Advertisement

Merkez Bankalarının kolay para politikaları dünya ekonomisini ve finans dünyasını daha önce hiç muhatab olmadığı bölgeye taşıdı. Olağanüstü borçlanmanın sürdürülebilir olup olmadığı ve deflasyon endişesi yada önlenemez enflasyon ekonomist ve politikacıların çözmek durumunda olduğu zor süreç  anlaşılmaya çalışılıyor ama yatırımcılar açısından emtia fiyatlarında oynaklığın devam edeceği gün gibi açık. Kasım 2010-Haziran 2011 arası FED’in QE2 programı ile ekonomiye 600 milyar dolarlık doping (likidite) yapılarak hem sermaye piyasaları hem de emtia fiyatlarında ciddi yükselişe sebep oldu. Temmuz 2011 de QE2’nin sonlanacağını hisseden piyasalar Mayıs 2011’den itibaren düşmeye başlayarak yıl sonuna kadar bu eğilimi devam ettirdiler.  VIX  ve CRB Endeksleri bu süreç içinde risk alma ve riskten kaçma eğilimlerini net olarak yansıttı.



Yeni yıl ile birlikte aşırı düşen piyasalarda açık pozisyon kapatma işlemleri ve ABD ekonomisinde iyimser veri ve beklentiler ile bir buçuk aydır bir ralli gözleniyor. Şimdi, 2012 yılında ABD ekonomisinin iyileşme eğiliminde olması, ki işlerin biraz bozulması halinde QE3’ün devreye gireceği biliniyor, emtia fiyatlarını mütevazi bir şekilde yükseltiyor.  Ayrıca, Çin’de yumuşak iniş (soft landing) beklendiğinden emtialara talep devam edecektir. Doların yatay seyri ise şimdilik emtia fiyatları için baskı oluşturmuyor. Ancak göz ardı edilmemesi gereken durum, elbette, Avrupa Birliği’ndeki krizin derinleşmesi, Ortadoğu jeo-politiğinde gerginlik ve buna bağlı olarak petrol fiyatlarında yükseliş veya Çin ekonomisinde ‘hard-landing’ 2011 son çeyreğinde gözlenen satış baskısını tekrar gündeme getirir.

CBOT MISIR

Uzun vade grafiğinde görüldüğü gibi Mısır fiyatları tarihi olarak pahalı. Öncesinde 2.00 ila 4.00 dolar/kile arasında seyreden mısır fiyatları 2008’den sonra dengelerini değiştirdi ve iki kez 7.00 dolar üzerinde aşırı yüksek seviyelere ulaştı.



Mısır, buğday, soya kompleksi gibi tarım ürünleri için son günlerdeki hareketlilik ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) 09 Şubat tarihli raporundan kaynaklanıyor. Mısır fiyatını destekleyici pozitif verilere bakılırsa; küresel üretim tahmininin 864 Mton’a çekilmesi ve küresel dönem sonu stokların beş yılın en düşüğü 125 Mton’a gerileme beklentisi yanında ABD mısır ihracatının artması da  fiyatını destekliyor.  Ayrıca, rekor etanol üretimi (963 bin varil/gün) gıda olarak kullanılacak mısırı piyasadan çekiyor. Destek priminin kaldırılmasına rağmen benzin fiyatlarından düşük olduğu için etanol üretimi son hız devam ediyor. Bu veriler çerçevesinde 2011/12 Stok/Kullanım oranı yüzde 14.4 ile (ABD’de yüzde 6.3) son 16 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu yüzden mısır piyasasında dengeler son derece hassas, kuraklık ya da benzeri üretim problemi mısır fiyatını ciddi olarak yükseltir. Son 4 aydır 1.00 dolar/kile aralıkta konsolide olan mısır fiyatında hedge ya da spekülasyon amaçlı vadeli kontratları doğrudan açığa satmak uygun olmaz.  Ancak, mısır fiyatını baskı altında tutan gelişmelere göz atılırsa, USDA’nın son raporundan bu yana ekili alanlarda yüzde 2.3 artış (1944’den beri en yüksek), Brezilya’da üretim ve hasadın iyi gitmesi ve Çin üretiminin % 8.2 (192 Mton) artması sebebiyle ABD’den ithalatının azalma beklentisi de mısır fiyatı için olumsuz.

CBOT BUĞDAY

Şubat 09 tarihli USDA raporu mısırdan farklı olarak buğday fiyatına baskı yapıyor. 2012 küresel buğday üretimi 692.8 Mton ve dönem sonu stoklarının 213 Mton beklentisi yanı sıra dünyanın en fazla buğday ihraç eden ikinci ülkesi Avustralya üretiminde rekor hasad bekleniyor. Rusya’nın iç tüketim stoklarının yeterli olması sebebi ile ihracata kota koymayı düşünmemesi buğday fiyatı için negatif olmakla birlikte hafta sonu hem Rusya hem Ukrayna’nın ihracat piyasasından biraz geri çekildiği haberi sert alımlara sebep oldu. Küresel stok kullanım rasyosu %31.5. Genel ekonomik seyir  ve doların değeri gibi dış faktörlerin negatif olmasına rağmen düşük fiyatlar ve açık pozisyon kapatma faaliyeti sürpriz bir toparlanmayı (ralli) tetikleyebilir. Bu arada İran, dolar kullanmak yerine, diğer para birimleri, altın ve petrol ile 1.1 milyon ton buğday satın alarak politik gerginliği tırmandırıyor.

TEKNİK ANALİZ

Cuma günü ABD’nin Çin’e rekor soya ihracatı tüm tahıl fiyatlarını yükseltti. Eski mahsulde stok fazlasına rağmen Rusya ve Çin’deki olumsuz hava koşulları 1.00 dolarlık bir ralli’ye yol açtı. 2012/13 beklentileri bullish olmakla birlikte bu beklentilerin devamı için ilave destekleyici veriler gerek.



Teknik olarak Cuma günü soya kompeksine sempati ile hem buğday hem mısır fiyatı sert çıkışa rağmen seans sonu zirvede kapatamadılar.


Fonların net uzun vadeli CBOT kontratları geçen haftaya göre 2747 kontrat azalarak 225841 kontrata geriledi. Haftanın son iki gününde sert yükseliş ile bu rakamlar biraz yükselmiş olabilir ama dramatik bir değişim için ipucu vermiyorlar. Mısır fiyatı QE2 sonrasında düşerek 570- 670 sent/lbs bandında işlem görüyor. Stokastik aşırı yüksek yada kısa dönem pahalı bölgeye çıkmasına rağmen kar realizasyonu için baskı yapmıyor. 650-700 bandı yukarı yönde kırılmadan yeni bir yükselme bacağı beklenmemeli. Şimdilik band içi hareket devam ediyor.

Strateji olarak, örneğin, stok tutan şirketler, Mayıs vade 630 satım opsiyonu satın alarak (kontrat başına 550 dolar) vade boyunca taban fiyatını 630 sent/lbs’ye sigorta edebililer. Yani, mısır fiyatı  ne kadar düşerse düşsün (forward fiyatlama düşük)  bu sigorta 630 sent/lbs’den satış imkanı sağlar.