Advertisement

Koronavirüs pandemisi tüm dünya piyasalarında hızlı ve sert hareketler yaşanmasına neden oldu. Küresel göstergelerden yerel endekslere kadar çalkantı derinden hissedildi.

Hem gelişen hem de gelişmiş ülke piyasalarının seyrini gösteren MSCI Tüm Ülkeler Dünya Endeksi (ACWI) Mart ayındaki sert panik satışının etkisiyle Şubat zirvesinden bir ayda yaklaşık yüzde 33 düştü. MSCI'nın sadece gelişmiş ülke piyasalarını dahil eden endeksi de benzer bir seyir izleyerek yüzde 35 geriledi.

Sonrasında ise Fed gibi büyük merkez bankalarının parasal genişleme ile piyasalara destek taahhüdünde bulunması, ayrıca Avrupa Birliği'nin (AB) anlaştığı ortak mali paketi de dahil olmak üzere hükümetlerden gelen mali teşvikler büyüme iyimserliğini artırdı.

Yatırımcıların risk iştahının yeniden artmasıyla birlikte küresel piyasalara alıcı geldi. Aşı bulunduğuna ilişkin son haberler endeksleri daha da yukarı taşıdı. MSCI göstergeleri Şubat zirvelerine yaklaştı. ABD hisseleri de benzer bir performans gösterdi. S&P 500 Endeksi dün gün içi işlemlerde Şubat zirvesini aştı.

Peki bu süreçte Borsa İstanbul nasıl hareket etti?

Borsa İstanbul (BIST) 100 Endeksi bu yılın başında 1,245 puana kadar yükselmişti. Şubat ortasına kadar yatay seyreden endeks, küresel satış dalgasına paralel bir şekilde Şubat ortasından bir ayda yüzde 33 civarında düşüş kaydetti.

Sonrasında gelen küresel ve yerel ölçekte parasal ve mali desteklerden kaynaklı iyimserlik Borsa İstanbul'da da hissedildi. BIST 100 Endeksi dört ayda yaklaşık yüzde 46 arttı. Temmuz sonrasında güçlü yükselişinin bir kısmını geri verdi.

BIST 100 Endeksi 7 Temmuz'da günlük 35 milyar TL ile tüm zamanların hacim rekorunu kırdı. Sayısı önemli ölçüde artan hisse yatırımcılarının getiri arayışı hacim artışında etkili oldu.

Yıl başından bu yana değişimlere bakılacak olursa BIST 100 Endeksi yüzde 2.90, bankacılık endeksi yıl başından beri yüzde 29, holding endeksi yüzde 8 ekside bulunuyor. Gayrimenkul yatırım ortaklıkları endeksi yüzde 25, sanayi endeksi yüzde 10 ve hizmetler sektörü yüzde 15 yükseldi.

Tüm önemli endeksler pandemi satışıyla sert düşmesinin ardından yükseldi. BIST 100 Endeksi bankaların dip gördüğü 23 Mart'tan beri yüzde 31, holdingler yüzde 40, GYO'lar yüzde 73 ve hizmet sektörü endeksi yüzde 37 arttı.

Görece düşük performans gösteren banka endeksi de kapanış fiyatlarına göre Mart'taki dip seviyesine kıyasla yüzde 5 artıda bulunuyor.

Grafikte önemli sektör endekslerinin yıl başından bu yana performansları ve Temmuz başındaki hacim artışı görülüyor.

Editör: F. Uğur Taçkınlar