Advertisement
HABERLER ABONE OL

Alman otomotiv devi Volkswagen e-mail yoluyla yaptığı açıklamada batarya hücresi üretimi için Avrupa’da tesis kuracağını duyuydu.

Şirket batarya üretimi için yaklaşık 2 milyar Euro yatırım yapmayı planlıyor. Almanya’nın Salzgitter şehrinde kurulacak tesisin 2 bin 500 kişilik istihdam sağlayacağı ifade ediliyor. Tesislerin tam lokasyonu 2022’nin ilk yarısında belirlenecek.

Volkswagen 2030 yılına kadar Avrupa’da 2 batarya tesisi daha açmayı planlıyor.

Kurumsal yatırımcılar ve fon yöneticilerinin sterlin kısa pozisyonları 2016 yılındaki Brexit döneminden bu yana en yüksek seviyede bulunuyor. Analistler ise sterlin ile ilgili görüşlerinin yılbaşından bu yana tamamen ters yüz olduğunu söylüyor.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson’ın koronavirüs ile ilgili acil durum ilan edilebileceğine yönelik açıklamaları sterline yönelik endişeleri artırırken, İngiltere Merkez Bankası’nın Şubat ayında gerçekleştirmeyi planladığı faiz artırımına yönelik çekimser bir tutum takınması da piyasaları etkiledi.

Vanda Research Küresel Makro Stratejisti Viraj Patel, “Sene başında sterlin için tamamen olumlu bir görüşümüz vardı fakat şu an bu tam tersine dönmüş durumda” dedi.

Fitch, Türkiye’nin kredi görünümünü negatife indirdikten sonra 13 Türk bankası’nın da görünümünü negatif olarak değiştirdi. Fitch Ratings, “erken” olarak nitelendirdiği parasal gevşemenin yurtiçi güvende bozulmaya neden olduğunu belirterek, Türkiye’nin kredi notunun görünümünü “negatif”e indirmişti.

Fitch raporunda “Merkez Bankası’nın erken parasal gevşeme döngüsü ve daha fazla faiz indirimi veya 2023 seçimleri öncesi ek ekonomik teşvikler yurtiçi güvende erozyona yol açıyor. Bu durum lirada, gün içinde benzeri görülmemiş oynaklık dahil, keskin bir düşüş ve artan enflasyon olarak kendisini gösteriyor” denilmişti.

Fitch Ratings, daha sonra yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın daha fazla faiz indirmesinin ya da alışılmadık önlemler almasının makroekonomik istikrar için risk yarattığını söylemişti. 2023 seçimlerine giderken Türkiye’yi takip edeceklerini belirten kurum, seçimlerin politika yapımını ve siyasi ortamı nasıl etkileyeceğini gözlemleyeceklerini ifade etmişti.

Standard Chartered, yayımladığı bir araştırma raporunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politikalarındaki belirsizliğin Türk varlıklarındaki oynaklığın ve Türkiye’nin risk primindeki artışın devam etmesine neden olacağını söyledi.

Piyasaların Türkiye’nin ortodoks ekonomik politikalara olan ilgisine ilgili şüpheyle yaklaştığını belirten banka, böyle bir ortamda kur oynaklığınının, yabancı yatırımlardaki azalmanın ve değişen enflasyon beklentilerinin büyük ihtimalle süreceğini ifade etti.

Türkiye’nin gelişmekte olan ülke yatırımcılarının radarında kalmaya devam ettiğini belirten Standard Chartered, Türkiye’nin serbest sermaye girişi, bağımsız para politikası ve sabit kurun bir arada olamayacağını öngören ‘imkansız üçlü’ prensibini görmezden geldiğini belirtti.

Deutsche: TCMB sonraki çeyrek 1000 baz puan faiz artırmak zorunda kalabilir

Deutsche Bank, yayımladığı bir araştırma raporunda piyasa koşullarının Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nı 2022’nin ilk çeyreğinde 1000 baz puanlık faiz artırımı yapmaya zorlayacağını belirtti.

Aralık ayındaki toplantıda TCMB’nin 100 baz puanlık bir indirim yapmasını bekleyen Deutsche Bank, sonraki üç para politikası toplantısında ise agresif bir faiz indirimi beklemediklerini söyledi.

Acil bir faiz artırımı kararı alınmasının şu anki durumda zor olacağını belirten kurum, TCMB’nin dolarizasyon, zayıf Türk lirası ve artan enflasyondan dolayı 2022’nin ilk çeyreğinde politika faizini yüzde 25’e çıkarmak zorunda kalabileceğini ifade etti.