Advertisement
KÜRESEL PİYASALAR ABONE OL

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, İsviçre'deki Davos Zirvesi'nde Bloomberg HT'ye enerji piyasasındaki görünümü değerlendirdi. Birol Irak'taki gelişmelerin petrol piyasaları için kaygı verici olduğunu söyledi.

Son bir yılda yaşanan önemli gelişmelere rağmen petrol fiyatlarının 65 dolar civarında kaldığına dikkat çeken Birol petrol fiyatlarının bu seviyelerde kalacağını söyledi. Birol "Geçen sene bu dönemlerde konuştuğumuzda petrol 65 dolar civarındaydı, şu anda da bu seviyelerde. Ama bir yılda çok şey oldu. Venezüela'nın petrol üretimi tamamen düştü. İran abd yaptırımları nedeniyle ihracatı hemen hemen sıfıra düştü. Suudi Arabistan'da petrol tesislerine saldırı oldu. Libya'da iç karışıklık var, tüm bunlara rağmen fiyatlar 65 dolar civarında kaldı. Eğer bunlar eskiden olsaydı petrol fiyatları çok daha yukarı giderdi.

Dünyada çok fazla kullanılmayan petrol var, yani arz çok fazla. ABD petrol üretimi çok fazla arttı. Brezilya, Rusya, Norveç'te üretim arttı, ben 2020'de çok büyük jeopolitik olaylar olmazsa fiyatların bu seviyelerde kalabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

"IRAK'TAKİ GELİŞMELER KAYGI VERİYOR"

Irak'taki gelişmelerin kaygı verici olduğunu dile getiren Birol "Irak şu an itibariyle Suudi Arabistan'dan sonra OPEC'in en büyük 2. üreticisi. Buradaki siyasi tansiyon üretimin stabil akacağı konusunda kaygı duymama neden oluyor. Irak'ın stabilitesi sarsılırsa petrol piyasasını ciddi olarak erteleyebilir" yorumunu yaptı.

İklim değişikliğinin ilk kez Davos tartışmalarına damga vurduğunu hatırlatan Birol enerji şirketlerinin tümünün er ya da geç iklim değişikliği politikasından etkileneceğini vurguladı.

Dünyada enerjide bolluk dönemine girildiğini belirten Birol "petrol, doğalgaz, kömür, yenilenebilir enerji ucuzluyor, fiyatlarda aşağı yönlü baskı olacak, bu da bizim gibi bir ülke için ciddi bir gelişme çünkü cari açığımızın en büyük kalemlerinden biri petrol ve doğalgaz ithalatı." şeklinde konuştu.

Birol şirketlerin yenilenebilir enerji yatırımlarının ileride artacağını da ifade etti.