Türk-İş verisi gıda enflasyonunda yavaşlamaya işaret etti
-
Türk-İş'in Mart ayına ilişkin verileri Ankara'da yıllık gıda enflasyonunun yüzde 16,7 olduğunu gösterdi. Böylelikle yıllık gıda enflasyonunda Şubat ayına göre bir yavaşlama kaydedildi
Türk-İş'in açlık ve yoksulluk araştırması Ankara'da gıda enflasyonunda Mart ayında yavaşlamaya işaret etti.
Verilere göre Mart'ta yıllık gıda enflasyonu yüzde 16,7 olarak kaydedildi. Şubat'ta bu rakam yüzde 20'yi aşmıştı.
Ankara'da yaşayan 4 kişilik ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı, bir önceki aya göre yüzde 0,63 artış gösterdi.
Yılın ilk çeyreği itibarıyla fiyatlardaki artış yüzde 5,64'ü buldu.
Ürünler bazında gıda enflasyonu görünümü
Süt, yoğurt, peynir grubunda önemli bir fiyat değişikliği tespit edilmedi.
Kıyma ve kuşbaşı et ile balık fiyatları aynı kaldı, tavuk fiyatı yükseldi. Yumurta fiyatında artış gözlenirken, bakliyat ürünlerinin fiyatında değişiklik olmadı.
Sebze-meyve fiyatları, mevsim geçişiyle birlikte bazı ürünlerin pazar tezgahlarında yerini alması veya kaybetmesiyle değişiklik gösterdi. Sebze-meyvede 28 üründe fiyat değişimi izlendi.
Yaş sebze-meyve ortalama kilogram fiyatı, bu ay 7,25 liradan 7,48 liraya çıktı. Ortalama sebze kilogram fiyatı bu ay 7,38 lira olurken, ortalama meyve fiyatı 7,75 lira olarak hesaplandı.