Advertisement
HABERLER ABONE OL

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, Güney Afrika Cumhuriyeti Maliye Bakanı Enoch Godongwana ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

Yellen, 3 ülkeyi kapsayan Afrika turunun son ayağı Güney Afrika'nın başkenti Pretorya'da, Maliye Bakanı Godongwana ile bir araya geldi.

Bakan Yellen, basına kapalı gerçekleşen görüşme öncesi gazetecilere açıklamada bulundu.

ABD'nin, Güney Afrika ile ilişkilerine oldukça önem verdiğini vurgulayan Yellen, "Güney Afrika, ABD'nin ortak olarak taahhüt etmekten gurur duyduğu Adil Enerji Geçiş Ortaklığı'na sahip ilk ülkedir." ifadesini kullandı.

Yellen, bu ortaklığın Güney Afrika'nın elektriğe erişimini ve güvenilirliğini genişletip düşük karbonlu ve iklime dirençli bir ekonomi yaratma yolunda attığı ilk cesur adımı temsil ettiğini belirterek "Bu hareketin, enerji sektörünün Güney Afrika ekonomisi üzerinde yarattığı derin mali yükü hafifleteceğine ve güçlü ekonomik büyümeyi destekleyeceğine inanıyorum." dedi.

Godongwana ile ikili görüşmesinde, çok taraflı kalkınma bankalarının ortaya çıkan küresel zorlukları nasıl daha iyi ele alabileceklerini ve bunun Afrika ülkelerine nasıl fayda sağlayabileceğini masaya yatıracaklarını belirten Yellen, ayrıca Güney Afrika'nın ekonomik görünümünü ve enerji sektörü reformlarını tartışacaklarını söyledi.

- Temiz enerjiye geçiş ve fırsatlar ele alındı

Bakan Yellen, bugün ayrıca Güney Afrika Enerji Bakanı Gwede Mantashe ile de bir araya geldi.

Yellen, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bu görüşmede Güney Afrika'da enerji sektöründe temiz enerjiye adil geçişe yönelik ihtiyaç ve fırsatları masaya yatırdıklarını ve ABD'nin bu çalışmaları desteklemek için finansman sözü verdiğini belirtti.

Mantashe de Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, bu görüşmede temiz enerjiye geçişi kabul ettiklerini kaydederek "Politikamız, düşük karbon ekonomisine geçiş yaparken enerji yoksulluğunu gidermek için karma enerji teknolojileridir. Bu politika insan merkezli olmalı." ifadelerini kullandı.

- Yellen'in Güney Afrika ziyareti

Afrika turu kapsamında 24 Ocak'ta Güney Afrika'ya gelen Yellen'in 28 Ocak'a kadar Güney Afrikalı yetkililerle görüşmeler gerçekleştirmesi planlanıyor.

Yellen'in bu ziyaretinin, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'un 23 Ocak'taki Pretorya ziyaretinin hemen ardından gelmesi dikkati çekiyor.

ABD Hazine Bakanı Yellen'in, Güney Afrika Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa tarafından da kabul edilmesi bekleniyor.