Bloomberght
Bloomberg HT Finansal Teknoloji ‘Uzaktan müşteri edinimini gerçekleştirmek istiyoruz’

'Uzaktan müşteri edinimini gerçekleştirmek istiyoruz'

Türkiye'de fintech şirketlerinin artık kalıcı bir unsur olduğunu ve finansal sistemin çok güçlü parçaları olduğunu belirten TÖDEB Başkanı Burhan Eliaçık, sektör olarak uzaktan müşteri edinimini gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

Giriş: 12 Nisan 2022, Salı 12:06
Güncelleme: 25 Nisan 2022, Pazartesi 11:27

Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği (TÖDEB) Başkanı Burhan Eliaçık, sektör olarak 2022 yılına düzenlemelerle girdiklerini hatırlatarak, uzaktan müşteri edinimini gerçekleştirmek istediklerini söyledi. Bloomberg HT televizyonunda Sefer Yüksel’in hazırlayıp sunduğu Finansal Teknoloji programına konuk olan Eliaçık, sektörün daha da gelişmesi için TÖDEB üyelerinin ve sektör oyuncularının bu anlamda düzenleme beklentileri olduğunu belirtti. Eliaçık, “Dolayısıyla Merkez Bankamız ve MASAK’ın düzenlemelerle ilgili çalışmaları yürüttüğünü biliyoruz. Buradaki düzenlemenin yürürlüğe girmesi sektörün beklentisinin karşılanması anlamına gelir” dedi.

‘Fintechler artık finansal sistemin çok güçlü parçaları’

Türkiye’de fintech şirketlerinin artık kalıcı bir unsur olduğunu ve finansal sistemin çok güçlü parçaları olduğunu belirten Eliaçık, önümüzdeki dönemde sektörde yeni girişimlerin kurulmaya devam edeceğini, her yıl ortalama 60-80 fintech şirketinin kurulmasını beklediklerini söyledi. Türkiye’nin bir fintech ülkesi olduğunu ve kurulan 645 fintech şirketinden 559’unun aktif olarak faaliyetlerine devam ettiğini ifade eden Eliaçık, “Fintechler yatırım çeken güçlü aktörler. Önümüzdeki dönemlerde güçlü exitlerle ülkeye para girişi sağlamaya devam edecekler” dedi.

‘E-ticarette bu yıl yüzde 80 büyüme bekliyoruz’

2021 yılında e-ticaretin yüzde 69 büyüyerek 381.5 milyar TL olarak gerçekleştiğini ifade eden Eliaçık, sipariş adetlerinin ise yüzde 46 artarak 2 milyar 297 milyon adetten 3 milyar 347 milyon adede yükseldiğini kaydetti. Sözkonusu büyümenin çok ciddi bir artış olduğunu vurgulayan Eliaçık, geçen yıl e-ticaretin gayri safi yurtiçi hasıla içindeki payının ise yüzde 4.1’den yüzde 5.1’e yükseldiğinin altını çizdi. Eliaçık pandemi öncesi yüzde 12’lerde olan e-ticaretin toplam ticaret içindeki payının ise yüzde 20’ye gelerek tarihi bir eşiğin aşıldığını belirtti. Ülkemizde 2021 yılında e-ticaret faaliyetinde bulunan işletme sayısının 484 bin 347 rakamına ulaştığını ifade eden Eliaçık, “Bu işletmelerin 472 bin 604’ü e-ticaret pazar yerlerinde faaliyet gösteriyor. 14 bin 699 adet işletmemiz kendi sitesinde e-ticaret faaliyetinde bulunmakla birlikte e-ticaret pazar yerlerinde de satış yapıyor” diye konuştu. Eliaçık, bütün bu rakamları bir araya getirip değerlendirme yaptıklarında 2022 yılında e-ticaretin yüzde 80 büyüme ile 650 milyar TL’nin üzerine çıkmasını beklediklerini kaydetti. E-ticaret dünyasındaki ödemelerin üçte ikilik kısmının kartlı ödemeler dünyası ile gerçekleştiği söyleyen Eliaçık, “Önümüzdeki dönemde TÖDEB üyesi ödeme kuruluşlarının yüzde 80’in çok daha üzerinde büyümeler gerçekleştirmesini bekliyoruz” dedi.