Advertisement

Emtia piyasalarında dip seviyelerinin belki henüz erken olduğu düşünülse de döviz piyasalarındaki olumsuz gelişmeler (güçlü dolar) ve arz/talep yönlü endişeler birlikte düşünüldüğünde crescendo türünden (havlu atma, capitulation) geniş tabanlı bir satış dalgası gelebilir. Bir kısım emtia ayrı tutulabilir. Merkez bankalarının kolay para politikaları (PBOC, BoJ, ECB) özellikle, endüstri metalleri için yararlı olabilir. Ayrıca, bir sonraki tarım dışı isdihdam raporu FED’in faiz artırma endişesini azaltır yönde bir açıklama getirirse, dolar sert şekilde düşer ve emtia fiyatlarındaki olumsuz havayı bir süre bertaraf edebilir. Bugün itibarı ile FED’in 2015 ilk çeyreğinde (18 Mart 2015) faiz oranlarını %0.25 yükseltme beklenti anketi %44.1 seviyesinde.

Şimdilik, tarım sektöründe genel olarak olumlu hava koşulları, mehter yürüyüşü gibi ileri-geri ilerleyen küresel ekonomi ve güçlü dolar endişesi altın, gümüş, bakır, pamuk, soya kompleksi ve petrol gibi piyasalarda baskı unsuru olarak devam ediyor.

Temel Veriler

Teknik veriler

Takas Pozisyonları

PAHALI ENSTRÜMANLAR

Kakao

E-mini S&P

Dolar Endeksi

 

Dolar Endeksi

E-mini S&P

Dolar Endeksi

E-mini S&P

UCUZ ENSTRÜMANLAR

Bakır

Gümüş

Şeker

EURUSD

T-Bonds

Kahve

EURUSD

Doğal Gaz

Piyasalarda son durum değerlendirmesi ve yön beklentisi..

Endeksler

FOMC sonrası boğalar yeniden kontrolde

Dolar Endeks

Temel ve teknik verilerle kısa vadede aşırı yüksek.

Euro

Ukrayna’da olumlu gelişmeler dip için yeterli değil.

Altın

Liquidation devam ediyor.

Bakır

Fiyatı temel verilerin dikte ettiği seviye.

WTI Petrol

Dip oluşturma çabası ama dolar güçlü.

Soya Grubu

Aşırı ucuz, ama temel veriler zayıf, daha aşağı.

Mısır

Aşırı üretim fiyatlandı, soya kadar olumsuz değil.

Buğday

Dip seviyesi için henüz işaret yok.

Şeker

Aşırı ucuz, 13 seansın 12’sinde aşağı.

Kahve

Brezilya 2015 üretim beklentisi %8 fazla.

Kakao

Ebola primi aşırı, arz endişesi öne çıkabilir.

Pamuk

Ralliler satış fırsatı.

-Dolar endeksi

FED’in yedi yıl sonra geçen Mayıs ayında ilk defa açıkladığı kolay para politikasından çıkış sinyali sonrasında ABD dolar’ı Lyndon Johnson’dan bu yana en güçlü sürecini yaşıyor. 1967 den beri en uzun süreli (10 hafta ard arda) yükselen ABD dolar’ının geçtiğimiz bir kaç yıl öncesine kadar nasıl baskı altında olduğunu gösteriyor. Şimdi, adeta gerilmiş bir yayın serbest bırakılması gibi ABD doları sürecini tersine çevirmiş görünüyor. Özellikle, Çin, Japonya ve AB merkez bankalarının kolay para politikaları ve bilanço uyarlama çabaları devam ettikçe doların uzun vadeli yükselme trendi devam eder.


Dolar endeksine teknik açıdan bakılırsa, geçen hafta başında biraz geriledikten sonra 84 puan cıvarında destek bulup tekrar 85 zirvesine yaklaştı. Ancak, böylesine parabolik yükselen piyasalar doğal olarak geri çekilme baskısı görür. Herhalde 84-83 puan seviyesine gerileme boğa piyasası için yeterli olabilir. Ancak 85 üzerinde kapanış trend’e saygı gerektirir ve devamını kabul etmek gerekir.

