Advertisement


Genelde pozitif görünüm sergileyen küresel ekonomi geçen hafta Çin yetkililerinin enflasyonu kontrol etme diyalogu ve bazı olumsuz ABD üretim verileri ile  bu hafta birçok emtia fiyatı üzerinde baskı yapabilir. Küresel ekonomideki iyileşme eğiliminin hisse senetleri, akaryakıt, bakır, tahvil piyasaları ve Japon Yeninde fiyatlandığını görmekteyiz ama bu iyimserliğin ne ölçüde fiyatlandığı farklı bir konudur. Nitekim FED’in kolay para politikasında ne zaman geri adım atacağı ya da Çin’de enflasyon diyalogunun piyasalara ne kadar olumsuz yansıyacağı, hatta ABD borç tavanında süregelen belirsizlik ekonomideki bu iyimserliği törpüleyebilir. Dolayısı ile hisse senetleri endeksleri, altın, gümüş ve hatta platinde sığ bir düzeltme süreci şaşırtıcı olmamalıdır.

S&P 500 Endeksi

*ABD verileri iyileşmekle birlikte ekonomiye yansıması oldukça yavaş.
*Son çeyrek şirket bilançoları analist tahminlerinden daha iyi.
*VIX (CBOE volatilite endeksi) aşırı düşük ve geçmiş süreç örnek alınırsa potansiyel tehlike olarak görünüyor.

S&P 500 yılbaşından bu yana % 10 üzerinde artarak 2013 yılına çoşku ile başladı. Bu hali ile birçok gösterge mükemmelliği satın almış görünüyor ve dolayısıyla piyasanın ciddi bir düzeltme için olgunlaştığı söylenebilir. 2013 coşkusu ardında, ABD ekonomik verileri, AB’den gelen olumsuz verilerin azalması ve Çin’in büyüme yönünde çabaları gösterilebilir. Ancak, son günlerdeki ekonomik verilerde bazı endişeler öne çıkabilir. Örneğin, ABD son çeyrek büyüme (GDP) rakamlarındaki daralma kısa süreli de olsa iyimserliğe gölge düşürebilir. Avrupa Birliği’nde geçen hafta Merkez Bankası Başkanının açıklamaları ile bir adım geri atıldı. Draghi, daha temkinli olunması, aşırı yükselen Euro/Dolar paritesinin sürdürülebilir olmadığı türünden  ifadesi bölgede endişelere yol açabilir.
Diğer yanda ABD şirketlerinin % 75’den fazlası piyasa beklentileri ötesinde karlılık açıklamasına rağmen S&P 500 endeksi bu verilerin ötesinde iyi performans sergiliyor. S&P şirketlerinin F/K rasyosu 2011 Ekim’inden bu yana % 25 arttı (14.9). ABD’de birçok piyasa endekslerinde görünüm (duygusallık) kar realizasyonu ortamı oluşturdu. VIX (korku) endeksi 2007’den bu yana en düşük seviyesine geriledi, put/call rasyosu uzun vade ortalamasının bir hayli altında.

Teknik analiz
1500 direnci etrafında sürekli kararsız görünen  endeks’e 1500 altında alıcılar geliyor. Hedefi 1527.50 olarak görülen iki haftalık konsolidasyon formasyonunun kırılması ardından Mart vade S&P 500 Cuma günü kontrat zirvesi olan 1514.80 seviyesini test etti.  Ancak bu yükseliş şimdiden RSI göstergesi ile olumsuz ıraksama (bearish divergence) oluşturdu. Yani, yukarı yönde momentumun azaldığı ve düzeltme sürecinin başlayacağı düşünülebilir.



Strateji
S&P 500 endeksinde olumsuz teknik verilerin birikmesine rağmen daha da yükselmesi potansiyelini göze alarak satım opsiyonları ile işlem yapılabilir. 1450 endeks puan seviyesine kadar bir sarkma için Nisan vadeli satım (put) opsiyonlarının yeteri kadar zamanı var. Strateji olarak Nisan vadeli E-Mini S&P 1475 satım (put) opsiyonu 22 puan (1100 usd) civarında işlem görüyor. Endekste aşağı yönlü kırılma satım opsiyonunun fiyatını 52 puan  yada 2600 usd)’ a kadar yükseltebilir.

ALTIN
*Altın hala destekleyici (bullish) beklentilerden yoksun.
*Pozitif ekonomik veriler altın fiyatını desteklemiyor.
*Hindistan’ın vergi politikası altın fiyatı için olumsuz.

Altın piyasası yatay seyrine devam ediyor, ne boğalar ne de ayılar direksiyona geçemiyor. Son iyimser ekonomik veriler ile güvenli liman özelliği azalan altın geçen hafta açıklanana “yavaş ve kademeli toparlanma” beklentilerinden biraz destek bulmasına rağmen öne çıkan bir olumsuz gelişme, özellikle spot piyasada, Hindistan’da hükümetin altın sahipliğine karşı önlem alması olarak değerlendirilebilir. Tuhaf bir şekilde Hindistan’da yetkililer altın fiyatında oynaklığın ekonomi için tehdit olduğunu ifade ediyorlar ve açıkça vatandaşların varlıklarını yaymaları için tavsiyede bulunuyorlar.

Teknik Analiz

Anemik büyüme, döviz hareketleri ve Hindistan’ın vergi politikası altın grafiğinde giderek alçalan tepelerin oluşmasına sebep oluyor.


Ralli çabalarının her defasında bir öncekine göre daha düşük seviyelerde direnç görmesi (alçalan tepeler) Eylül-Şubat arasındaki düşme trendi desteği olan 1640.0 seviyesini önemli bir destek haline getiriyor.