Bloomberght

Haftaya bakış

Giriş: 13 Ocak 2014, Pazartesi 08:39
Güncelleme: 13 Ocak 2014, Pazartesi 08:47

Cuma günü (10 Ocak) çok beklenen USDA’nın tarım ürünlerinde küresel arz talep beklentilerini içeren (WASDE) raporu açıklandı. Mısır ve Buğday için sürpriz olan rapor soya kompleksi için nötr algılandı.

Mısırda ekili alan mahsul beklentilerinde azalma ve buna bağlı olarak düşük üretim bekleniyor. Etanol kullanımı ve hayvan yemi olarak mısır talebinin artması da destekleyici bir faktör. Bu raporun etkisi CBOT mısır fiyatını 20-30 sent/kile daha yükseltebilir ama ana trendin aşağı yönlü (bearish) olduğu unutulmamalıdır.

Buğday rakamlarıda oldukça sürpriz algılandı.Hayvan yemi talebinde artış ve ABD ihracatında artış beklentisine rağmen küresel dönem sonu stoklarının çok yüksek olması satış baskısının devamı demektir. Karadeniz ve Çin buğday üretiminin beklenenden iyi olması stokları yükseltiyor. Popüler buğday-mısır “spread”i kile (bushel) başına 150 sent’in üzerine yükseldi. Ancak, Buğdayın aşırı düşük olması ve mısır fiyatının geçici yükselme eğilimi ile bu “spread”in daha fazla açılması zor görülüyor.

Soya fasulyesi ise USDA raporuna göre nötr. 13.00 dolar/kile önemli bir direnç olarak görülüyor. Hala ayı piyasası eğilimi öne çıkabilir.

Altın (COMEX)

Cuma günü açıklanan olumsuz tarım dışı istihdam rakamları FED’in varlık alımında aceleci olmayacağı spekülasyonlarını desteklerken % 6.7’ye gerileyen işsizlik rakkamları tam anlamı ile kafa karıştıran bir durumu sergiledi. Şok olarak değerlendirilen tarım dışı istihdam rakamları ABD ekonomisi için olduğu kadar ABD doları içinde olumsuz. Ekonomik büyüme endişeleri tekrar gündeme gelebilir ve doğal olarak kalite arayışı altın talebini destekler.

Altın fiyatı Cuma günü 1250 dolar/ons direnç seviyesini henüz aşamadı ama son iki haftadır zaten yükselen ve destekleyici tarım dışı isdihdam rakamlarını da ardına alarak (yükselme momentumunu bu haftaya taşıyarak) 1250 dolar/ons direncini test etmek ve üzerinde işlem yapmak isteyecektir.

Teknik olarak, yükselme eğiliminin devam etmesi için 1250-1265 dolar/ons direnç aralığının aşılması gerekir. Cuma günü tarım dışı isdihdam verisinin negatif sürprizi ile piyasalar dolardan kaçtılar ve altın fiyatını kritik 1250 direncine taşıdılar. ABD doları yeniden önemli bir faktör olarak öne çıktı. Dolar’da kısa dönem düşme eğilimi 80.50-80.00 desteklerine kadar sarkabilir. Sonrası için doların gözden geçirilmesi gerekecektir.

Dolarda kısa dönemli zayıflamanın altın fiyatını ne kadar destekleyeceği ve diğer faktörlerin (macro ekonomik, Asya fiziki talebi vs.) öne çıkıp çıkmayacağını takip edeceğiz. Ancak, 31 Aralık dip desteği kırılmadan, özellikle fonların taşıdıkları aşırı düşük net uzun pozisyonları göze alındığında satış yapmak zor. Günlük grafikte gözlenen yükselen tepeler ve yükselen dipler iyiye işaret.

07 Ocak tarihli takas raporu (o4 ocak’a kadar işlemleri gösterir) fonların net uzun pozisyonlarının yükselmeye başladığını gösteriyor. Bu hafta bu rakamların daha da artması bekleniyor. Tarihi görünge (perspektif) açısından net uzun pozisyonlar bir hayli düşük olduğu söylenebilir.

