ABD Tarım Bakanlığının (USDA) 12 Ocak tahıl raporu soya kompleksi, mısır ve buğday için sürpriz ölçüde olumsuz açıklandı. Tahıllarda hem üretim rakamları hem dönem sonu stok rakamlarının yüksek açıklanması yanısıra oldukça yüklü olan spekülatif uzun pozisyonların azaltılma çabası tahıl fiyatlarının kısa vade için daha da baskı altında olacağı anlamına geliyor. Ayrıca, güçlü dolar ve Güney Amerika’da üretim (hava) koşullarının normalleşme tahıl fiyatlarını daha fazla olumsuz etkiliyor.
Perşembe günü rapor ardından Mısır fiyatı (CBOT) 1.5 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ardından birkaç hafta içinde yılın en düşük seviyesini test edebilir.

2011-12 küresel üretim beklentisi rekor 868.06 MMT ve küresel dönem sonu stoklar 128.14 MMT hesaplanırken, dünyanın 3.büyük mısır üreticisi Brezilya’da  da üretimin %15 (62 MMT) artacağı belirtiliyor. Çin’in rekor 192 MMT üretimi ise ABD ihracatı yada ABD fiyatları için kötü haber. Elbette tüm olumsuz rakamlara karşı  destekleyici veriler de mevcut. Dünyada önde gelen mısır üreticisi Arjantin’de aşırı sıcak ve kuru hava kısa süreli yağış sonrası mısır rekoltesini azaltarak fiyatını destekleyebilir. Ayrıca, ABD etanol üretimi 30 Ocak haftasında rekor 963.000 varil/gün üretimle önemli miktarda mısırı piyasadan çekiyor. 2011-12 stok/kullanım oranı ABD’de %6.7, dünya rakamı ise %14.8.



Teknik olarak, 3 haftalık yükselme eğilimi USDA raporu ile yerini yüksek hacimli düşme eğilimine bıraktı. Momentum çalışmalarının aşağı yönde nötr bölgede olması düşüşün devamı için engel değil. Bear kampı (düşme beklentisinde olan yatırımcılar) kısa dönem için teknik olarak avantajı ele geçirdiler. USDA raporunun açıklanması ardından Mart vade (CBOT) mısır fiyatı aşağı yönde oluşan momentum ile 5.75 - 5.50 $/kile destek  seviyelerine kadar sarkabilir.

Buğday fiyatı için de durum  pek farklı değil. 2011-12 küresel üretim beklentisi 691.5 MMT ve küresel dönem sonu stokları 12 yılın zirvesi 210 MMt olarak hesaplanıyor. ABD kırmızı kış buğdayı için ekili alanlarda artış görülürken dünyanın 5. en büyük üreticisi Avustralya’da mahsul 28.3 MMT bekleniyor.  Bu sezon Arjantin’in ABD ihracatı ile rekabet etmesi ABD buğday fiyatının olumsuz etkileyecektir. Buğday fiyatını destekleyecek bazı gelişmelere bakılırsa;  elbette tabiat ana’nın getirebileceği sürprizler yanısıra Ukrayna’nın bu yıl 13 MMT daha az üretim beklentisi gösterilebilir.  Ancak, temel verileri çerçevesinde fiyatı baskı altında olan buğday için, genel olarak aşırı küresel üretim ve dönem sonu stokların 12 yılın zirvesinde olması buğday fiyatında beklentileri fazla değiştirmeyecektir.  Stok kullanım oranı ABD için % 41.2 ve küresel oran ise % 30.8 buğday piyasasında arz yönlü endişelerin arka planda devam edeceğini gösteriyor.



Teknik olarak hafta sonu yüksek hacimli sert düşüş Mart vadeli buğday fiyatını önemli destek olan 5.50-5.70 $/kile aralığına sıkıştırabilir.

ALTIN (COMEX). Kısaca altın piyasasına bakılırsa; şubat vade  altın fiyatı 29 Aralık’da 1523.9 $/ons aşırı düşük seviye olarak (Bkz. Stokastik divergence) talebi tetikledi ve altın fiyatı birkaç seans içinde 200 günlük hareketli ortalaması üzerine tırmandı. Teknik düzeltmenin artık geride kaldığı rahatlıkla söylenebilir. Tüm destekleyici makro veriler yerli yerinde duruyor ve uzun vade altın fiyatını desteklemeye devam edecektir. Geçen hafta doların güçlü olması, AB ülkelerinde kredi notlarının düşürülmesi gibi  negatif  gelişmeler genel olarak altın dahil emtia fiyatlarını defansif olmaya zorluyor. Kısa sürede 1523.9- 1660 yükselişi zayıf (long) pozisyonların elden çıkarılmasına sebep oldu. Kar realizasyonu yada satış baskısı bir süre daha devam edebilir. 1600 $/ons seviyesi önemli bir destek olarak satın almak için fırsat verebilir.

Advertisement