Advertisement

Uzun vade teknik resme bakılırsa, altın fiyatı Eylül ayındaki dramatik düşüşü ardından tekrar 2.5 yıllık yükselme trendine yerleştiği görülüyor. 2010 yılı yükselme eğilimi ardından 2011 ortasında, S&P500 ve diğer endekslerin sert düşüşleri ile, daha da dikleşerek rekor seviyeye (1923 dolar/ons) ulaştı. Ancak, Eylül ayındaki yüksek seviyesini konsolide edemedi sert bir düzeltme (bull market düzeltmesi) ile 1500 dolara kadar geriledi. Eylül-Aralık arası oluşan H&S formasyonu yeni bir düşüş dalgasını beraberinde getirdikten sonra uzun vade yükselme trend aralığının alt bandında (H&S hedefi) destek bularak yükselmeye başladı. Bu süreç içinde  MACD azalan dip seviyeleri göstererek altın fiyatındaki düzeltmeyi de yansıtıyor. Bundan sonrası için sıfır seviyesi altında kısa bir süre seyrettikden sonra tekrar sıfır seviyesi üzerine geçen MACD’nin bu eğilimi devam etmelidir. Altın fiyatı ‘güçlü yükselme trendi’ (mavi band aralığı) direnç ve destek seviyeleri arasında daha istikrarlı bir seyir izleyecek gibi görünüyor.      


 
BAKIR PİYASASINDA BEKLENTİLER


Çin’den sonra en fazla bakır tüketen ABD ekonomik verilerin iyileştiği beklentisinin devam etmesi ve Çin bakır stoklama faaliyetlerin artması ile bakır fiyatı iki ayın zirvesine (Comex 390 sent/lbs- LME 8565 dolar/ton) ulaştı. En fazla bakır tüketicisi olan Çin ise, son 10 çeyrek ekonomisini yavaşlatma süreci ardından tekrar büyüme odaklı kolay para politikasına başalayabilir beklentisi emtia fiyatlarında genel bir iyileşmeye sebep oluyor. Son birkaç haftadır küresel PMI rakamlarının olumlu olması ve dolar endeksinin gerilemesi de piyasalarda risk iştahını artırıyor.


    
Bakır stoklarında önemli hareketlilik var. LME Borsasında stoklar 2009 Eylül ayından bu yana 326.000 ton ile en düşük seviyesine geriledi. Stokların düşük olması geçmişte hep yüksek bakır fiyatı anlamına gelirdi. Ama bu defa düşük LME stokları hikayenin tümünü anlatmıyor. Şangay stokları tam aksine iki aydır yükseliyor. Üstelik bu yükseliş tamamen talepden kaynaklanmıyor. Çin yönetimi yavaşlama amacıyla bankaların rezerv gereklerini artırmak, kredi musluklarını kısmak gibi bir dizi sıkılaştırıcı tedbir almakla, örneğin, geçen yıla kıyasla bakırın en çok kullanıldığı otomobil sektöründe bireysel kredileri %10, inşaat sektörünü ise %26 oranında daraltmıştı. Kredi zorluğu ile karşılaşan Çin ithalatçıları LME ve Şangay bakır borsalarında arbitraj amaçlı ithalat kredileri almakla stokları şişirdiler. Bu günlerde LME ve Şangay stok hareketleri ie arbitraj kapısı kapandı. Çin yüksek stokları ekonomik verilere bağlı olarak kısa vadede bakır fiyatını olumsuz etkileyebilir.


 
Küresel bakır ticaretine ve spekülatif işlemlere bakılırsa, fazla endişeye gerek yok. 2012 beklentileri son derece karamsar bir senaryo’ya oturtulduğundan en ufak olumlu veri piyasalarda gereğinden fazla tepkiye yol açıyor. Çin dünya bakır tüketiminin %40’ı ile ABD, Avrupa ve Japonya’nın birlikte tüketiminden daha fazla. Bu yüzden bakır fiyatı ve diğer birçok emtia fiyatının seyri için Çin yakın takibe alınmalı. Piyasa mekaniğine dönersek, COMEX vadeli bakır fiyatları arasında ‘backwardation’ artık ‘contango’ya dönüştü. Yani kısa vadeli kontratların fiyatı uzun vade ile kıyaslandığında düşmeye başladı. Aşağıdaki grafik’de Şubat ve Mayıs vadeli bakır kontratlarının farkı -1.45 sent’e geriledi. Bunun anlamı bakır konusunda sıkıntı yok, hatta kullanımdan ziyade stoklama faaliyetlerinin artması demektir. COMEX borsasında son haftalarda yatırım fonlarının artan uzun pozisyonları ile risk almaya başladığı gözleniyor. Doğal olarak açık pozisyon sayısının da artması bakır fiyatını 390.15 sent/lbs’ye kadar taşıdı. Ancak, Çin satın alma faaliyetlerinin gözlendiği LME borsasında açık pozisyon rakamları düşüyor.  



Teknik olarak, COMEX bakır fiyatı geçen haftanın olumlu verileri ile 375- 393 sent/lbs aralığının üst direncine yaklaştı. Psikolojik 4.00 dolar seviyesi ‘bull amaçlı trader’ların hedefi olarak görünüyor. Ancak, birçok kısa dönem teknik gösterge aşırı pahalı bölgeye taşındı ve kar realizasyonu için basınç oluşturuyor.  Aşağı yönde anahtar destek 375 sent seviyesi. Kırılması halinde düşme momentumu artarak daha düşük seviyelerde denge arar.