Advertisement

2014 2Q’da olanların küresel ekonomiye etkisi tüm merkez bankaları ve hükümetlerin çabalarından daha etkili olabilir. Son yedi yıldır devam eden krize karşı şapkalardan çeşitli tavşanlar çıkarılmış olmasına rağmen etkili olamadılar ve küresel ekonomi teklemeye devam ediyor ama petrol fiyatının yarı fiyatına düşmesi etkili olabilir. Enflasyon için biraz erken olabilir ama emtia fiyatları için olgun bir talep ortamı istenirse o gün bu gündür. Tarihi düşük faiz oranları, önde gelen beş merkez bankasının destekleme paketleri, yarı yarıya ucuz petrol fiyatı, ucuz gıda ve endüstri metal fiyatları küresel ekonomi çarklarını daha hızlı döndürebilir. Borsalarda toparlanma ve sabırlı FED ile piyasa algısı (market sentiment) tamamen tamir edilmemiş olsa da düşük petrol fiyatının bir süre devam etmesi küresel ekonomiye doping yapacaktır.

Temel Veriler

Teknik veriler

Takas Pozisyonları

PAHALI ENSTRÜMANLAR

Soybean

Japon Yen’i

EURUSD

Buğday

T-Bonds

Dolar Endeksi

Buğday

Dolar Endeksi

Mısır

UCUZ ENSTRÜMANLAR

Bakır

Şeker

Bakır

Kahve

Bakır

Doğal Gaz

Şeker

 

Piyasalarda son durum değerlendirmesi ve yön beklentisi..

Endeksler

Yeni yıla kadar boğalar kontrolde, ama sonrasında!

Dolar Endeks

Daha yukaru yapabilir ama tepe oluşumu, kısa vade düzeltme!

Euro

Dolar karşı dip yapacak son majör döviz.

Altın

1150 ucuz, 1250 pahalı.

Bakır

Uzun vade ederi 2.83-2.87 sent/lbs.

WTI Petrol

Üretimi önce kim kısacak, o zamana kadar ralliler satış.

Mısır

Yükselmek istiyor ama soya ve buğday zayıf.

Buğday

Rusya ihracatı sınırlayabilir ama alternatifi çok.

Şeker

Küresel ekonomi iyimserliği talebini artıracaktır.

Kahve

Arz belirsizliği ve talep artış beklentisi.

Kakao

Gelişmekte olan ülkelerin talebi artıyor.

Pamuk

ABD üretimi azalıyor ama Çin stok faktörü, talep artmalı.


Buğday (CBOT)

Rusya ekonomisinin ve para biriminin çökmesi ardından hükümet buğday stoklarını korumak amacıyla buğday ihracatını kontrol altına alıyor. Bu endişeler piyasalara yansıdı ve son haftalarda buğday fiyatları sert şekilde yükseldiler. 18 Aralık tarihinde CBOT vadeli kontratlarının zirve yapması ardından fiyatlarda bir gerileme/ düzeltme başladı. Herhalde, ihracatı kısan Rusya buğday’ına alternatif kaynaklardan tedarik beklentisi bu düzeltmeyi tetikledi. Küresel buğday arzı yüksek, devir stokları yüksek. Önemli bir üretici olan Arjantin’de bu sezon buğday üretimi 12 mT’dan 13.2 mT’a yükseltildi. 2014/15 sezonu için küresel buğday üretimi 722.2 ton ile rekor beklenirken küresel devir stokları 194.9 mT olarak hesaplanıyor.



Buğday fiyatının aşırı yüksek seviyeden gerilemesiyle bir ölçüde teknik düzetmesini yapmış görünüyor ama arz yönlü fiyat baskısı bir süre daha devam edebilir. Özellikle soya kompleksinin zayıf olduğu bu süreçte buğdayın dönem sonu devir stoklarının artması beklenirken buğday fiyatında ralli görmek zor.



Teknik olarak Mart vadeli CBOT buğday’ı için kısa vadeli direnç seviyesi 6.60 sent/Bu, direnç seviyeleri ise 625 ve 590 sent/Bu.



CBOT buğday fiyatında düzeltmenin devam etmesi beklentisine karşı riski düşük ama makul getirli strateji olarak “Bear Put Spread” tasarlanabilir. Bunun için Mart vade 6.25 sent/Bu kullanım fiyatı olan satım opsiyonu satın alınırken aynı vadeli ama 5.90 sent/Bu kullanım fiyatı olan satım opsiyonu açığa satılarak maliyet düşürülür. Aşağı yön için tasarlanan bu stratejinin fiyatı bu günlerde kontrat başına 10 sent (500 dolar) maliyetle yapılabilir ve beklendiği gibi buğday fiyatının düşmeye devam etmesi halinde kolayca 30-35 sent’e varan (1500-1750 usd) kazanç sağlanabilir.