Advertisement

e-Mini S&P (S&P500)

e-mini S&P Endeksi geçen hafta yeni zirve yapmış ve devamı gelecek gibi görünüyordu. Avrupa Birliği’nde yeni kolay para politikasının açıklanması, beş yıldan bu yana rekor seviyede açıklanan Çin’de ticaret fazlası ve Çin Merkez Bankası’nın bazı bankalara uyguladığı zorunlu karşılık oranının düşürülmesi gibi gelişmeler sermaye piyasaları için destekleyici olmaya devam ediyor. Bunun yanısıra yeni bir fikir olmamakla birlikte Borsa analizlerinde fiyat/kazanç oranları sık sık gündeme getirilir. Bu günlerde S&P fiyat kazanç oranları 11.5 civarında makul görünürken, kısa dönemli teknik göstergelerinde kışkırtıcı şekilde yüksek olmadığı da görülüyor. ABD’nin söylentilere göre Belçika üzerinden aylık 112 mia tahvşil satışı yanısıra Çin’in AB ülkelerinden ABD tahvil satın alma faaliyetleri aşırı likiditenin devam etmesine ve borsalarda yükselen eğilimini destekliyor. Ancak, Dünya Bankası’nın küresel GDP rakamalarını aşağı yönlü revize etmesi ve Mayıs ayı ABD perakende satış verisinde gerileme S&P Endeksindeki bullish beklentileri kısa vadede tersine çevirebilir ve endekslerde sert bir düzeltmeye yol açabilir. Şu hali ile S&P Endeksinde yatırımcı beklentileri “herşey yolunda ve daha iyisi var” anlayışından “endekler belki de sanıldığı kadar güçlü değilmiş” anlayışına dönüşebilir. Herhalde, Temmuz başında başlayacak bilanço sezonu ile beklentiler daha da netleşecektir.

Teknik olarak, MACD, RSI ve Stokastik gibi göstergeler kısa vadeli satış baskısı oluşturabilir. Kar realizasyonu tetiklenmesi halinde ilk Fibo desteği olarak 1860 endeks puan seviyesi görülüyor.

Bir diğer baskı tehdidi ise VIX endeksinden geliyor. VIX endeksinin (korku endeksi) aşırı düşük seviyelerde olması birçok yatırımcı ve fonların sigorta faaliyetlerini artırdı. Bu günlerde dip seviyesinden 12 endeks puana yükselen VIX endeksinin 20 endeks puan seviyesi civarında alım opsiyonları yoğun. Bilindiği gibi S&P endeksi ile VIX endeksi arasındaki güvenilir ters korelasyon VIX endeksinin yükselmesi halinde S&P Endeksinde ciddi bir düzeltme anlamına gelir.

Makul bir strateji olarak Eylül vadeli e Mini-S&P Satım opsiyonu (put) kontrat başına 23 endeks puan (1150 dolar) satın alınabilir. Prim maliyetinin yarısı riske edilmek koşulu ile 80 endeks puan hedefi düzeltme senaryosu için akıllı bir strateji olarak görünüyor.

ABD 10 yıllık Tahvil (T-Notes)

ABD 10 yıllık tahvil getirisi 29 Mayıs’da 2.40 dip seviyesinin test edilmesi ardından biraz toparlamakla birlikte teknik olarak bir dizi direnç seviyeleri ile hesaplaşmak durumunda. 100 günlük hareketli ortalamaları Şubat ve Mart aylarında olduğu gibi direnç olarak görünüyor. 2.65- 2.70 seviyesi önemli direnç. Genel olarak trend göstergesi olarak yorumlanan ADX  endeksinin 18 cıvarında seyretmesi yatay seyir ima eder, belirgin bir trend yok. Ayrıca, kısa dönemli RSI, Stokastik vs. aşırı pahalı seviyede direnç öneriyor.