Advertisement

ABD ve Avrupa Birliği’nde ekonomik toparlanma cephesinde şüpheler devam etse de geçen hafta açıklanan Çin ithalat ihracat verilerindeki sürpriz iyileşme emtia fiyatlarına önemli destek verdi. Ayrıca İtalya ve İspanya borçlanmalarına piyasalardan gelen talepte oldukça iyiydi. Ancak ABD’nin mali uçurum tartışmaları yeni yıla sarktı. Kısa vade için batı ülkelerinden gelen ekonomik belirsizlik Çin’den gelen olumlu veriler ile dengeleniyor ve genel olarak emtia fiyatlarını destekliyor. Sadece ham petrol doğalgaz ve soya kompleksi aşırı üretimleri sebebiyle bu konjonktür dışında davranabilir. Geçen hafta açıklanan USDA’nın küresel tarım ürünleri arz/talep tahminlerinde (WASDE);
Küresel soya üretimin 1.7 mTon artışla 269.4 mTon hesaplanıyor. Buğday küresel stoklarında (Rusya ve Arjantin düşük üretiminden kaynaklanan) biraz azalma ve ABD olumsuz hava koşulları ve hayvan besisi olarak mısır’a yüksek talep ile ABD ihracatının 9 yılın en düşük seviyesinde olması bekleniyor.

Japon Yeni daha ne kadar düşebilir?

2010 yılında başlayan Japon Yen’in değer kaybetme süreci geçen hafta biraz toparlanma ardından tekrar normal servisine, yani uzun vade zayıflama trendine döndü. Japonyada Liberal Demokratların işbaşına geçmesiyle birlikte piyasa analistleri 90 USDJPY (Mart vadeli 111.20) seviyesine kadar bir zayıflama öngörüyorlardı. Artık daha fazlası konuşuluyor, zira iktidar Merkez Bankası (BoJ) üzerinde baskısını artıyor. Deflasyonu sonlandırmak ve ekonomik büyümeyi sağlamak üzere %1’den %2’ye çıkarılan enflasyon hedefi ve istihdamın artırılması artık Japon Merkez Bankası’nın önde gelen işlevi. Geçen hafta 115 milyar dolarlık destek paketi yanı sıra Çin ve nispeten Avrupa Birliği’nden gelen iyimser veriler Japon Yen’inin güven aracı olarak cazibesini azaltmaya başladı. Birkaç ay içinde USDJPY paritesi üç haneli (Mart vadeli 100’ ün altına) rakamlara tırmanabilir.



Teknik Analiz

Düşük Yen ile ihracatı artan Japonyada hisse senedi piyasaları 12 ayın zirvesi üzerinde seyrediyor. USDJPY (Dolar-Yen çaprazı) teknik olarak uzun vadeli yükselme trendine başladı, 26 peryod geriden takip eden İchimoku ardıl gösterge ve USDJPY paritesi ichimoku bulut üzerinde seyrediyor.

Ancak, kısa vade için 14 günlük göreceli güç endeksi (RSI) 70 seviyesinin üzerine çıktı (78). Yen’in kısa sürede aşırı değer kaybettiği düşünülürse tepki alışlarına gebe olduğu söylenebilir. Zaten, BoJ’ın 21 Ocak toplantısı öncesinde kar realizasyonu bekleniyor, özellikle toplantı sonrası olumsuz açıklamalar görülürse düzeltme tetiklenir. Ayrıca, Vadeli piyasalarda takas rakamlarına bakılırsa, trader’lar Yen’in daha fazla düşeceği beklentisini geçen hafta yumuşattılar (Net kısa takas pozisyonlarını 80517 kontratdan 74096 kontrata düşürdüler). Dolayısıyla USDJPY paritesi önemli bir direnç olarak görülen 90 seviyesinden 85-86 seviyesine sarkacak bir düzeltme yapabilir. Bu düzeltme ardından parite tekrar 94-95 ve daha üst seviyelere doğru zayıflayabilir.

Strateji

3 aylık başabaş (ATM) opsiyonlarının oynaklığı 1 yıllık başabaş (ATM) opsiyonlarının oynaklığından daha fazla artarak aralarındaki fark (spread) 2010 Mayıs ayından bu yana en düşük seviyeye geldi. Opsiyon fiyatını belirleyen implied (zimni) volatilite vade sonuna kadar piyasanın ön gördüğü oynaklık, dolayısıyla fiyatlamasıdır (B&S modeli ile hesaplanamaz). USDJPY paritesinde kısa dönem oynaklığın artması opsiyonların fiyatını da yükseltiyor. Öyleyse, opsiyon satışları ile stratejiler yapılabilir.

