Altın fiyatına endeksli açık uçlu yatırım fonlarındaki (ETF) rekor seviyeler(2398 mT) geçtiğimiz haftalarda sürekli satış baskısını öne çıkarıyordu. Dolar zorlanırken hafta içinde FED’in üçüncü tur kolay para politikası (QE3) konusuna değinmemesi yada bu konuda ipucu vermemesi spot altın talebinin düşük olduğu bu süreçte satışları tetikledi. Çarşamba günü altın fiyatı 90+ dolar geriledi. Ama uzun vade için altın temel verilerinde hala değişiklik yok. Jeo-politik endişeler ve AB krizinde çözümsüzlük devam ediyor. Özellikle, G7 ülkelerinin süper kolay para politikası uzun süre devam edecek.  Yani, altının altı dolu..

Bu hafta ne olur?

Öncelikle sert satış ardından baskının devam etmemesi (takip olmaması) olumlu olmakla birlikte teknik resimde önemli hasar olduğu yadsınamaz. Altın piyasası, tekrar yukarı yönde trend iyimserliğin dönmesi için, daha fazla düşmeden kritik destek seviyeleri üzerinde yarasını sarmalı ve 1680-1700 dolar/ons aralığı altında işlem görmemelidir. Bu aralık yön tayini açısından teknik olarak önemli görünüyor. Şimdilik, fiyatın düşmesi ile birlikte özellikle, Asya kaynaklı fiziki talebin artması satış baskısının azaldığını gösteriyor. Hindistan ve diğerlerinin satın alma yada mevcut pozisyonlarına ilave etme faaliyetlerinin de devreye girmesi için bu aralık (1680-1700) yeterli olabilir.

Yön konusunda piyasa faaliyetleri?

Çarşamba günü sert düşüş ardından volatilitenin (oynaklık) artması piyasada daha derin düşme endişesinin olmadığının vurgulaması, olası yatay seyir için ipuçları vermekle birlikte, alım opsiyonları (Call) kapatılırken satım opsiyonları (Put) daha fazla ilgi görmesi biraz olumsuz algılanabilir. Bazı spekülatörlerin olası aşağı yön için risk uyarlamaları ile satım (Put) opsiyonlarına ilgisinin arttığı gözleniyor. Nitekim, 1791 dolar/ons seviyesine yükselirken zirve yapamadan bir seans’da 100 dolar değer kaybeden altın fiyatı için 1800 dolar üzerine çıkılmadıkça olumsuz (bearish) beklentiler ve eğilim devam edecektir. Makul beklenti bir süre için yatay seyir olabilir.


 
Dolar-altın korelasyonu devam ediyor.

Altın fiyatının dolar ile ilişkisi (korelasyon) ters olduğundan dolar ve FX piyasaları da takip edilmelidir. Hafta içinde FED’in QE3 ile ilgili ipucu vermeyen açıklaması ile dolar, üç aylık düzeltme sürecinde 78.00 seviyesine geriledikten sonra bu seviye üzerinde destek bularak yükselmeye başladı. ABD ekonomisi ve sermaye piyasalarında iyimserlik bu hafta doları desteklemeye devam edebilir ve buna bağlı olarak altın fiyatını baskı altında tutabilir.


 
Euribor-OIS Spread’ de daralma (64.7 bp), AB bankalarında stresin azalması anlamına gelmekle birlikte, Yunanistan - Almanya 10 yıllık tahvil getirileri arasında fark (spread) güven aracı olarak dolar talebini tetikleyebilir. Standard &Poor’un Yunanistanın kredi notunu düşürmesiyle birlikte 10 yıllık tahvil spread’i 35.00 bp civarında endişe verici rekor seviyeye yükseldi.


 
Yunanistan problemleri devam ettikçe geçmişte olduğu gibi altın için talep artar diye düşünülebilir. Ama bu süreçte dolar’ın güçlenmesi ve altın ile olan ters korelasyonu altın fiyatını olumsuz etkileyecektir.

Advertisement