Bloomberght

Haftalık yorum

Giriş: 18 Ağustos 2014, Pazartesi 12:58
Güncelleme: 18 Ağustos 2014, Pazartesi 13:03

Foreks piyasasında pariteler, son haftalardaki jeopolitik gelişmeler ve FED’in Ekim ayındaki taper sonrası faiz oranlarını yükseltip yükseltmeyeceği çerçevesinde yön arıyorlar. ABD doları hem güven talebi hemde göreceli daha iyi ekonomik verileri ile bir hayli yükseldi. Avrupa Birliğinde ise taşıyıcı, itici güç olan Almanya ve yanısıra Fransa ve İtalyada işler iyi gitmiyor. Özelikle Rusya’ya ambargo ile Almanya’da ticaretinin daralması ekonomisini olumsuz etkiliyor. Almanya’nın son çeyrek GDP’si negatif, enflasyon kıpırdamıyor, uzun vade tahvil getirileri negatif ve ABD ile faiz oranları differansiyeli dezavantaj.

EURUSD paritesine teknik olarak bakarsak, haftalık grafikte yükselme trendinin kırıldığı görülüyor. Geçen haftanın dip seviyesi 1.3336 aynı zamanda İchimoku bulut (Kumo) desteği ile aynı seviye ve son savunma hattı. Bir süre daha konsolide olabilir ama 1.3336/20 desteğinin kırılması halinde 1.3000’lara sarkacak downtrend başlayabilir.

Bilindiği gibi EURUSD paritesinde olumsuz beklentiler fonların ve yatırımcıların yüklü net kısa pozisyon taşımalarına yol açtı. Aynı beklenti Put opsiyonları ile de yapılabilirdi ama Risk Reversal olarak bilinen ve yatırımcıların eğilimini (sentiment) belirleyen bir aylık 25RR delta Call opsiyonlarına daha fazla talep olduğunu gösteriyor. Anladığım kadarıyla EURUSD paritesinde yatırımcılar aşırı net kısa pozisyonlarına karşı güvence olarak call opsiyonlarına yükleniyorlar.

Şimdilik EURUSD ve EURAUD rallileri satiş sırsatı olarak görülüyor.

GBPUSD paritesi (hem ABD doları hem Sterlin hikayesi) doğrudan faiz oranlarının yükseltilmesine odaklı. Elbette, İngiltere Merkez Bankası’nın faiz artırımı FED’den önce olacaktır. Ama son günlerde İngiltere’de istihdam piyasasındaki endişeler ve düşük enflasyon faiz oranlarının yükseltilmesinin bir süre askıya alındığını düşünüyorum. Dolayısı ile GBPUSD paritesinde aşağı yön devam ediyor.

USDJPY.

Teknik olarak bir süredir dar bir aralıkta işlem gören USDJPY paritesi geçen hafta Şubat dip seviyesi ve Mart tepesi ile uzun süreli geliştirdiği üçgen formasyonunu yukarı yönde kırdı. Bu formasyonun teknik hedef ölçümü 106.50 civarı.

Ayrıca, spot Yen İchimoku haftalık grafiğinde bir aydan bu yana zayıflama sinyalleri gözleniyor.

Gelişmekte olan ülke para birimleri (kırılgan beşli).

Son altı aydır “Carry Trade” ile bahar havası yaşayan kırılgan beşli para birimlerinde (Brezilya Reali, Endonezya Rupisi, Güney Afrika Randı, Hindistan Rupesi ve TRY) gerek artan jeo-politik gerginlik gerekse FED’in faiz oranlarını yükseltme takvimini öne çekme beklentileri ile endişeler artıyor. Tabi ki, FED’in faiz oranlarını yükseltme konusundaki tartışmalar devam ediyor. Ayrıca, FED faiz oranlarını artırsa bile verim eğrisinin uzun ucunda (long end) tepkinin nasıl olacağını da bekleyip göreceğiz. Bilindiği gibi, FED kısa dönem faiz oranlarını (FED FUNDS RATE) uygun gördüğü ölçüde indirip yükseltebilir ama uzun vade tahvil getirilerini piyasalar tayin eder. Kısa vade faiz oranlarının ne zaman ve ne kadar yükseleceği beklentisi için vadeli piyasalar bir ölçü olarak alınırsa, analist tahminleri Mart 2015’de FED’in faiz oranlarını %0.25 yükseltme olasılığının % 42’ye tırmandığı görülüyor.

Piyasaların cari açığı yüksek olan ve yabancı yatırımlara bağımlı olan kırılgan beşli için beklentileri olumsuz. Bir Aylık Risk Reversal (RR) Temmuz ayından beri yükseliyor. Yani kırılgan beşli para birimlerinde Put opsiyonlarına (ya da ABD dolarında call opsiyonlarına) talep artıyor.