Advertisement

Eylül ayında FED’in varlık alımında kısıntı yapıp yapmayacağı tartışmaları devam ederken bazı piyasalar bu iş için Eylül ayının erken olduğu beklentisini satın alıyorlar. Tahvil fiyatları artıyor, ABD dolar’ının üzerinde satış baskısı devam ediyor ve İngiltere Merkez Bankası (BoE) kolay para politikasına devam yönünde sinyaller vermeye devam ediyor. Tüm bu verilere bakıldığında FED’in Eylül’de sıkılaştırmaya dair bir karar alması zor görünüyor. Zaten, FED eylemden çok “büyüme ve isdihdam cephesinde iyileşme gerekir vs..” rutin söylemlerine (retorik) devam ediyor. FED’in ekonomik verilere bağımlı hareket edeceği beklentisi doğal olarak verileri piyasalarda etkisini artırıyor, oynaklığa sebep oluyor. Özellikle, 06 Eylül’de açıklanacak  Ağustos ayı “Tarım dışı isdihdam rakam”ları son derece önemli olacak, belkide bu yıl için en önemli veri olarak algılanacak.

Emtia piyasalarında ise petrol fiyatları inişli çıkışlı seyrine devam ederken Cuma günü talep yönlü beklentiler çerçevesinde tekrar yükselerek hem temel hem teknik olarak aşırı pahalı konuma geldi. Tahıl piyasalarında mükemmel üretim koşulları özellikle mısır fiyatında aşırı baskı oluşturdu ve fonların yüksek ölçüde net kısa pozisyonları ayı kampında olanlar dikkat edilmesi gereken bir gelişme olabilir, tedbir gerekir. Kıymetli metallerde Güney Afrika’da maden sahipleri, işçiler, sendikalar ve devlet arasında uzlaşması zor süreç başlıyor. Platin ve altın piyasalarında arz yönlü problemler öne çıkacak ve kısa süreli ralli için zemin oluşturacak gibi görünüyor.

Mısır (CBOT)

Rekabet koşullarının ABD aleyhinde gelişmesi ve bu ülkede beklenen mükemmel mahsul (üretim) CBOT mısır piyasasında fiyatlanıyor. Üreticilerin gerçek fiyatlama için sonbahar yada yıl başını bekleyebilirler ama piyasalarda aşırı düşük fiyatlar, belki biraz daha yolu olmakla birlikte, endişe yaratıyor. Bu açıdan nihai kullanıcıların (tüketiciler) 2014 yılı ihtiyaçları için sigorta (disaster hedge insurance) yapmaları için ortam uygun görünüyor.

CBOT Mısır fiyatında bu yıl kurak mevsim olmaması ile aşağı yönde satış baskısı devam ederken bazı olası gelişmeleri gözardı etmemek gerekir. Mısır üretim sezonu henüz bitmedi, hala devam ediyor ve erken don endişesi fiyatını bir anda yukarı çevirebilir. Çin stoklama kararı talebi artırabilir, enflasyon endişesi öne çıkabilir yada kestirilemeyen macro veriler mısır fiyatındaki dramatik düşme trendini sona erdirebilir. Ayrıca, Fonların satış baskısı  ile net kısa pozisyon sayısı (CBOT kontrat sayısı) 30 Temmuz raporu ile 185568 kontrat ile çok yüksek seviyede seyrediyordu. Bu hafta açıklanan rakamlar ise daha da yüksek (203358 net kısa pozisyon).

Dolayısıyla mısır piyasasında spekülasyon yada sigorta işlemleri için (düşme trendi devam etmesine rağmen) artık risk oldukça düşük. Bugün (12 Ağustos) ABD Tarım Bakanlığı’nın (USDA) “Küresel Tahıl arz talep tahminler”i (WASDE) açıklanacak. Üretim cephesinde artış beklenmekle birlikte rapor sonrası mısır fiyatları yükselme eğilimine geçebilir, zira;

1) Çin artan hayvan yemi ihtiyacı ile stoklamaya başlıyabilir. 2) Mısır fiyatı buğday fiyatına göre kile başına 2.00 dolar iskontolu işlem görüyor. 3) Aralık vade Etanol kontratlarının fiyatı kurşunsuz benzinden 1.00 dolar/galon daha ucuz.

Teknik olarak en düşük seviye CBOT Mısır fiyatı 3.5 yılın en düük seviyesinde işlem görüyor. ABD olumlu üretim koşulları yanı sıra Brezilya ve Ukrayna üretimi küresel stokları artırıyor

Netice olarak, mısır fiyatında aşağı yönlü trend devam etmesine rağmen yukarı yönde riskler artıyor. Son kullanıcı (tüketici) için uygun bir strateji şöyle olabilir. 3 adet Temmuz vade kullanım fiyatı olan 5.20 alım opsiyonları satın alınırken CBOT Temmuz 2014 vadeli mısır kontratı açığa satılır. Bu strateji  önce “delta nötr” başlayan bir stratejidir, yani mısır fiyatının aşağı yada yukarı gitmesi kabaca fazla kar yada zarar sağlamaz. Ama mısır fiyatı düşmeye devam ederse vadeli kontrat pozisyonu kazanmaya başlayacağından satın alınan alım opsiyonlarının finansmanı sağlanır. Öte yanda mısır fiyatı yukarı yönde hareket etmeye başlarsa bu defa tüm strateji net uzun pozisyon gibi davranmaya başlar. Son kullanıcı yada ithalatçı firmalar 2014 yılında olası yüksek mısır fiyatına karşı sigortalı girmiş olurlar. Özellikle, sonbaharda gerilemenin devam etmesi ardından yeni yılda toparlanması bu strateji için uzun vadeli ideal sigorta (hedge) imkanı sunar.

Tahvil Piyasaları (T-BONDS/NOTES)

Tahvil fiyatlarının Mayıs-Temmuz aylarında FED’in sıkılaştırma beklentisi ile  gerilemesi ardından görülen yatay seyir normal. FED henüz tahvil getirilerinin (yield) aşırı yükselmesini istemiyor. Tahvil fiyatları FED’in Eylül de sıkılaştırma beklentisi ile 30 yıllıklarda (T-Bonds) 132-02, 10 yıllıklarda (T-Notes) ise 124 cıvarına kadar gerilemişti. Ayrıca, fonların aşırı ölçüde taşıdıkları net kısa pozisyonlar tahvil fiyatlarında dip oluşumunu destekliyor.

Ağustos ayında görülen yükseliş ise biraz S&P500 endeksindeki momentum azalmasına bağlanabilir. Ekonomik cephede ise ABD verileri son haftalarda beklendiği kadar iyi değil. Dolayısıyla, tahvil piyasaları yeniden FED’in Eylül sıkılaştırma beklentisini arka plana itmiş görünüyor ve öncesinde FED sıkılaştırma beklentisiden kaynaklanan düşüşü geri almak istiyor. Elbette, 06 Eylül’de açıklanacak “Tarım Dışı İsdihdam Rakam”ları son derece önemli olacak.