Advertisement

Uzun vade için birkaç faktör sıralanabilir. Gümüş, altın ve bakır arasında bir yerde. Altın enflasyona karşı finansal ve güven aracı olarak, bakır ise ekonomik büyüme sürecinde endüstriyel araç olarak talep görür ancak gümüş her iki özelliği de barındırıyor ve tarihi perspektifden bakıldığında gümüş fiyatı hala ucuz.

Altın’ın temel veriler açısından uzun vadeli yükselme eğiliminde olması ve sekiz yıldan bu yana fiyatının 1400 dolar/ons’a yükselmesi ile küçük yatırımcılar için oyun alanı olmakdan uzaklaşmaya başladı ve altın’a yatırım için önemli miktarda sermaye gerektiriyor. Gümüş ise yükselen piyasalarda daha iyi konumlanmış durumda. Bir ons altın satın almak için 1440.00 usd gerekirken 1 ons gümüş 35.00 usd cıvarında.
 
Gümüş tercihini destekleyen bir başka faktör, birkaç yıl önce altında olduğu gibi, fiziki arz/talep yetersizliği yüzünden gümüş türev enstrümanların çeşitlenme potansiyeli. 2008 zirvesinde 166 milyon ons olan teslim edilebilir kalitede Borsa (COMEX) stokları bugünlerde 102.2 milyon ons’a geriledi. 100 milyon ons altındaki borsa stokları medyanın dikkatini çeker ve bull kampına destek verir.

Altın fiyatı büyüme ve enflasyon endişeleri arasında peryodik düzeltmelerle tehdit edilirken gümüş fiyatı  finansal ve endüstriyel emtia olarak daha güvenli görünüyor. Tarihi olarak altın/gümüş rasyosu 1980 sonrasında sürekli yükseldi ve 1992 yılında 100’e tırmandı (bir ons altın= 100 ons gümüş). 2008 zirvesinde 80 olan bu rasyo son aylarda gümüş fiyatının yükselmesiyle birlikte 40’a kadar geriledi. Bu yeterli olmayabilir ve altın gümüş ilişkisi 1970’lerdeki 25-40 arasında bir rasyo’ya kadar gerileyebilir.

Ancak birkaç aylık kısa vade için Japonya nükleer kazası  ve ekonomik toparlanma endişeleri gündemde oldukça bear kamp direksiyonda. Bu günlerde tüm emtialar ve finansal piyasalar düzeltme sürecinde ve baskı görüyorlar.



YATIRIM STRATEJİSİ

Geçen hafta yüksek petrol fiyatı ile bir yanda enflasyon endişesi diğer yanda küresel ekonominin tekleyeceği beklentisi ile piyasalar geriledi. Japonyada Nükleer kaza da cabası. Sanırım, arz problemler ve yüksek talep yanısıra orta doğu da yüksek jeo-politik  önümüzde oldukça oynak ve geniş açıdan bakıldığında emtia fiyatlarının orta doğudaki gelişmelerle dikte edileceği görünüyor. Yatırımcılar oynaklığın getireceği riskleri azaltmak ve aynı zamanda tanımlanmış risklerle donanmış kaldıraç avantajını kullanacak stratejiler üretmelidir. Önümüzdeki birkaç ay boyunca opsiyonlar ve kombinasyonları kullanılmalıdır.

Mayıs vadeli 35.00 dolar/ons kullanımlı gümüş satım opsiyonu satın al @ 2.150 ve gümüş fiyatı biraz gerilerse Mayıs vadeli kontrat satın al. İlave olarak her iki pozisyon gerçekleştiğinde maliyet düşürmek için 28.00 dolar/ons kullanım fiyatı olan alım opsiyon açığa satılabilir.