Şimdilik, dolar endeksi (DX ve BBDXY) zirvede yorulma işaretleri gösteriyor. Geçen haftanın son iki seansında “candle stick” formasyonu (aşağı ve yukarı candle stick) alıcıların güç kaybını gösteriyor. Diğer bir gösterge ‘TrendStall’ ise tepe sinyali veriyor. Bu gösterge yükselen yada düşen trendin dip yada tepe seviyelerinde momentumun azaldığını gösterir. Bunun için ADX göstergesinin değişim hızını ölçer ve çok defa bu seviyeler trend dönüşü yada konsolidasyon süreçlerine yol açar.

Ayrıca, ABD 2-yıllık tahvil getiri grafiğinde %0.58 seviyesinde önemli direnç görülüyor. 2-yıllık tahvil getiri (verim) eğrisi doların itici gücü olarak birlikte hareket ettikleri ve benzer teknik resim oluşturduğu görülür.

-EURUSD Paritesi

İki merkez bankası (FED ve ECB) farklı yönde ilerliyorlar. FED parasal genişlemeyi sonlandırma hesapları yaparken ECB ve diğer merkez bankaları parasal genişleme ve bilanço uyarlamaları ile meşgul. Sanırım, ECB’nin sığ piyasalarda varlık alımının oldukça zor olduğu düşünülürse, belki de amaç, zayıf EURUSD paritesi ile bölge ihracatını desteklemek olabilir. Dolayısıyla, EURUSD paritesinde düşme trendinin devam edeceği varsayılabilir. Artık, 1.3000 önemli desteği altında toparlayamayan parite daha düşük seviyelerde denge arıyor. Uzun vade grafiklerde 1.2800-1.2750 aralığında majör destek seviyeleri görülüyor. 1.2750 altında teknik resim bir hayli negatif görünür ve EURUSD paritesi daha düşük seviyelere sarkar.

-Altın (COMEX)

Geçen hafta FED toplantısı ardından faiz oranlarının uzun süre değiştirilmeyeceğinin açıklanmasına rağmen “kayda değer süre” (considerable time) tartışması emtia fiyatlarını, altın da dahil olmak üzere, olumsuz etkilemeye başladı. Altın fiyatı üç haftadır satış baskısı altında sekiz ayın en düşük seviyesi 1215 dolar’a kadar geriledi. Gümüş fiyatı ise son dört yılın en düşük seviyesinden işlem görüyor. Bilindiği gibi, kıymetli metallerin dezavantajı doğal olarak ABD ekonomisinde iyimserliğin para akışını sermaye piyasalarına yönlendirmesi ve doları güçlendirmesidir. Bu süreç içinde altın açık pozisyon sayısının (open interest) azalması yada altına ilginin azalması ve dört yılın en düşük oynaklığının gözlenmesi normaldir.

Ancak, kıymetli metallerde sert düşüşler devam ederken gümüş ETF’lerinde talep artıyor. Herhalde altın ETF’lerinden farklı olarak gümüş yatırımcıları “momentum trader”  olmadıkları için daha uzun vadeli yatırım yapıyorlar.

Teknik olarak, altın fiyatı 1210 dolar üzerinde bir çeşit destek bulmuş görünüyor ama ralli’ler reversal (tren dönüşü) için yeterli değil. Hafta içinde bir kaç kez 1240 dolar direncinin test edilmesine rağmen aşılamadı. Şimdi, doğal olarak 1200 dolar psikolojik desteği önemli ve kırılması 1180 dolar’a yol açacaktır.

Gümüş ise Cuma günü zorlu bir seans geçirdi ve bir kaç aydır oluşturduğu daralan üçgen (descending triangle) formasyonunu net bir şekilde aşağı yönde kırdı ve 18 dolar altına sarktı. Teknik olarak son derece olumsuz bir resim. Herhalde hem altın hem gümüş piyasasında yatırımcılar rallileri satış fırsatı olarak görüyorlar. Fonların net uzun pozisyonlarında bir hayli azalma var ama yeterli olup olmadığı konusunda jüri’nin kararsız olduğunu söyleyebilirim.