PETROL (NYMEX/ICE)

Öteden beri bahsettiğim petrol fiyatını yönlendiren temel verilerindeki zayıflık, reel sektör kullanıcı ve yatırımcıların dikkatini çekmeye başladı. Yeni yılın ilk haftasına dramatik bir çöküşle başlayan WTI petrol fiyatı 91.24 dolar/varil’e kadar geriledikten sonra şok olarak algılanan tarım dışı istihdam rakamlarının açıklanması ardından bir miktar toparlama eğilimine başladı. Cuma günkü tarım dışı istihdam rakamları ardından FED’in kolay para politikasına devam edeceği ama aceleci olmayacağı beklentisi petrol ve diğer emtia fiyatlarını şimdilik destekliyor.

Kuzey Afrika üretim problemleri de destekleyici faktör olarak sayılabilir. Toparlama yada düzeltme piyasalarda doğal tepkidir ve genel olarak sınırlı kalır, ardından uzun vadeli temel veriler tekrar öne çıkarak piyasalara yön verir. WTI petrol fiyatının Aralık ayındaki düşük seviyeleri artık önemli direnç seviyeleri olarak görülecek ve uzun süre yükselmesi önünde engel olacak.

WTI’a göre daha kontrollü değer kaybeden Brent Petrol’de ise geçen haftanın düşüşü yavaşladı ve toparlanma süreci tetiklendi. Birkaç faktör sıralanabilir. Örneğin, geçen hafta Çin’in açıkladığı olumsuz ekonomik verilere rağmen (ithalatın ihracattan fazla olması) ABD’den sonra en fazla petrol tüketen ülke olmaya devam ediyor, Çin’in petrol ithalatı Aralık ayında 26.69 mio varil ile rekor seviyede gerçekleştirildi. Yılda 20 mio. Adet üzerinde en fazla otomobil satan ülke olarak Çin’in yüksek akaryakıt talebi devam ediyor. Brent petrolü destekleyen bir diğer faktör ise günde 200.000 varil kapasiteli “Buzzard” petrol üretim tesislerinde yaşanan üretim kısıtlayıcı arıza gösterilebilir.

Teknik olarak, yukarıda bahsettiğim gibi, WTI gibi Brent petrolün de henüz aşağı yönlü süreci tamamladığını düşünmüyorum. Destekleyici veriler geçen hafta hızlanan düşüş eğilimini yavaşlatıp bir miktar yükselmelerine neden oluyor. Toparlama çabası (yada teknik düzeltme) ardından petrol fiyatlarında güçlü dolar etkisinden kaynaklanan yeni satış baskısı oluşabilir. 90-92 dolar/varil aralığında geçici destek bulan WTI düzeltme eğilimine başladı. 94 dolar/varil yeterli düzeltme seviyesi olarak teknik hedef görülmekle birlikte 94-96 dolar/ varil olası aralığı da değerlendirilmeli. 94-96 yada üzerinde işlem bearish beklentileri nötralize edebilir ve dip geride kalabilir. Ancak, daha düşük seviye karşılaşılan direnç ve satış baskısı düzeltme sürecini tamamlar ve ardından 90 dolar majör destek hedeflenir. Geçen hafta bahsettiğim 87.33 hedefi hala geçerli. RSI 30 seviyesi altına sarktığında bazı yatırımcılar petrol fiyatının ucuzladığını düşündüğünden satın alma faaliyetleri artar. Son iki günlük tepki ile RSI 36.2 ye yükseldi.

Brent petrol ise biraz daha olumlu görünüyor. 105-106 aralığı destek bölgesi olarak görülürlen 108 dolar/varil direncinin aşılması teknik resmi iyileştirir. İki ayrı petrol türününü (WTI-BRENT) temel verilerindeki farklılık son iki haftadır BRENT lehine geliştiğinden aralarındaki fark (Spread) 14.53 dolara kadar açıldı. Daha da açılabilir.