Advertisement
HABERLER ABONE OL

Türkiye’de sanat piyasalarında fiyatların olması gerektiği yere gittiğini dile getiren Art Consultancy Kurucusu ve Sanat Danışmanı Sevil Dolmacı, katıldığı Bloomberg HT yayınında ülkedeki sanat piyasaları ve sorunlara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Türkiye'de sanat konusundaki vergiler düzenlenmesi gereken ana problemlerden bir tanesi” diyen Dolmacı, “Türkiye'de dağınık bir sistem içerisindeyiz bu yüzden fiyat skalası yok, şimdi bazı sanatçılar çok talep aldığı için ve üretim maliyetleri de çok arttı sanatçılar tarafından bakarsak birçoğu yurtdışından malzeme getiriyor. 6 ayda bile çok fiyat artışı yapan sanatçılarımız var” diye konuştu.

Dolmacı, İstanbul Modern tekrar kapılarını açmasının önemli olduğuna dikkat çekerek, “Uluslararası ilişkileri olan galeriler segmentlerini yükseltti” dedi.

“Maliyetler ciddi”

Şu anda kasalama maliyetlerinin ciddi rakamlara ulaştığını ve bunların bir de Döviz bazında olduğunu aktaran Dolmacı, “Bir galerinin bunları yönetmesi hiç kolay değil. Bizim maliyetlerimiz yüzde 40 oranında arttı. Biz Bakanlık nezdinde bu vergileri ve maliyetleri konuşuyoruz umarım bir düzenleme olur” ifadelerini kullandı.

Dolmacı, kripto Borsası çökünce NFT eserlere de ilginin azaldığını belirtti.