biz Azerbaycan ofisimizi açtık. Ekimizi kurduk. Şu anda ulusal cüzdan, uluslararası para transferleri gibi hizmetlerimizi bu ülkede vermeye başladık. Aktif ve iyi bir şekilde büyüyerek devam ediyoruz. Türkiye'de 20 banka ile çalışıyoruz. Azerbaycan'ın da en büyük 4-5 bankası ile iş ortaklığına başladık. Romanya tarafını açtık ve lokal ekibimizi oluşturduk. Romanya Merkez Bankası'na başvurumuzu yaptık ve lisansımızın çıkmasını bekliyoruz. İlk çeyrek sonunda lisansımızı alıp hızlı bir şekilde bu ülkede de mevcut hizmetlerimizi vermeye başlayacağız. Önümüzdeki üç ayda Rusya, Gürcistan ve Özbekistan'ı açmayı planlıyoruz. Sonraki hedefimiz ise Ortadoğu ve eski Sovyet Cumhuriyetlerinde 10 ülkede olma hedefimiz var" diye konuştu.

'40 milyar TL işlem hacmi, 20 milyon kullanıcı hedefliyoruz'

Son üç dört yıldır devam eden sağlıklı büyüme stratejilerini bu yıl da sürdürmek istediklerini kaydeden Sözdinler, 2021 yılında 20 milyar TL olan işlem hacimlerini bu yıl 40 milyar TL'ye çıkarmayı hedeflediklerini vurgulayarak, "10 milyon olan kullanıcı sayımızı da 20 milyona yaklaştırmak istiyoruz" dedi. Para transferleri, self servis kiosklar, cüzdanlar, kartlar ve tahsilat sistemleri olmak üzere 5 ana dalları olduğunu belirten Sözdinler, bunların hepsinde farklı strateji ve büyüme planları olduğunu söyledi. 2021'in Birleşik Ödeme için oldukça iyi bir yıl olduğunu belirten Sözdinler, hem işlem hacminde hem de kullanıcı sayısının artması noktasında son iki yılda olduğu gibi yüzde 300 büyüme yakaladıklarını kaydetti. 2020 yılında 6 milyar TL olan işlem hacmini 2021 yılında 20 milyar TL'ye çıkardıklarını ifade eden Sözdinler, yine 2020'de 3.5 milyon olan son kullanıcı sayısının da geçen yıl 10 milyona yaklaştığının altını çizdi.

'Umarım Sandboxlar en kısa zamanda gelir'

İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Fintech İstanbul Kurucu Ortağı Prof. Selim Yazıcı ise finansal teknolojiler sektöründe dijital bankacılık konusunda hem içeriden hem dışarıdan bir takım faaliyetler olduğunu gözlemlediklerini, 2022 yılı içinde bunları yakın zamanda gerçekleşmesini beklediğini söyledi. Bu yıl yine sektörde servis bankacılığı ve arayüz geliştiriciliği ile ilgili gelişmelerin görüleceğini kaydeden Yazıcı, 2022 yılında fintech sektöründe güzel gelişmeler yaşanacağının altın çizdi. Yurtdışından gelecekler ve ya Türkiye'dekiler için daha önce bir regülasyon sandbox'ı düşünüldüğünü hatırlatan Yazıcı, "Umarım bu kısa zamanda gelir. Çünkü sandbox arkasından bir çok şeyi getirecek" dedi.

'Fintech ve Insurtech ile Finansın Dönüşümü'

Geçtiğimiz günlerde piyasa çıkan Fintech ve İnsurtech ile Finansın Dönüşümü kitabı hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yazıcı, "Uzun zamandır kafamda olan bir projeydi. Fintech ve insurtech konusunu bir araya getirdik. 35 yazar, 50 tane yazı ve 5 tane bölümden oluşuyor. Bu kitabın girişimciler, kurumlar ve kamu için güzel bir kaynak olduğunu düşünüyorum" diye konuştu.

Sektörün ilk oyuncularından biri olarak sektöre girerken çok zorlandıklarını belirten Sözdinler, "O dönemde bankalar bize 'Bu fintechci arkadaşlar da kimler, ne kadar kalacaklar, burada olacaklar mı' gibi sorularla yaklaşmışlardı. Bankalar bazen bizi çok seviyor bazen de sevmeyebiliyordu. O yollardan geçen, finansal dönüşüme şahit olmuş e-para şirketlerinden biri olarak Selim Hoca'nın liderliğinde 35 tane yazarın çok değerli katkılarıyla çıkan bu kitap projesine destek olmak istedik. Geçen yıl kurduğumuz Birleşik Ödeme Akademi'nin de ilk kitabının bu kitap olması bizim için çok anlamlı" dedi.