Platin ve Altın

Platin fiyatı son günlerde yükselmesine rağmen 2012 zirvesinden 100 dolar 2011 zirvesinden ise 300 dolar daha ucuz temel veriler açısından bazı endişelerin öne çıkması ile platin emtia piyasalarında 2013’ün yıldızı olabilir. Piyasa analistleri geçmiş yıllarda üretim açığının farkında olmasına rağmen bu yıl işlerin daha kötüye gideceği ve sıkıntılarının artacağı yönünde işaretler çoğalıyor. Eğer bu böyle olursa, platin fiyatlarının kolayca zirve yapabileceği anlamına gelir. 2001 ile kıyaslandığında dört kat daha pahalı olan platin fiyatının yıldız olması bear kampı tarafından destek görmemesine rağmen üretici ülkelerde problemler katlanıyor. Güney Afrika madenleri 2012 fiyatı ile kar edemedikleri açıklıyor ve madenlerin kapatılması yada yavaşlatılması tehditleri ivmeleniyor. İstihdam maliyetlerinin artması yanında girdi maliyetlerinin ve çevre duyarlılığının getirdiği maliyetlerinde arttığı göze alınırsa, en büyük üretici olarak Güney Afrika platin ihracatı daralabilir. Yapısal ve döngüsel talep artıyor. Platin için en önemli destekleyici faktör, özellikle gelişmekte olan ülkelerde, otomobil satışlarında ciddi bir artış beklentisi.

Çin ve Hindistan gibi ülkelerde hava kirlenmesine karşı duyarsızlık devam etmekle birlikte otomobillerde kullanılan katalitik konvertör platin talebini artıracaktır. Ortalama bir otomobil için dört gram paladyum, platin ya da rodyum gerekir. 2012 yılında otomobil satışları 80 milyon araç ile rekor seviyeye ulaşırken sadece Çin’de bu yıl için %10 artış bekleniyor. Arz yönünde ise Güney Afrika’da üretimin azalması ile bu yıl 600.000 ons açık hesaplanıyor. Avrupa Birliği’nde borç problemleri ABD mortgage krizi ve mali uçurum endişeleri birçok emtiada olduğu gibi platin fiyatını da baskı altında tuttu. Ancak yıl sonundan önce 2200 dolar/ons hayal değil. Özellikle Çin’in %8 civarında büyümeyi sürdürebilmesi ve küresel ekonomide ılımlı büyüme seyri devam ederse platin fiyatında yeni zirveler mümkün.

Strateji.Nisan vadeli platin kontratı (PLJ3).

Nisan vadeli platin kontratı 1600 dolar/ons’a gerilerse satın alınıp 1900 ve sonrasında 2200 dolar/ons hedeflenmelidir. COMEX platin kontratı 50 ons’dur.(Bir dolar/ons fiyat değişimi hesapta 50 dolar oynatır).

Altın (COMEX)

FED tutanaklarının açıklanması ardından altın piyasasında heyecan biraz durulmakla birlikte önemli destekler kırılmadı. Birçok banka beklentilerini aşağı yönde revize etti, opsiyon piyasalarında 1680 kullanım fiyatlı alım opsiyon (1680 Call) fiyatı dramatik değer kaybetti. Ancak, altın fiyatını destekleyen düşük faiz oranları ortamı ve döviz oynaklığı devam edecek gibi görünüyor.
Altın fiyatı geçen haftanın seviyesinde konsolidasyon sürecine devam ediyor. 1630 dolar/ons üzerinde taban oluşturma senaryosu giderek güçleniyor. Hafta içinde 1670 ara direnç olarak görüldü, aşılırsa 1700 dolar/ons hedef olur ama uzun vade yatırım için 1700 üzerinde güvenli (yüksek işlem hacmı ve 1700 destek direncinin başarılı testi) teknik resim oluşmalı. Diğer yanda düzeltme hareketleri satın almak için fırsat olarak görülmelidir.

01/08/2013 COT raporunda fonların 5711 kontrat, rapor edilmeyen küçük spekülatörlerin ise 4476 kontrat uzun pozisyon kapatmasına karşı risk yönetim amaçlı ticari faaliyetlerde 10187 kısa pozisyon kapatılmış. Akıllı para olarak görülen ticariler olası düşmeye karşı açık pozisyonlarını azaltıyorlar.