Advertisement
DÖVİZ ABONE OL

Dolar/TL , bayram öncesinde nakite dönüş eğilimi ve Türk lirasına olan talep ile 8,52’ye kadar geriledikten sonra pazartesi günü doların kuvvetlenmesiyle birlikte 8,60'a kadar yükseldi.

Doların en çok işlem gördüğü para birimlerine karşı performansını gösteren Bloomberg Dolar Spot Endeksi, haftaya 1.146 seviyesinde başladıktan sonra küresel risk iştahındaki düşüşle yüzde 0,2 yükselerek 1.148 civarına tırmandı. 10 yıl vadeli ABD Hazine tahvil faizi ise yüzde 1,28 civarında bulunuyor.

Türkiye’nin kredi temerrüt risk primi (CDS) 381 baz puan civarında bulunurken 2 yıl vadlei gösterge tahvil faizi yüzde 18,88 seviyesinde seyrediyor.,

Yellen'dan Çin ticaret anlaşmasıyla ilgili ilk açıklama

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, geçen sene Trump hükümeti döneminde Çin ile imzalanan ticaret anlaşması konusunda şüpheleri bulunduğunu belirtirken bu Biden yönetiminden anlaşmayla ilgili yapılan ilk detaylı açıklama oldu.

New York Times’a verdiği bir röportajda “Benim görüşüm Çin’e uygulanan vergilerin çok da düşünülmeden koyulduğu yönünde. Gümrük tarifeleri tüketicilere koyulan vergilerdir. Birçok konuda koyulan vergilerin Amerikalı tüketicilere zarar verdiğini görüyoruz” diyen Yellen, önceki yönetim tarafından imzalanan anlaşmanın Çin ile olan sorunlara çözüm getirmediğinin altını çizdi.

2020’nin Ocak ayında imzalanan anlaşma Çin ile ABD arasındaki ticaret savaşının verdiği zararları azaltmayı hedefliyordu fakat imzalandıktan 18 ay sonra iki taraf da ithalat için daha fazla gümrük vergisi ödüyor.